„Игра на тронове“ на брега на Адриатическо море

Снимка: getyourguide.com

„Игра на тронове“ на брега на Адриатическо море

Снимка: getyourguide.com
Сподели

На брега на Адриатическо море се намира едно от най-популярните кътчета в света – средновековния град Дубровник. Но освен привлекателна туристическа атракция за любителите на историята. Това място е популярно и сред феновете на един от най-обичаните сериали – „Игра на тронове“.

За страстните пътешественици и любители на хитовия филм ще ви покажем някои от най- известните забележителности и филмови локации от „Игра на тронове“, заснети в района.

Крепостта Ловриенац – Червената крепост
Снимка: viator.com

По-голямата част от сцените, които се разиграват в Червената крепост, са заснети в крепостта Ловриенац. Това включва сцени като именния ден на Джофри или дългите диалози между Церсей и Литълфингър в сезон 1 на хитовия сериал.

Тази крепост е известна много преди „Игра на тронове“ да я превърне в звезда.

Форт Ловриянац или крепостта Свети Лаврентий, често наричана „Гибралтар на Дубровник“, е крепост с открита  театрална сцена извън западната стена на град Дубровник в Хърватия. Намира се на 37 метра над морското равнище. Известна е със своите театрални спектакли и

изиграва важна роля в съпротивата срещу венецианското владичество,

като защитава двата входа на града – откъм морето и по суша.

Любопитен за туристите е известния надпис, издълбан в камъка над входа на крепостта: „Non Bene Pro Toto Libertas Venditur Auro“ („Свободата не трябва да се продава дори за всички съкровища на света“).

Можете да наемете крепостта за вашето сватбено тържество на цена от 4 000 евро.

Днес крепостта се използва за сватбени церемонии и театрални постановки по време на Летния фестивал в Дубровник, чийто символ се е превърнал спектакълът на Шекспир „Хамлет“.

Пристанище Pile Harbour
Снимка: Pinterest.com

Плажът от тази страна на залива е най-близо до стените на Стария град. Той служи за декор за всички сцени в „Игра на тронове“, в които лодките са тръгвали от Кралските чертози, като например в сезон 2, епизод 6, когато Мирцела заминава за Дорн, и след това отново в сезон 6, когато Церсей чака Мирцела да се върне.

От този плаж обикновено тръгват екскурзиите с каяк в Дубровник. За да си подсигури заснемането на тези филмови сцени, екипът на сериала

трябвало да наеме всички каяци за целия снимачен период.

Портата е главният вход към укрепения град. Разположена е в западната част на крепостните стени. Тя отвежда към централната и най-известната улица в града Страдун. Някога важна отбранителна структура, сега тя е отправна точка за фантастична обиколка на Дубровник и неговите средновековни укрепления! 

Западно пристанище на Дубровник
Снимки: gretastravels.com

Точно от другата страна на залива, в западното пристанище на Дубровник се намира живописна фасада с вдлъбнати в скалите врати, точно под крепостта Ловриенац.

Това място се появява в сезон 2, когато златните наметала отиват в града, за да убият всички извънбрачни деца на Робърт Баратеон.

В тази сцена от сериала можете да видите как децата се гмуркат от стъпалата във водата. Това били местни

хлапета, които играели наоколо по време на снимките

и им било позволено да останат, тъй като режисьорите сметнали, че това изглежда добре.

Крепост Бокар
Снимка: historyhit.com

Тази крепост е от най-красивите примери за

хармонична и функционална фортификационна архитектура.

Тя е разположена в югозападната част на градските стени на Дубровник. Бокар е проектирана като ключов пункт в защитата на Пилевата порта – западния укрепен вход на града. Това е

една от ключовите точки в отбраната на западния сухопътен достъп до града,

като заедно с кулата Минчета тази крепост има за основна задача защитата на моста на Пилевата порта и на окопа.

Крепостта Бокар е част от стените на Стария град на Дубровник. Тя е използвана много често през всички сезони на „Игра на тронове“, когато показват хора, разхождащи се по крепостните стени на Кралския чертог.

Една от най-разпознаваемите сцени е в сезон 2, епизод 8, където Тирион и лорд Варис гледат към морето и обсъждат стратегиите за защита на чертога, докато на заден план се вижда Червената крепост.

Снимка: getyourguide.com

Много от туристическите компании в средновековния град  предлагат специална туристическа обиколка, по време на която феновете на сериала да разгледат всички тези забележителни локации, като вървят по стъпките на любимите си герои от екрана.

Актуално

Избрано за вас