Почивката в Барселона – възможна само в хотел?

Снимка: Shutterstock

Почивката в Барселона – възможна само в хотел?

Снимка: Shutterstock
Сподели

Барселона, една от най-предпочитаните туристически дестинации, ще ограничи даването на частни апартаменти под наем за чуждестранните туристи. Мярката влиза в сила от ноември 2028 г. Тогава над 10 хил. имота в испанския град ще загубят лиценза си за краткосрочни наеми, съобщава Си Ен Ен.

Драстичното решение идва по предложение на кмета Жауме Колбони, който се надява, че ограниченията ще спрат повишаването на наемите на местните и ще  направят града по-добро място за живеене.

Краткосрочните наеми от туристи възпрепятстват голяма част от младите испанци да се установят трайно

в града заради високите цени на имотите. Наемите от чужди граждани са довели до 68% увеличение на цените на квартирите в Барселона в последните 10 години. Цените на имотите пък са се увеличили с 38%, посочва местната власт. Надеждите на Колбони са, че имотите, които досега са били наемани от туристи, ще бъдат предложени на местните.

Испания е сред

трите най-посещавани страни в цял свят,

но напоследък се бори да изглади социалните неравенства за жителите си, предизвикани от поскъпналите заради туристи услуги.

Подобни ограничения за краткосрочните наеми въвеждат и на други места, пише „Площад Славейков“. Такива са Канарските острови, Лисабон и Берлин. От платформата Airbnb все още не са коментирали мярката, но реакция дойде от асоциацията „APARTUR“, която в изявление споделя опасенията си, че ограниченията ще доведат до скок на нелегалния туризъм.

Новата политика със сигурност ще бъде печеливша за хотелите, отбелязва Си Ен Ен. В най-популярните квартали на Барселона вече има ограничения за строежа на хотели. Колбони дава сигнали, че ще облекчи част от тях.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас