Банските през вековете: от плажна полиция до прозрачни бански

Снимка: YouTube

Банските през вековете: от плажна полиция до прозрачни бански

Снимка: YouTube
Сподели

Плуването е популярно занимание, на което се наслаждават хора от всички възрасти и полове. Историята на дамските бански костюми обаче е интересна. От началото на XIX в. до наши дни дамските бански костюми са претърпели значителни промени.

През XIX в. банските рокли са прикривали доста неща
Снимка: Getty Images

През XIX в. банските костюми обикновено са се наричали бански рокли и са представлявали дълги рокли, които не са показвали много кожа. Обикновено са били изработени от вълна. Роклите за къпане са имали дълги поли и

понякога в подгъвите им са били зашивани тежести,

за да не изплува платът, когато е потопен във вода.

По това време жените са използвали и бански машини, за да се прикрият още повече. Тези колички са се търкаляли във водата или близо до нея и хората (обикновено жените) са влизали в тях, за да се преоблекат в бански костюми.

В края на XIX в. и началото на XX в. обувките за къпане също са популярни
Снимка: Getty Images

През 19-ти и началото на 20-ти век някои жени дори не са си позволявали да разголват краката си. Към банските костюми обикновено се прибавяли чехли за къпане – обувки, които предпазвали краката от счупени стъкла и раковини.

Чехлите обикновено са били изработени от усукана слама или филц и са имали връзки. Понякога жените ги правели да изглеждат по-стилни, като добавяли лентички, панделки или връзки.

В началото на 90-те години на ХХ в. дамския бански костюм вероятно е включвал шапка
Снимка: Getty Images

По това време жените често украсяват банските си костюми с малки шапки, наречени шапки за къпане. Често те са били използвани за защита на прическата.

Някои жени са носели и модни кърпички или шалове върху шапката, за да я направят малко по-стилна.

Банските костюми, вдъхновени от моряците, стават популярни в началото на 1900-те години
Снимка: Stock

Според списание „Викториана“ популярният през 1900 г. бански костюм е бил изработен от черно-бяла раирана тафта и е имал яка в моряшки стил, черни копринени чорапи и черни кожени сандали.

В началото на 90-те години на миналия век са популярни и банските палта
Снимка: Getty Images

Тъй като свенливостта все още е била от голямо значение, жените обикновено прикриват банските си с палта. Понякога тези палта са били изработвани от коприна и обикновено са имали дълги ръкави и дълги пелерини.

Обикновено жените са носели това палто на плажа, сваляли са го на брега на водата и са го обличали отново, когато са излизали от водата.

Около 1910 г. банските костюми стават по-къси и по-прилепнали
Снимка: Getty Images

След като години наред жените се обличат, за да влязат във водата, те заменят банските рокли с по-прилепнали бански костюми с по-къси поли.

Но по това време жените започват да бъдат извиквани на публични места и наказвани за носене на бански костюми, които според правоприлагащите органи са твърде открити.

През 1907 г. австралийската плувкиня рекордьорка Анет Келерман е арестувана на плажа в Бостън, Масачузетс, и обвинена в непристойно поведение, защото е носела бански костюм до коленете, който наподобява унитард и показва ръцете, краката и шията ѝ.

„Аз съм арестувана!“, казва Келерман в статия в Boston Sunday Globe от 1953 г., в която си спомня за инцидента от 1907 г. „Всички бяхме ужасно шокирани. Но съдията беше доста любезен и ми разреши да нося костюма, ако носех до ръба на водата дълга пелерина“. Тя е известна като една от първите жени, които носят този стил бански костюм от една част.

През 20-те години деколтетата на банските стават по-дълбоки
Снимка: Getty Images

Тъй като банските костюми стават все по-практични, те показват и повече от женското тяло. Дълбоките деколтета тип „лодка“ или V-образно деколте стават все по-популярни, а извивките на ръцете на костюмите се разширяват.

Цветовете на банските костюми също стават по-ярки, а понякога се добавят и колани.

Жените все още често носят шапки за плуване,

които започват да имат каишки за брадичката, които им помагат да останат на мястото си.

Жените продължават да се съобразяват с изискванията за бански костюми
Снимка: Getty Images

През това десетилетие жените трябва да внимават дали костюмите им не са прекалено къси или прекалено открити, тъй като плажовете имат определени правила за бански костюми, създадени с оглед на дискретността.

В някои части на САЩ, включително места като Атлантик Сити, Ню Йорк и Чикаго, специални заместници или обикновени

полицаи патрулират по плажовете, като понякога използват измервателна лента,

за да измерят определени части от облеклото на жените, като например разстоянието между коляното и костюма. Ако полицаят сметне, че жената показва твърде много голота, тя може да попадне в затвора.

Много жени, сред които и известната писателка Луиз Розин, протестират срещу тези разпоредби. Според The Week Розин е арестувана и хвърлена в затвора в Атлантик Сити през 1921 г., защото отказва да носи задължителните чорапи към банския си костюм.

След ареста Розин казва: „Градът няма право да ми казва как да нося чорапите си. Това не е тяхна работа. Първо ще отида в затвор“.

Прилагането на тези разпоредби за банските костюми и протестите срещу тях продължават през 30-те и 40-те години на миналия век.

През 30-те деколтетата стават по-дълбоки, а кройките на крачолите – по-високи
Снимка: Getty Images

През 30-те години на миналия век дамските бански костюми започват да приличат на мъжките бански костюми от една част. Те са с по-висока кройка в крачолите и показват повече от гърба на жената, отколкото в миналото.

Освен това банските костюми започват да имат тънки презрамки, което ги кара да приличат повече на популярните днес еднокомпонентни бански костюми.

Тези костюми започват да се изработват и от по-леки и по-удобни материали на каучукова основа, които са по-малко твърди и по-поддържащи от вълната.

През 40-те банските костюми започват да приличат на малки рокли
Снимка: Getty Images

Десетилетие по-късно банският костюм отново се променя и започва да прилича на къса, тясна рокля с тънки презрамки и V-образно деколте.

Горната част прилича на стандартен сутиен, а полата прикрива гърба и горната част на бедрата на жената.

През 40-те години на миналия век се популяризират и бикините
Снимка: Getty Images

През юли 1946 г. френският дизайнер Луи Реард създава смел бански костюм от две части, който

по-късно става известен като първите бикини.

Той откриваше малка част от средната част на тялото и се състои от горнище и къси панталонки. През това десетилетие стават все по-популярни и топовете тип „бандероли“ с презрамки.

Тези леко разкриващи се стилове стават популярни в Съединените щати по време на Втората световна война, когато военните дажби карат хората да използват по-малко плат при изработката на дрехи.

През 60-те години се появяват още по-тесни бански костюми
Снимка: Getty Images

През 60-те години бикините стават все по-тесни и по-малки и дори костюмите от една част стават все по-открити.

В средата на 60-те години на миналия век долните части на банските стават по-популярни и бикините продължават да набират популярност.

Тези костюми се изработват предимно от ликра или найлон, което ги прави по-прилепнали и стегнати.

През 70-те години на миналия век банските костюми са по-открити от всякога
Снимка: Getty Images

През 70-те години на миналия век банските костюми продължават да стават все по-открити и дръзки. Модерни стават танговете, бикините с шнурчета, изрязаните бански костюми и дори прозрачните костюми.

През 80-те години на миналия век се появяват смели, цветни и шарени костюми
Снимка: Getty Images

Вероятно не е изненадващо, че 80-те години са били смели по отношение на естетиката. Ярките неонови цветове и животинските щампи са доста модерни.

Костюмите често се отличават с ниски, набрани деколтета с по-високи кройки на краката. Банските костюми в стил стринг също се налагат.

В средата на 90-те години „Спасители на плажа“ вдъхновява някои тенденции
Снимка: NBC

Изключително популярният сериал „Спасители на плажа“ (1989-2001 г.) вдъхнови някои тенденции в банските костюми през 90-те години. Много от популярните през това десетилетие цели бански костюми се отличават с високо изрязани долни части и дълбоко деколте.

В началото на 2000-те години танкините са навсякъде
Снимка: Getty Images

В началото на 2000-те години се появяват много стилове, които са били популярни през 90-те години. По-специално се появиха танкините. Дизайнерката Ан Коул има заслуга за създаването на този стил.

По същество танкините са по-скромна версия на бикините: горната част наподобява потник, а долната част – стандартни бикини.

Днес популярните тенденции при банските са много разнообразни

През последните няколко години тенденциите при банските костюми включват завръщането на костюмите от една част и набирането на популярност на костюмите с висока талия.

През 2019 г. банските костюми, предназначени за позиране край басейна, а не за истинско плуване, също са популярни, макар и широко критикувани.

През 2020 г. банските костюми с кожен вид и костюмите в ретро стил с уникални изрязани части също са популярни. През 2021 г. и 2022 г. ярките цветове и банските костюми с подобен на металик блясък сякаш се завръщат на мода.

А какви са тенденциите за 2024 година разберете в нашата статия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас