Къде актрисата Невена Коканова прекарва последните си дни?

Снимка: БГНЕС

Къде актрисата Невена Коканова прекарва последните си дни?

Снимка: БГНЕС
Сподели

Приказна природа,  чист планински въздух и типична възрожденска архитектура. В такава атмосфера прекарва последните си дни една от най-обичаните български актриси – Невена Коканова. 

Актрисата умира на 3 юни 2000г., а в неин последен пристан се превръща габровското селце Иглика. Преди близо тридесет години актрисата

избира  това място  и го превръща в свой дом.
Снимка: Личен архив

„Помня първия път, когато прекрачих каменния зид на селската къща на Невена Коканова. Бяхме със Стоянка Мутафова и нейния шофьор. Невена работеше в двора и нищо във външния ѝ вид не издаваше, че пред мен стои първата дама на българското кино.

Освен очите. Очите на Невена – дълбоки, топли , говорещи. 

Сякаш за миг тя заряза дворната работа и подреди масата под сайванта. Каква домакиня беше Невена! Как посрещаше гости! Невена Коканова е безкрайна тема…“ . Това си спомня журналистът Георги Тошев за срещата му с великата българска актриса в Иглика, пише еdna.bg.

Снимка: Личен архив

Невена Коканова  е известна с ролите си в култови филми като ,,Тютюн“ и ,,Крадецът на праскови“, които я превръщат в

икона за българското  кино.

През месец август каменното селце събира голяма част от софийския елит и приятели на актрисата за възпоменание, организирано от пловдивския архитект Дикрян Балабанян, който също има къща в селото. Типичната архитектура на селото се използва като декор и за възстановки на филми, в които е участвала актрисата.

„Има най-различен вид приятелства, за мен най-ценното приятелство е мълчаливото приятелство, онзи контакт, който прави излишно многословието.

Невена ми беше такава приятелка – разбираща, прощаваща…“,

казва Балабанян за предаването „Тази събота и неделя“ през 2020 г.

В къщичката си в Иглика Невена се отдава на другата си голяма страст в живота – рисуването. Всички в селото знаят коя е и се гордеят с познанството си с една от легендите на българското кино.

Местните описват актрисата като добра и всеотдайна, винаги готова да помогне.
Снимка: Личен архив

От скоро селското читалище носи името на Невена Коканова, а на къщата ѝ е поставена паметна плоча,  напомняща за присъствието на една звезда на българското кино в малко, забравено от света кътче.  Там може да откриете богата колекция от личната библиотека на актрисата. От нея можете да разберете повече за нейните литературни предпочитания.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас