Представят православния филм „Не затваряй очи“ на „Златна роза“

Снимка: Христофор Балабанов

Представят православния филм „Не затваряй очи“ на „Златна роза“

Снимка: Христофор Балабанов
Сподели

Първият православен филм ще бъде представен в селекцията на фестивала „Златна роза“, съобщиха създателите на продукцията. Филмът е заснет с изричната писмена благословия на Светия Синод. „Не затваряй очи“ е екранизация по едноименния роман на писателя Мартин Ралчевски, който е и сценарист на филма.

В главните роли са някои от най-големите звезди на българското кино и театър. Сред тях са Павел Поппандов, Кръстю Лафазанов, Ирена Милянкова, Николай Урумов, Мария Каварджикова, Христо Гърбов, Влади Карамфилов – Въргала, Ирен Кривошиева, Марин Янев, Георги Къркеланов, Александър Кънев и др.

Режисьор е Николай Егерман, завършил кино и телевизионна режисура в Нов български университет, пише „Площад Славейков“. В момента е студент по „Теология“ в Богословския факултет на Софийски университет. Това е дебютният му филм. До момента Николай Егерман е играл във филма на Максим Генчев „Гераците“ в ролята на Павел и е бил първият избор на Генчев за ролите на Левски и Ботев.

Филмът „Не затваряй очи“ проследява историите на двама герои – Петър и Павел. Те живеят в различни епохи – Петър през 80-те години на ХХ век и Павел в настоящето. Петър преживява трагедия – губи сестра си в инцидент и е изгонен от дома си. В същото време Павел се бори със страданието на своята сестра, която е болна от рак. Житейските им пътища се преплитат чрез божия промисъл, а съдбите им си взаимодействат, за да намерят пътя към доброто.

Според сценариста Мартин Ралчевски, „Не затваряй очи“ е „важна крачка напред в българското кино, особено в жанра на религиозното кино, който досега не е бил развит у нас“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас