Катрин Деньов със „Златен лъв“

Катрин Деньов със „Златен лъв“

Сподели

„Златен лъв“ е престижната награда, с която звездата на френското кино Катрин Деньов ще бъде отличена на 79-ия филмов фестивал във Венеция. Той ще се проведе от 31 август до 10 септември. Това съпбщават организаторите на най-стария филмов фестивал в света „Мостра“.

Катрин Деньов с почетната награда „Златен лъв„:

„За мен е радост да получа тази престижна награда на филмовия фестивал във Венеция, който познавам и обичам от много време, още от времето на „Дневна красавица“.

Директорът на фестивала „Мостра“ Алберто Барбера, който е и инициатор на идеята определя с нескрито почитание, че Деньов е:

„една вечна дива, истинска икона на големия екран (…) и  сред най-великите актриси в историята на киното“.

Алберто Барбера подчерта и „артистичните сътрудничества (на актрисата) с някои от най-значимите европейски актьори и режисьори. Сред тях са Роже Вадим, Жак Деми, Луис Бунюел, Франсоа Трюфо, Роман Полански, Марко Ферери, Марчело Мастрояни и Жерар Депардийо“.

Всъщност, музата на Новата френска вълна има дълга история с италианския филмов фестивал. А тази почетна награда ще добави една нова и символична глава към нея.

Историята на Деньов с итлианския фестивал

започва още през 1967 г., когато филмът на Луис Бунюел „Belle de jour“, в който тя е в главната роля, е награден със „Златен лъв“ от журито на Алберто Моравия. 31 години по-късно, през 1998 г., ролята ѝ във филма „Place Vendôme“ на Никол Гарсия е оценена високо. Тогава е наградена с престижната награда Volpi за най-добра актриса. По това време журито е председателствано от италианския режисьор Еторе Скола.

През дългата си кариера Катрин Деньов получава многобройни награди, сред които два „Сезар“ за най-добра актриса – през 1981 г. за „Le Dernier Métro“ на Франсоа Трюфо и през 1993 г. за „Indochine“ на Режис Варние, който печели и „Оскар“ за най-добър чуждестранен филм. Сред значмите награди са „Почетна палма“ в Кан през 2005 г., както и „Сребърна мечка“ за най-значим артистичен принос в Берлин през 2002 г. за „Huit femmes“ на Франсоа Озон.

Актуално

Избрано за вас