Започва фестивалът за улични изкуства TheatAir

Снимка: Държавен куклен театър Пловдив

Започва фестивалът за улични изкуства TheatAir

Снимка: Държавен куклен театър Пловдив
Сподели

За единайсети път в Пловдив ще се проведе фестивалът за улични изкуства TheatAir, реализиран с финансовата подкрепа на Министерството на културата и Община Пловдив.

Събитието, което започна историята си като модул към Международния куклено-театрален фестивал „Двама са малко – трима са много“, вече се обособява като

   самостоятелен форум и за първи път предлага съпътстваща програма.
Снимка: Държавен куклен театър Пловдив

Част от нея е мастър клас за дебютиращи куклени режисьори с ментор Елица Петкова. Тя известна на публиката като режисьор на спектаклите „Незнайко в Слънчевия град“ и „Невидимият Тонино“. На 5-ти септември ще се състои

официалното откриване на фестивала и отворена репетиция на режисьорския мастър клас от 10:00 до 14:00 ч.

Основната програма започва с откритие на изложба с пастели на доайена на пловдивския куклен театър „Панайот Добрев“ – Понко в 17:00 ч. Програмата продължава в 17:30 с шествие с Марица брас бенд и уличния спектакъл „Пешеходна зона“ по Главната улица до Виенския павилион.

Там, под сянката на дърветата, ще гледаме и слушаме Гранде Кантаджиро Баратоли. Една прекрасна италианска група от улични музиканти-кукловоди. Виенският павилион ще се превърне в сцена на изключителния интерактивен спектакъл на световноизвестния белгийски клоун Еластик.

Програмата продължава на Открита сцена на театъра в 21:00 със спектакъл на Лас Сомбрас Чинас от Испания и завършва с концерт на виртуозните музиканти от Ангел Демирев трио.

След първия ден на фестивала, който ще зарадва зрителите в центъра на Пловдив, TheatAir

ще продължи в още три квартала.

Впечатляващата международна програма ще бъде в кв. Кършияка на 6-ти, в ж.к. Тракия на 7-ми и в Кючук Париж на 8-ми септември. Събитията започват в 17:30 на всяка от локациите, като програмата всеки ден завършва с различен акустичен концерт.

На 9-ти септември, като част от съпътстващата програма на TheatAir, в кукления театър ще се проведат две събития, съвместно организирани с Асоциацията на куклените театри Унима, България.Следобед д-р Михаил Байков ще представи единственото списание за куклен театър у нас „КуклАрт“. След това ще започне първата по рода си режисьорска борса за куклени спектакли.

Събитието е само с покани. То предоставя възможност както на режисьорите, така и на мениджърите на държавни, общински и частни културни институти да открият пътища за съвместна работа.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас