Plovdiv Jazz Fest празнува 10 години със световни звезди у нас

Снимка: Plovdiv Jazz Fest

Plovdiv Jazz Fest празнува 10 години със световни звезди у нас

Снимка: Plovdiv Jazz Fest
Сподели

В десетата година на един от най-значимите джаз фестивали – Plovdiv Jazz Fest, концертите започват още през лятото. Съвсем подобаващо Plovdiv Jazz Fest

празнува своя десети рожден ден с някои от най-великите имена в света на джаза днес.

От 01 до 03 ноември ни очакват общо шест концерта в основната програма на есенното издание. Това съобщават организаторите.

Снимка: Plovdiv Jazz Fest

Сред гостите ще бъдат световноизвестният тромпетист, певец, композитор и фотограф – Тил Брьонер. Неговият концерт ще бъде в откриващата вечер на фестивала, която ще започне с концерта на джаз певицата и създател на Plovdiv Jazz FestМирослава Кацарова, нейния джаз квартет и струнен квартет Perfect.

Till Broenner; Снимка: Patrice Brylla

Във втората вечер ни очаква много специална музикална среща с четирикратния носител на „Грами“ и създател на Snarky Puppy – басистът Майкъл Лийг. Той пристига заедно с друг член на групата – пианистът, кийбордист, композитор и мултиинструменталист Бил Лорънс. Преди тях на сцената ще се качи международната съвременна джаз група Half Easy Trio, създадена в Ротердам от българския барабанист Мартин Хафизи.

Michael League & Bill Laurence; Снимка: Txus Garcia

В нея свирят още пианистът Франц фон Шоси от Германия и австрийският контрабасист Йоханес Фенд. Към тях ще се присъедини и украинската певица Тамара Лукашева.

Half Easy Trio ft. Tamara Lukasheva; Снимка: Niclas Weber

Последната вечер на Plovdiv Jazz Fest през ноември ще е

буквално пълна с легендарни музиканти.

Тя ще започне с концерт на Trio Tapestry или иначе казано – джаз триото на американския саксофонист Джо Ловано. Веднага след него ще имаме честта да чуем бандата на американския джаз китарист Майк Стърн, заедно с Лени Стърн и Денис Чембърс.

Joe Lovano; Снимка: Aquapio Films Ltd

Преди това обаче от средата на юли до края на август ни очакват шест концерта от програмата на

Plovdiv Jazz Summer – лятното издание, което се провежда за трета година

в Лятно кино „Орфей“ в Пловдив и в село Марково. Безспорно голямата новина на Plovdiv Jazz Summer е, че на 08 август в Лятно кино „Орфей“ ще гостува триото на прочутия контрабасист – Авишай Коен, който пристига в България за втори път благодарение на Plovdiv Jazz Fest.

Avishai Cohen Trio; Снимка: Attila Kleb

Преди концертът на Авишай Коен трио отново на сцената на Лятно кино „Орфей“ ни очаква още един вълнуващ концерт. Frantik Zen е групата на каталунския саксофонист Арнау Гарофе, който живее почти десетилетие в България. Част от бандата са Александър Логозаров (електрическа китара), Васил Вутев (барабани), Радослав Славчев-Ривърмен (бас) и Стив Хамилтън (клавишни).

Вечерта на 08 август ще е единствената с два концерта

от лятната програма на фестивала и ще започне в 20:00 ч.

Plovdiv Jazz Summer ще бъде спирка от турнето на Белослава и JP3! На 09 август публиката ще чуе новия проект на певицата Welcome to 74th street.

Всъщност концертът е посветен на

25-годишнината, откакто Белослава е на сцената

и от творческо ѝ партньорство с пианиста Живко Петров.

Снимка: Plovdiv Jazz Fest

Plovdiv Jazz Fest винаги е отделял специално внимание на най-младите в джаза. Част от програмата му са били някои от най-талантливите младежи, решили съвсем рано в живота си да се занимават с джаз.

Plovdiv Jazz Summer ще завърши на 24 август от 21:00 ч. на централния площад на село Марково. Вече по традиция там се провежда един концерт, който събира стотици хора. Този път това ще бъде концертът на певеца Орлин Павлов и JP3, или иначе казано – Живко Петров (пиано), Веселин Веселинов-Еко (контрабас) и Димитър Семов (барабани). Финалният концерт, с който приключва лятната програма е с вход свободен.

Билети за всички концерти през лятото и есента са в продажба тук.

Актуално

Избрано за вас