Джорджо Армани учил медицина и декорирал витрини преди да се превърне в модна легенда

Снимка: Getty Images

Джорджо Армани учил медицина и декорирал витрини преди да се превърне в модна легенда

Снимка: Getty Images
Сподели

Джорджо Армани – един от най-известните дизайнери, отбелязва своята 90-годишнина. Той диктува модата в продължение на десетилетия със своите луксозни колекции дрехи, аксесоари, часовници и бижута. Роден в Пиаченца, Италия на 11 юли 1934 г. в семейството на Уго Армани (счетоводител в транспортна компания) и Мария Раймонди, той мечтае за кариера в медицината, след като прочита романа на Арчибалд Кронин – „Цитаделата“. Животът обаче го води в друга посока.  Започва да създава нови модели през 1970 година. Те се продават успешно в няколко модни къщи в Италия. През 1974 г. е представена неговата първа колекция. Световната слава го застига през 1975 г. Какво обаче все още не знаем за Армани?

Снимка: theazb.com
Противник на изискването моделите да бъдат прекалено слаби

Той е сред първите дизайнери, забранили участието на модели с индекс на телесната маса (BMI) под 18 след смъртта на модела Ана Каролина Рестън през 2006 г. Тя си отива от анорексия нервоза.

Якето „бомбър“

Сегашният култ към якето тип „бомбър“ се дължи на Армани. Първите артикули, които той създава под собственото си име, са серия кожени якета. Това се случва през 1970 г., пише „Гардиън“.

Декорира витрини на магазини

Армани е бил добре запознат с модата преди да започне самостоятелна дейност в сферата. Първоначално е декорирал витрини в универсалния магазин La Rinascente в Милано. След това работи на свободна практика за Zegna, Cerruti и Loewe.

Снимка: Agf/Shutterstock
Любител е на спорта

Армани обича спорта. Той е фен на „Интер“ (Милано) и е член на управителния съвет на баскетболния отбор – „Олимпиа“ (Милано). Ако трябва да избере отбор от Висшата лига, това вероятно ще бъде „Челси“. Той проектира костюми за отбора и работи по интериора на „Станфорд Бридж“.

Модата не е първият му избор

Армани учи медицина и отбива военната си служба преди да реши, че призванието му е създаването на дрехи.

Създава дизайна на униформите на италианската полиция

Армани на практика е покровител на модата в Италия. Той е проектирал униформи за полицията и дори е създал корицата на книга с евангелия за папата.

Последвайте ни в:

Актуално