Откриват Фестивала на пясъчните фигури в Бургас

Снимка: sandfestburgas.com

Откриват Фестивала на пясъчните фигури в Бургас

Снимка: sandfestburgas.com
Сподели

По традиция с вход свободен ще бъде открит Фестивалът на пясъчните фигури в Бургас, съобщиха от пресцентъра на общината. Пясъчният град се завръща за 17-о поредно лято. Ще отвори врати за посетители на 5 юли в парк „Езеро“. Специално представление по повод откриването ще изпълнят артистите от балетна школа „Марина Змеева“ и музикантите от Бургаския духов оркестър., пише БТА.

Темата през тази година е „В света на цирка“. В експозицията на открито посетителите ще могат да видят огромни пясъчни фигури на акробати, клоуни, фокусници, въжеиграчи, жонгльори, животни от цирка, посочиха от община Бургас.

Процесът на подготовка започва много по-рано от традиционното откриване в началото на месец юли. Теренът се подготвя, пясъкът се пресява и започва неуморният труд на скулпторите – творци, които вдъхват живот на своите творения. Всяко следващо издание на фестивала успява да въплъти в себе си толкова много емоция и дух с цялостната си нова визия и доказва.

С годините популярността му все повече расте.
Снимка: sandfestburgas.com

В първото му издание през 2008г. до магията на пясъчното изкуство са се докоснали 20 000 посетители. Всяка следваща година броят им нараства и достига до 100 000 души на сезон. „Гордо може да кажем, че над един милион души са запечатали усмивката си в пясъчната книга с приказки на най-обичания фестивал в Бургас през всичките му издания“, пишат организаторите.

В тазгодишния Фестивал на пясъчните скулптури се включват общо 14 артисти. Тринайсет от скулпторите са българи, има и бургаско присъствие. Един от творците е от Испания.

Пясъчното градче ще работи до края на септември.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас