Въвеждат нова винетка?

Снимка: БГНЕС

Въвеждат нова винетка?

Снимка: БГНЕС
Сподели

Има вероятност от началото на следващата година у нас да бъде пусната и дневна винетка. Предполага се, че нейната цена ще бъде 4-5 лева.

Към момента в страната има 5 вида винетки – за уикенда, която струва 9 лева,

седмична с цена 13 лв., месечна по 27 лв.,

тримесечна за 48 лв. и годишна – 87 лв.

Основният мотив за въвеждането на дневна винетка е, че

лятно време през България има голям транзитен трафик от леки коли,

които прекосяват територията ни за по-малко от денонощие, пише „24 часа“. Друга важна промяна в Закона за пътищата, за която липсват конкретни данни, е, че размерът на толтаксите за камионите и автобусите няма да се определя само според броя на осите на превозното средство и екокатегорията. Ще бъдат взети предвид и вредните емисии, които излизат от ауспусите им.

Това трябваше да стане още през 2022 г., когато излезе новата европейска директива за въглеродния отпечатък от превозните средства. Сегашните екокатегории също

оказват влияние при определяне на размера на толтаксите за камионите,

но те са свързани с показатели като тежки метали и други вредни вещества, които изпускат в атмосферата двигателите им.

Новата директива, направена покрай Зелената сделка, добави и показатели като маса на въглеродния оксид, на въглеводородите, на азотните оксиди и на праховите частици. Колкото по-високи са те, толкова повече ще се плаща за изминат километър. В проекта за промяна на закона обаче са написани само показателите. Точният размер на таксите ще се определи по-късно с нова методика, която трябва да изработи МРРБ.

Показателите за изгорелите газове се записват в техническите паспорти на превозното средство всяка година по време на годишния технически преглед. Проблемът у нас са най-старите возила, които нямат такива паспорти. Най-вероятно, когато проектът стигне до парламента, ще има остри дебати около промяната.

Последвайте ни в:

Актуално