Българските успехи в модата – от филми в Холивуд, до гардероби на знаменитости

Снимка: DEMOBAZA

Българските успехи в модата – от филми в Холивуд, до гардероби на знаменитости

Снимка: DEMOBAZA
Сподели

„И ний сме дали нещо на светът“ пише Иван Вазов в стихотворението си „Пайсий“. Тогава той има предвид славянската писменост, създадена преди векове, но твърдението му продължава да е валидно до днес и да се отнася за най-различни сфери от живота.

Модата е поле, в което България има дългогодишни успехи в световен мащаб. За повечето модни постижения на наши сънародници обаче невинаги знаем достатъчно.

А те са повод за гордост, защото успяват там където много други не могат.

От Пещера до „Игра на тронове“ и „Междузвездни войни“, от гимназията по облекло в Шумен до гардероба на Кейт Мидълтън и от едно българско творческо дуо до снимачната площадка на Дюн и сцената на Джанет Джексън и Бионсе.

Днес ще ви представим едни от най-успешните българи в света на модата, за чиито постижения дори не подозирате.

 

Ingiliz
Снимка: Ingiliz

Правили са обувки за „Междузвездни войни“ и за „Игра на тронове“, за световни звезди по червените килими, а компанията им е петият най-голям износител на стоки към Китай (и първата, която изнася продукт с добавена стойност, а не просто суровини) – това е фабриката за обувки „Ингилиз груп“ в Пещера.

Ако Асеновград е столицата на сватбените рокли, то Пещера е тази на обувките.

Рей Скайуокър от последните серии на галактическата сага носи обувки, произведени от „Ингилиз“. Най-големият номер, направен някога от фабриката – 52-ри, е за герой от „Игри на тронове“. Много от персонажите в сериала са обути с произодството на пещерските майстори.

Снимка: Ingiliz

„Не произвеждаме обувки само за филми, това е малка част от бизнеса ни, но най-сладката“, разказва Рамзи Ингилизов, зам.директор на фабриката.

„Ингилиз груп“ е семейна компания, на 25 години. „Работим заедно – работим с баща ми, с брат ми, с леля ми, с майка ми, всички сме тука. Това е най-голямата ни гордост“, казва Ремзи.

50% от продукцията, която произвежда фабриката на „Ингилиз Груп“, се реализира в САЩ

и в сегмента на премиум обувките. От 2015 година насам работят за тази част на света.

Снимка: Ingiliz

„От 2020 година решихме, че всички продукти, които правим за филми или за известни личности ще ги произвеждаме по две бройки и сега ги трупаме. Когато един ден имаме правата за тях, ще ги изложим. Засега пълним един склад с обувки”, смее се Ремзи.

Снимка: Ingiliz

Освен, че произвежда уникални продукти за света на модата, компанията е екосъобразна и работи по специална патентована технология, която обхваща цялостно продукта и проследява въглеродния отпечатък в производството както на обувките и компонентите, така и на субпродуктите и материалите.

Източниците на енергия са от слънчеви панели, голяма част от елементите на готовите обувки да са биоразградими, а производствени линии са безотпадни.

 

Demobaza

Интересното е, че Demobaza са друг от клиентите на семейната компания за обувки от Пещера. Това са двама български дизайнери, направили костюмите за “Dune“ и работили по доста касови продукции – „Игрите на глада“, „Мъже в черно 4: Глобална заплаха“, „Черната пантера“, „Стар Трек“, „Междузвездни войни“, „Матрицата“, „Заразно зло“ (носени от Мила Йовович) и др.

Снимка: DEMOBAZA
Дрехите на марката са истински впечатляващи и сякаш за извадени от друга вселена.

Дизайните са футуристични, известени още като дистопична мода, мрачен шик, пост-апокалиптична мода или облекло на бъдещето.

Снимка: DEMOBAZA

Брандът, смело покоряващ световната мода, е основан през 2007 г. от мъж и жена, известни под творческите псевдоними Демо и Тоно, който черпят вдъхновение от природата и предимно от пустинята.

Снимка: DEMOBAZA

Demobaza започва пътя си в света на модата като онлайн магазин и впоследствие се развива до моден лейбъл с ограничени колекции, които

стават фаворит на много хора в творческите индустрии.

Както и на мнозина от най-разпознаваемите знаменитости от поп-културата – Мадона, Джей Зи., Джъстин Бийбър, Кание Уест, Риана, Пинк, Граймс, Малума, Джей Балвин и още.

Снимка: DEMOBAZA

Първото им международно модно шоу е за колекцията им от сезон Пролет/Лято 2012 г, а днес дрехите им са част от програмите на модните подиуми в Ню Йорк, Париж и Милано.

И до ден днешен Демо и Тоно шият голяма част от мосрите за дрехите на ръка,

защото вярвят, че най-краткият път между идеята и реализацията минава през собствените им пръсти.

Снимка: Getty Images

,,Това е най-голямото удоволствие за нас. Също така правим и фотографията на марката, всичко е „домашно“, защото обичаме процеса“, казват Демо и Тоно в интервю за The Fox Magazine.

Снимка: Getty Images

Костюми на българската марка могат да бъдат видяни на един от последните концерти на сестрата на Майкъл Джексън – Джанет Джексън, както и на турнето „Renaissance“ на Бионсе.

 

Десислава Тошева

Едва на 25 години дизайнерката Десислава Тошева покорява модни върхове, които малко български дизайнери са достигали. Нейните колекции са селектирани за червените килими в Кан, Париж и Холивуд, а най-влиятелните модни списания в света пишат за нейния бранд – „Caviar Haute Couture“.

Стремглавият успех на българката е резултат на много добро планиране и на много учене. Уверена, че е талантлива в дизайните си, тя се фокусира върху разработката и представянето на бранда си. Тогава е само на 18 години и се хвърля смело в най-дълбокото – „от кутюр“ или висша мода.

Снимка: Личен архив Десислава Тошева

Десислава завършва Първа частна английска гимназия в София и елитния университет „Сент Андрюс“ във Великобритания, където са учили принц Уилям и Кейт Мидълтън.

Разработва модната си къща успоредно със сериозното учене в университета.

Първата си колекция публикува в инстаграм. Там забелязват впечатляващите ѝ рокли от агенцията, представяща модели в шоурума за червения килим на филмовите награди в Кан и се свързват с нея. Те искат две нейни рокли да бъдат изпратени в шоурума. Първоначално Десислава е леко скептична и вместо да изпрати роклите, ги слага в един куфар и каца директно в Кан, за да се запознае на място с хората, атмосферата и начина на работа.

Снимка: Личен архив Десислава Тошева

Когато Десислава Тошева занася своите рокли в шоурума, те са изложени до тези на Elie Saab и Ziad Nakad, с чиито ревюта тя е израснала и мечтала някой ден да се докосне до техни творения.

Щях да припадна от щастие. Но още по-хубавото беше, че моите рокли редом до техните по абсолютно нищо не им отстъпваха като качество и дизайн“, казва тя. До момента Caviar Couture е

единственият български бранд, който е участвал в звездния шоурум в Кан,

а през май 2023 г. поставя рекорд за най-носен български бранд на фестивала – с 13 визии.

Роклите на младата дизайнерка са забелязани от шоурум-бутик в Париж, където я канят да изпрати цялата си колекция за предлагане при тях. По същия начин получава предложение от шоурум в Холивуд, които са я забелязали в Кан и с които отново сключва договор.

Снимка: gregalexander

Именно в шоурума в Париж, сред огромно разнообразие от рокли, Мей Мъск, майката на Илън Мъск, лично избира рокля на българската дизайнерка за предстоящата си фотосесия за списание InStyle, от което последва взаимна работа и среща между двете в Кан.

Десислава отдава успеха си на факта, че отделя точно толкова време на създаването на дизайни, колкото и на развитието на бизнеса. Според нея много български дизайнери са

фокусирани върху творческата страна на модата, но пренебрегват бизнес аспекта,

правилното позициониране, разрастването на бранда и създаването на партньорства.

 

Петър Петров

Марката на Петър Петров е за хора с вкус и отношение към добрата кройка и качествените материи. Дрехи с етикет Petar Petrov се предлагат при едни от най-популярните търговци на дребно – от Farfetch до Bergdorf Goodman. Носят ги и множество знаменитости, известни с добрия си стил: Хейли Бийбър, Гуинет Полтроу, Емили Блънт, Ева Чен, Моника Белучи, Кейт Мидълтън.

Снимка: friendsoffriends

Петър е роден в Украйна, но отгледан в България, където прекарва цялото си детство. След това заминава за Виена в края на 1990 година, за да изучава икономика. Бързо обаче разбира, че това не е неговата специалност и решава да се насочи към модата.

„Подготвих си портфолиото за няколко седмици. Приеха ме в Университета по изкуства във Виена и ето ме сега тук“, казва Петров пред „Global Blue“.

Дизайнерът казва, че любовта му към шиенето се заражда още в София,

където живее с майка си, която работи като шивачка.

Снимка: Ola Rindal

Експерти в света на модата описват работата му като „лукс без усилия“, съставена от кашмир, мериносова вълна, коприна и кожа. Невероятната му изработка прилича на пъзел, в който всички парчета пасват идеално веднага, щом са докоснати от пръстите на Петров.

Снимка: Ola Rindal

Преди повече от 10 години се ражда личният му бранд „Petar Petrov“, който иска да накара жените да бъдат по-уверени в себе си и да вървят със самочувствие сред околните. „Моите дрехи не са направени за жени, които искат да се слеят с тълпата“, твърди Петров.

Снимка: Karwai Tang / WireImage

Вече не един са случаите, в който световни знаменитости като Кейт Мидълтън избират негови тоалети.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от PETAR PETROV (@petarpetrovofficial)

В началото на 2020 година Петров предприема нова стъпка за бранда си. Прави дебют на Лондонската седмица на модата, представяйки есенната си дамска колекция за 2020 г. Есенната колекция е дебютна и в още едно отношение. За първи път се показват аксесоари и бижута на марката.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас