Известни режисьори – специални гости на „София филм фест“

Снимка: София Филм Фест

Известни режисьори – специални гости на „София филм фест“

Снимка: София Филм Фест
Сподели

Режисьорите Саболч Хайду, Файт Хелмер и Кристи Пую гостуват на 28-ия „София филм фест“ (СФФ), съобщават от „Арт фест“.

Саболч Хайду и „Денят на Калман“

Носителят на „Кристален глобус“ Саболч Хайду идва в София с „Денят на Калман“. В творбата се преплитат елементи от предишните му два филма. Това са „Живял съм и по-добре“ и „Градът на съкровищата“.

Саболч Хайду е в ролята на объркания Калман, в тази минималистична, динамична и сърцераздирателна екранизация на театрална постановка със

завладяващи кадри, съдържателни диалози

и впечатляващ звън на вятърни камбанки“, пише Едвинас Пукшта по време на представянето на филма на кинофестивала „Черни нощи“ в Талин.

Според Cineuropa „Денят на Калман“ прилича на терапевтичен сеанс с неясен изход, по време на който се освобождава гняв, мръсното бельо се изнася публично, а

зрителите се приканват да пролеят сълза

или да отхапят парче месо от кървящите рани“. Филмът разглежда въпроси като трудността да предадеш любовта си по начин, по който другият може да разбере.

В другата главна роля е актрисата Орши Тот, позната от ранните филми на Корнел Мундруцо. Специалната прожекция на „Денят на Калман“, представен от режисьора Саболч Хайду и продуцента Джим Старк, е на 20 март в „Одеон“.

Файт Хелмер и „Гондола“

Германският режисьор и сценарист Файт Хелмер ще представи лично в София най-новата си творба „Гондола“ на 21 март от 20:30 часа в кино „Люмиер“. Филмът е лишен от диалог разказ за

две служителки на кабинков лифт, които се влюбват,

докато се изкачват и спускат по отдалечените планини на Грузия, пише БТА.

„Има няколко места на земята, където сутрин не се качваш на автобус, а отиваш на работа с кабинков лифт“, отбелязва Файт Хелмер. „Точно такова място в Грузия ме вдъхнови да напиша история за две служителки на подобна въжена линия, които винаги се срещат, когато гондолите им се разминават по средата на пътя“, допълва той.

В поетичния романс участват Нини Соселия, Ниара Чичинадзе, Матилде Ирман и Звиад Папуашвили.

Кристи Пую и MMXX

Как да говорим за случилото се през 2020 година от дистанцията на времето? След като непосредствените експерименти от годината на пандемията вече са зад гърба му, Кристи Пую смята, че е време да отговори на този въпрос.

„За много от зрителите може да се окаже трудно да видят себе си, отразени в портрета, в който румънският

майстор на дисекцията на обществото

улавя обратната страна на лозунгите на надеждата. „2020“ е филмът, в който прочутият режисьор ни приканва да се замислим“, коментират от СФФ. 

Чрез четири почти независими истории Кристи Пую се опитва да улови човешки състояния. В сюжетите терапевт, парамедик и инспектор, който се занимава с разследвания на трафик на хора,

трябва да решават казуси, свързани с ежедневието,

с професионалните си отговорности, но и с реалността, която ги поставя в изключително сложни ситуации.

Според Cineuropa чрез „2020“ Кристи Пую продължава филмографията си с нова част от мрачните си, но изключително точни гледни точки към днешното общество. Режисьорът е носител на голямата награда в конкурса „Особен поглед“ в Кан, за „Смъртта на господин Лазареску“, както и на специалната награда „ФИПРЕССИ платиниум“ в София.

Прожекцията на MMXX, на която филмът ще бъде представен лично от режисьора и от продуцентката Анка Пую, е на 23 март в „Люмиер“.

Актуално

Избрано за вас