Артистичният директор на „Шанел“ напуска компанията

Снимка: Getty Images

Артистичният директор на „Шанел“ напуска компанията

Снимка: Getty Images
Сподели

Къщата за висша мода „Шанел“ обяви напускането на артистичния си директор Виржини Виар, без да посочи наследник на поста ѝ.

Коко Шанел потвърждава тази новина след богато петгодишно сътрудничество на модните колекции. Новата творческа организация на модната къщата ще бъде обявена своевременно. Колекцията висша мода за лятото на 2024 г. ще бъде представена, както е планирано, на 25 юни в Опера „Гарние“ в Париж, се казва в изявлението на пиар екипа.

Следователно това ще бъде последното модно ревю за къщата за 62-годишната Виржини Виар. Тя зае тази изключително престижна позиция през 2019 г., след смъртта на легендарния дизайнер Карл Лагерфелд. Това съобщи Franceinfo. Преди това тя бе работила заедно с него в продължение на повече от двадесет години.

„Шанел благодари на Виржини Виар за нейния забележителен принос към модата на Chanel,

творчеството и жизнеността“.

През последните пет години продажбите на модната къща достигат рекордни нива. През 2023 г. те достигат почти 20 милиарда долара –  увеличение от 14,6%.

Снимка: Cedric Ribeiro/Getty Images

Въпреки това – работата на Лазарфелд, независимо дали става дума за готови облекла, или висша мода, е критикувана. Причината е хаотичният дизайн и липсата на промени. Една от най-популярните колекции през март беше на тема нормандския морски курорт „Довил и митичните му места в историята на киното.

Френската дизайнерка винаги се обличаше семпло в черна тениска и панталон. Тя беше изключително дискретна в пресата и обрана в изявите си. В рязък контраст с яркия характер на своя ментор.

Снимка: Виржини Виар и Карл Лагерфелд през 2018 г. (BERTRAND GUAY / AFP)
„Започва нова глава за Модна къща „Шанел“.

Уверени сме в способността на екипите да осигурят продължението на изработване на колекциите през този преходен период“, заключва екипът в своето съобщение за пресата.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас