Пирамидите в Гиза остават обвити в мистерия: Кой е строителят?

Снимка: CORDON PRESS/ National Geographic

Пирамидите в Гиза остават обвити в мистерия: Кой е строителят?

Снимка: CORDON PRESS/ National Geographic
Сподели

Пирамидите в Гиза са реликви от епохата на Старото царство в Египет и са построени преди около 4500 години. Египетските фараони са очаквали да се превърнат в богове в задгробния живот. За да се подготвят за следващия свят, те издигали храмове
на боговете и масивни пирамидални гробници за себе си – пълни с всички неща, от които всеки владетел би имал нужда, съобщи National Geographic.

Всяка от трите масивни пирамиди е само част от по-голям комплекс, включващ дворец, храмове, ями за слънчеви лодки и други
съоръжения.

Кой е построил пирамидите в Гиза?

Фараонът Хуфу е първият египетски цар, който построява пирамида в Гиза – проект, който той започва около 2550 г. пр.н.е. Неговата Голяма пирамида се е извисявала на около 147 метра над платото – сега тя е малко по-ниска, а гладките ѝ облицовъчни камъни отдавна са изчезнали. Всеки от нейните приблизително 2,3 милиона каменни блока тежи средно от 2,5 до 15 тона.

Синът на Хуфу – Хафре, построява втората пирамида в Гиза около 2520 г. пр.н.е. Некрополът му  се откроява на фона на пейзажа, защото включва и Сфинкса – загадъчен варовиков паметник с тяло на лъв и глава на фараон. Сфинксът, който преди
1800 г. прекарва хиляди години заровен в пясъка, може би стои на стража пред гробничния комплекс на фараона.

Третата от пирамидите в Гиза е значително по-малка от първите две – около 218 фута. Построена e от сина на Хафре – Менкауре, около 2490 г. пр. н. е. Сложният комплекс на пирамидата включва два отделни храма, свързани с дълъг път, и три отделни пирамиди на царици. Камерите на Менкауре включват уникални за Гиза декоративни ниши и сводест таван в самата му погребална камера. Красивият

саркофаг на фараона е изгубен в морето

близо до Гибралтар през 1838 г.

Как са били построени пирамидите?

Древните инженерни постижения в Гиза са толкова впечатляващи, че дори днес учените и инженерите не могат да бъдат сигурни как точно са построени пирамидите. Строителите са били квалифицирани египетски работници, които са живеели в близкия временен град, простиращ се на около 17 хектара. Останките от пекарни и купчините животински кости показват, че те са били много добре хранени за труда си. Археологическите разкопки на очарователния обект разкриват високоорганизирана общност, богата на ресурси, която трябва да е била подкрепена от силна централна власт.

Археологически обекти в цял Египет и записи, записани върху древни папируси, показват, че лодкарите са използвали Нил и мрежа от изкуствени водни пътища, за да доставят материали до платото Гиза. За да издържат работниците, те доставяли и добитък от ферми в близост до делтата на Нил.

Учените и инженерите все още спорят как точно са били построени пирамидите. Общоприето е мнението, че египтяните са придвижвали масивните

каменни блокове към височините по големи рампи,

смазани с вода или мокра глина, като са използвали система от шейни, въжета, ролки и лостове. Някои предполагат, че външните рампи са се движили зигзагообразно или спираловидно около всяка пирамида, докато една по-спорна теория предполага, че са използвани вътрешни рампи. Тези тайни на строежа на пирамидите може би се крият под повърхността. 

„Много хора мислят за обекта само като за гробище в съвременния смисъл на думата, но той е много повече от това“, казва египтологът от Харвардския университет Питър Дер Мануелян. „В тези украсени гробници има прекрасни сцени от всеки аспект на живота в Древен Египет, така че става дума не само за това как са умирали египтяните, но и как са живели“.

Този вид изкуство включва изображения на древни земеделци, които работят на полето и се грижат за добитъка си, ловят риба и птици, практикуват дърводелство, носят костюми и изпълняват религиозни ритуали и погребални практики.
Надписите и текстовете също позволяват да се изследват египетската граматика и език. „Почти всяка тема, която искате да изучавате за фараонската цивилизация, е достъпна на стените на гробниците в Гиза“, казва Дер Мануелян.

Какво все още откриваме за пирамидите?

Пирамидите в Гиза все още крият много тайни, пише БГНЕС. И докато учените продължават да правят нови открития, много от тях повдигат и нови въпроси. От 2015 г. насам проектът ScanPyramids използва съвременни технологии, за да проникне в пирамидите, без да стъпва вътре. Напредъкът във физиката на високоенергийните частици им позволи да използват космически лъчи, за да разкрият различни празни пространства, които са били скрити в продължение на 4500 години. В това число влиза и  една празнота, която съперничи по размер на Голямата галерия на пирамидата, и друг проход, наречен Коридор на северната страна. Тези пространства вероятно са били използвани по време на строителството.

Актуално

Избрано за вас