Уилям Дефо е новият артистичен директор на Венецианското Биенале Театро

Снимка: Getty Images

Уилям Дефо е новият артистичен директор на Венецианското Биенале Театро

Снимка: Getty Images
Сподели

Уилям Дефо е назначен за артистичен директор на театралния отдел на Венецианското биенале за 2025 и 2026 г. Това съобщава Variety.

Театралният отдел на биеналето е основан през 1934 г. след създаването на неговите клонове за изкуство, музика и кино. Сред предишните му директори са Ренато Симони, Лука Ронкони, Франко Куадри, Кармело Бене и Луис Паскуал. А програмата му се изготвя ежегодно заедно с големи културни събития като Венецианския филмов фестивал.

„За нас е чест да обявим назначаването на Уилям Дефо за директор на Биенале Театро“,

заяви Пиетранджело Бутафуоко, председател на борда на директорите на Биеналето. „Театърът всъщност е първоначалният дом на неговата блестяща кариера. Като един от основателите на легендарната група „Устър“ през 1977 г., съвършеният контрол на тялото му на сцената винаги е произтичал от дисциплина, знания, страст и дълбоко осъзнаване на театъра. Нямам търпение, както и всички останали, да бъда зрител на фестивала, който той ще изгради като артистичен директор, и – от неговата трибуна като абсолютен маестро – да наблюдавам как младите мъже и жени от Театралния колеж израстват в своето изкуство.“

Дефо допълва: „Първо бях изненадан, а след това щастлив да получа поканата на Пиетранджело Бутафуоко да бъда директор на Международния театрален фестивал на Биеналето във Венеция 2025-2026.

Осъзнавам, че съм известен като филмов актьор, но съм роден в театъра,

театърът ме е обучил и калил. Аз съм сценично създание. Аз съм актьор. Театърът ме научи на изкуство и живот. Работих с групата „Устър“ в продължение на 27 години, сътрудничил съм с велики режисьори като Ричард Форман и Боб Уилсън. Посоката на моята театрална програма ще бъде очертана от личното ми развитие. Нещо като изследване на същността на тялото.“

Тази година Дефо ще присъства на филмовия фестивал във Венеция, тъй като предстоящият му филм „Beetlejuice Beetlejuice“ ще открие събитието.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас