Завръща се музикалният фестивал на езерото в Правец

Снимка: Софийска филхармония

Завръща се музикалният фестивал на езерото в Правец

Снимка: Софийска филхармония
Сподели

За втора година Софийската филахрмония ще бъде домакин на престижния музикален фестивал в Правец –Pravets Art Nights 2024.

На 19 и 20 юли на омагьосващата сцена до езерото, почитателите на класиката ще имат възможност да се срещнат със световнопризнати солисти и диригенти.

Първата вечер от музикалният фестивал е посветена на музиката на Гершуин

и е с участието на виртуозния немски пианист Себастиан Кнaуер. Той заедно с първия ни оркестър ще представи „Рапсодия в синьо“. В програмата са включени и увертюрата “Funny Face“ и сюитата „Порги и Бес“. Дирижира големият български диригент Емил Табаков.

Себастиан Кнауер; Снимка: Софийска филхармония

В своята над 30-годишна кариера, започнала с концертния му дебют на 14 години, Себастиан Кнауер свири в престижни зали по целия свят. Има издадени 15 албума, оценени със суперлативи от критиката.

Емил Табаков; Снимка: Софийска филхармония

Съвместният му проект с Даниел Хоуп „Изтокът среща Запада“ печели наградата Echo Klassik за 2005 г. и номинация за „Грами“. Концертът за пиано „This is (not) Beethoven – Variations for Piano & Orchestra“ от композитора Араш Сафаян, издаден през 2020 г., веднага влиза в немските класации Classic Charts (№ 6) и в американските класации Billboard Charts (№ 15).

Снимка: Софийска филхармония

Втората вечер от музикалния фестивал ще представи оперната гала „Пучини завинаги“.  Тя е посветена на

120 години от рождението на великия композитор,

и ще събере на 20 юли оперната прима с изключително чувство за хумор и артистизъм Мила Михова и един от най-харизматичните тенори на днешното време Матео Фалчер. Под палката на маестро Томас Рьоснер те ще представят арии и дуети от най-емблематичните опери на Пучини.

Мила Михова; Снимка: Орлин Огнянов

Само преди няколко месеца Мила Михова очарова публиката, партнирайки на суперзвездата на операта Брин Терфел. Мила развива богата концертна дейност в Италия, Испания, Германия и др. Сред актуалните ѝ ангажименти се открояват дебюти в Германия – като Абигаиле в „Набуко” на Джузепе Верди в Операта в Майнц и в ролята на Мадам Кортезе в „Пътуване до Реймс” на Росини в Операта в Аугсбург. Участва също в „Набуко” на фестивала Opera Open в Пловдив и в Държавна опера Варна, както и редица рецитали в страната и в чужбина.

Матео Фалчер; Снимка: Софийска филхармония

Италианският тенор Матео Фалчер пък е възпитаник на миланската консерватория „Джузепе Верди“. По-късно усъвършенства вокалната си техника и натрупва опит в Академията за млади певци към Миланската Скала. Както и в Академията „Родолфо Челети“ в Мартина Франка.

Дебютът му е през 2010 г. в „Тайният брак“ на Чимароза като Паолино.

Наред с концертната програма тази година фестивалът организира и

майсторски класове по пиано и културен мениджмънт.

Билетите за концертите на цени от 50, 75 и 90 лева са налични на касата на зала „България“ и в партньорската мрежа на Ивентим.

Фестивалът е организиран от Сдружение „Моцартови празници 04“ с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“.

Актуално

Избрано за вас