Най-накрая българин с „Оскар“: коментари в мрежата

©Academy Museum Foundation

Най-накрая българин с „Оскар“: коментари в мрежата

©Academy Museum Foundation
Сподели

Вълна от поздравления заля социалните мрежи, след като  „Навални“ спечели „Оскар“ за най-добър документален филм по време на церемонията в Лос Анджелис в неделя вечер.

На сцената в „Долби тиътър“

заедно с екипа на филма и съпругата на Алексей Навални Юлия се качи и разследващият журналист,

който стой зад сайта „Белингкат“, Христо Грозев.

„Ние дължим толкова много на Христо Грозев – нашият българин с лаптоп. Христо, ти рискува всичко, за да разкажеш тази история”, каза при получаване на статуетката режисьорът на филма Даниел Роър.

Преди по-малко от месец Островът затвори вратите си пред Грозев за наградите на БАФТА, но БАФТА отиде при него. Повече може да прочетете ТУК.

Отзиви в мрежата

Теодор Ушев, чийто филм „Сляпата Вайша“  беше номиниран за „Оскар“ за най-добра късометражна анимация през 2017 г., написа, че моментът е исторически, защото за първи път българин печели „Оскар“.

Журналистът и писател Георги Тошев определи отличието за „Навални“ като „събитие“.

Режисьорът Виктор Божинов също коментира – цялостно наградите, но и в частност българската следа на тазгодишните „Оскар“-и:

„Христо Грозев е световен и космополитен българин.

Това не се декларира, а се признава. Също така и личи.

По контактите, по поведението и по това, че където и да отиде няма нужда да казва кой е и какъв е“, отбеляза още в сутрешните часове водещият на „Стартер“ по БГ Радио и общински съветник Симеон Колев. Той сподели и снимка от миналогодишните награди на медията с участието на разследващия журналист:

Журналистът и общински съветник Иво Божков също отбеляза гордостта си от спечеленото отличие чрез публикация във Facebook: „Всеки човек може да промени историята, стига да вярва и да се бори за това.

Благодарим на Христо Грозев за това, че не го е страх от руската престъпна държава

и записа България със златни букви в историята“:

Политическият активист и учител по история Емил Джасим също отбеляза спечелването на статуетката и отбелязва няколко публични факта, свързани със заповедта за издирване на българския журналист Христо Грозев, която на практика Путин издаде:

Традиционно в разгара на предизборна кампания преди поредния вот през април, сред първите, които побърза да изпрати своите поздравления е бившият премиер и лидер на една от водещите партии Бойко Борисов:

 

Фотокредит: ©Academy Museum Foundation

Актуално

Избрано за вас