Без стрии по време на бременност? Има начин!

Без стрии по време на бременност? Има начин!

Сподели

Стриите по време на бременност са естествен резултат от разтягането на кожата, за да се освободи място за развиващото се бебе. Не всеки ги получава, но ако те съпътстват бременността ви, не се безпокойте – с течение на времето избледняват. Така или иначе, те напомнят за вашето сладко бебе. Прочетете нататък, за да научите всичко за стриите по време на бременност, включително защо те са естествена част от нея и какво можете да направите, за да успокоите кожата си, докато тя се разтяга и поддържа вашето мъниче.

Какво представляват стриите по време на бременност?

Стриите по време на бременност са нормални, като повече от 50 процента от бременните се сдобиват с тях, пише Pampers. Те обаче не са характерни единствено за предродилния период. Мъжете и жените, независимо дали са бременни, или не – могат да получат тези белези при бързо разтягане на кожата. В зависимост от цвета ѝ тези ивици могат да бъдат розови, червени, лилави или кафяви.

По време на бременността стриите могат да се появят по корема, гърдите, седалището, бедрата и горната част на краката, ханша и ръцете. С избледняването им те често променят цвета си, като изглеждат сребристи или бели, или дори да потъмнеят.

Защо се появяват стрии по време на бременност и от какво са причинени?

Най-просто казано, стриите могат да се появят по корема и тялото на бременната, защото кожата се разтяга, за да освободи място за развиващото се бебе. Противно на общоприетото схващане, тези стрии обикновено

не са резултат от нормалното наддаване на тегло

по време на бременността, а по-скоро от разтягането на кожата ви при промяна на нивата на хормоните. Разбира се, наддаването на тегло също може да доведе до разтягане на кожата, но дори тези, които наддават минимално или скромно количество тегло по време на бременността, могат да получат стрии.

Има два основни фактора, които могат да повлияят на стриите по време на бременност:

  • Хормони. Промените в нивата на хормоните по време на бременността допринасят за появата на стрии. През този период надбъбречните жлези произвеждат хормона кортизол. С естественото повишаване на нивата му еластичните влакна на кожата отслабват и тъй като кожата се разтяга, се появяват стрии по време на бременността.
  • Наследственост. Генетиката също е фактор за появата на стрии по време на бременност. Ако сте се сблъскали със стрии в по-ранна възраст, например при рязък растеж, който е разтегнал кожата ви по време на пубертета, или членове на семейството ви имат такива, по-вероятно е да получите тези червени, лилави, розови или кафяви ивици и по време на бременността.
Кога се появяват стриите по време на бременност?

Кога трябва да очаквате появата на стрии по време на бременност? Всяка бременност и всяко тяло са различни, но най-вероятно стриите ще се появят през втората половина на бременността. В този момент бебешкото ви коремче започва да расте все по-бързо, което допълнително натоварва кожата.

Някои бъдещи родители ще започнат да виждат тези белези през второто тримесечие, докато други може да ги забележат едва през последните няколко седмици на третото тримесечие. И не забравяйте, че при някои хора стриите изобщо не се появяват.

Колко често срещани са стриите при бременност?

Както беше споменато по-горе, повече от половината бременни имат стрии, което означава, че има доста голям шанс вие да нямате. По същия начин е възможно да имате минимални стрии по корема, гърдите, бедрата или други части на тялото си.

Независимо от това, има няколко рискови фактора, свързани със стриите по време на бременност:

  • Забременяване в по-млада възраст;
  • Бързо наддаване на тегло по време на бременността;
  • Използване на кортикостероиди по време на бременността;
  • Наличие на някои генетични заболявания (синдром на Кушинг или синдром на Марфан).
Как да „предотвратим“ стриите по време на бременност?

Много хора искат да знаят как да предотвратят появата на стрии по време на бременност, но няма какво да направите, за да ги избегнете напълно. Те се развиват дълбоко в кожата, по-специално в съединителната тъкан, така че не можете да предотвратите появата им с никакво локално или външно лечение. Освен това, тъй като са намесени хормони и генетика, белезите са почти извън вашия контрол.

Въпреки това някои стратегии биха могли да помогнат за намаляване на риска от появата на стрии и/или за свеждане до минимум на тяхната поява. Ключът е да предприемете тези мерки преди коремът ви да порасне. Важно е  да ги прилагате през цялата бременност.

  • Използвайте лосион или крем ежедневно, за да поддържате кожата си хидратирана. Тази тактика може да помогне и за облекчаване на сърбежа по кожата по време на бременността, независимо дали имате стрии, или не.
  • Останете хидратирани. Това може да помогне да запазите кожата си мека и по-малко склонна към образуване на стрии.
  • Избягвайте кофеина по време на бременност, който може да увеличи риска.
  • Поддържайте здравословна диета за бременни с достатъчно хранителни вещества. Балансираното хранене, богато на цинк, протеини и витамини А, С и D, може да спомогне за здрава кожа.

Стрии след бременност: Възможно ли е да се отървете от тях?

Изчезват ли стриите при бременност? Възможно ли е да се отървете от стриите след бременност и колко време е необходимо, за да изчезнат?

Тези често срещани въпроси могат да възникнат, когато все още сте бременна или когато вече сте родили и се чудите как да се справите със стриите след раждането. Добрата новина е, че те обикновено изчезват след бременността. Тъй като стриите са вид белези, избледняването им ще бъде постепенно и може да не изчезнат напълно.

Не забравяйте, че те са често срещан и естествен резултат от отглеждането на бебе в корема ви. Тялото ви неизбежно ще се промени по време на бременността и това е очаквано, необходимо и напълно нормално.

При това положение знаем, че не всеки харесва вида на бременните стрии. Ако искате да сведете до минимум или да подобрите външния вид и текстурата на стриите си, посъветвайте се с вашия лекар. Има няколко процедури, които да обмислите.

  • Кремове. Въпреки че кремовете не могат да предотвратят образуването на стрии по бременния ви корем (или на други места по тялото ви), те могат да намалят появата на тези белези след раждането. Съставки като третиноин и други ретиноиди, получени от витамин А, могат да помогнат за увеличаване на производството на колаген на повърхността на кожата, което може да намали появата им.
  • Светлинна и лазерна терапия. По същия начин лазерните и светлинните терапии също могат да стимулират производството на колаген, както и да подобрят еластичността.
  • Микронидлинг, микродермабразио и хиалуронова киселина. Други дерматологични процедури включват микронидлинг и микродермабразио, които могат да стимулират растежа на колаген и да помогнат на стриите да се слеят с околната кожа. Ежедневното нанасяне на хиалуронова киселина също може да помогне за предотвратяване и лечение на появата на стрии.

Актуално

Избрано за вас