Лято през 50-те: Облеклото – символ на удобство и стил

Снимка: pinterest.com

Лято през 50-те: Облеклото – символ на удобство и стил

Снимка: pinterest.com
Сподели

Лятната визия от 50-те години на миналия век е еталон за блясък и стил. Следвоенният икономически бум означава, че дамите не само са харчели повече пари, но и са искали да експериментират с нови луксозни стилове.

Изключително популярни стават разкроените рокли с разнообразна материя, както и фантастичните шапки и обувки. Този икономически бум става много популярен у нас. Идеята за „направи си сам “ от 40-те години на миналия век избледнява. През 50-те години на миналия век излизат

нова гама от цветни дрехи и бляскави аксесоари.
Снимка:Pinterest

През лятото нещата стават наистина забавни. В обществото било по-прието да се показва повече кожа, а специфичните артикули и модерните облекла се смятали за способ за жените да задоволят съпрузите си или да им помогнат да се сдобият с такъв. Много жени са намирали вдъхновение от филмите и телевизионните предавания, както и от самите холивудски звезди и техните зашеметяващи тоалети.

Летни рокли 
Снимка: Pinterest

Много популярни били ярките и пастелните рокли от памук. Те са били с втален корсаж, прибран в талията, както и разкроена пола. Съчетавали се цветово с обувки, чанти и дори чадъри. Летните рокли обикновено били без ръкави,

за да могат жените да се чувстват комфортно в летните горещини.

Морските цветове и украшения също са били нещо, което много жени са обличали. Морският флот, червеното и бялото не са били предназначени само за яхтите. В ежедневието се обличали за пикници, плаж и дори за някои вечерни събития.

Както виждате, дори в жегите се носи стягащо бельо. Това се е дължало на тогавашните обществени норми, както и на желанието полата да стои правилно. Така по-тежката материя на полата се държи по-далеч от тялото ми, което спомага за циркулацията на въздуха.

Летни къси панталони и гащеризони 
Снимка: pinterest.com

В началото на десетилетието шортите, капризите и панталоните били широки, но с напредването на 50-те години на миналия век станали по-обгръщащи фигурата и по-вталени. В края на десетилетието започват да стават популярни наистина тесните къси панталони. Те обаче се носят предимно от актриси и звезди. Както и днес, смятало се е за

симпатично да вземеш назаем дънките на съпруга или приятеля си, да пристегнеш талията с колан

и да навиеш крачолите до глезените си. Сред останалите примери за панталоните по онова време са „clam diggers“ или „pedal pushers“ – с широки крачоли, къси панталони с дължина до коляното и бермуди, които били малко над коляното. Късите панталони и капризите (обувки) често се комбинирали с вталена, прилепнала блуза, изрязани пуловери и ризи, привързани на талията.

Летни блузи и топове
Снимка: pinterest.com

Полите и панталоните обикновено се съчетават с блузи с копчета. През лятото много популярни са били тези с къс ръкав и без ръкав , а десени като гингам, точки и цветя са били едни от най-търсените. Цветовете обикновено били пастелни – вероятно за да се гарантира, че визията е все така женствена.

Те са осигурявали и по-голяма прохлада, отколкото черните дрехи.

Както можете да видите, има широка гама от стилове яки – класически яки, яки тип „лодка“ и яки тип „пан“ – всички те се появяват в старите реклами от 50-те години. Подобни украшения“ са били начин, по който жените са можели да добавят нещо специално към блузата си.

Дамски комбинезони
Снимка: pinterest.com

Първоначално изобретени за малки деца, през 20-те години на миналия век комбинезоните се превръщат в костюми за млади жени, които да се радват на тяхната гъвкавост. Тенденцията навлиза през 40-те години на миналия век. Желанието за носене на забавен и кокетен екип продължава и през 50-те години. Много жени избирали това като облекло за свободното време и за плаж. Този винтидж летен модел е

втален в кръста, прилепва по бедрата и завършва с къси панталонки – обикновено с копчета.

Горната половина често е била с блуза  с украшения като яки и кантове. Ярките цветове и забавните десени, като цветя, хавайско каре, райета и карета, внасяха малко забавление във всяка лятна визия.

Икони като прекрасната Мерилин Монро ползвали комбинезона, за да подчертаят извивките си тип пясъчен часовник. Често това се постига и с основи и оформящо бельо за по-голям комфорт.

Летни шапки
Снимка: glamourdaze.com

През 40-те и 50-те години на миналия век шапките били много популярни. Те не само са били моден аксесоар, но и знак за обществено положение чак до 60-те години. Тенденцията да се носят по-малко шапки се засилва, особено сред по-младите дами. От края на 60-те години тийнейджърите са във фокуса на модните стилове – много от тях искат да изглеждат напълно различно от по-възрастните.

През 50-те години на миналия век са били популярни много стилове шапки, но класическата сламена с широка периферия все още е хит. Има нещо удивително в голямата широкопола шапка – особено ако имате и красиви винтидж къдрици.

Те не само изглеждат великолепно, но и предпазват от силните слънчеви лъчи.

Широкополите слънчеви шапки не са само за плаж. Жените също носят този вид шапки, когато са навън, за да останат свежи и стилни. За да се съчетаят с тоалетите им, те са обичали да използват аксесоари като цветя, панделки, често в същия цвят като тоалетите. Те са били придържани на място с помощта на панделка, завързана под брадичката или с различни гребени и щипки.

Летни обувки
Снимка: pinterest.com

Основната разлика в сравнение с 40-те години на миналия век е, че тенденцията за летни обувки през 50-те предлага по-голямо разнообразие от цветове и каишки. Клиновидният ток от 40-те продължава да бъде популярен, но е рационализиран в клин с платформа. Каишките можели да бъдат широки или тесни и да имат няколко или много катарами – нямало един определен стил.

Жените предпочитат дамски сандали с ток или платформи за ежедневието, за да ги носят с летните си рокли. Те се изработвали и от удобни за ежедневието спортни материали като канава, деним и памучен кепър, което ги правело лесни за пране.

Бански костюми
Снимка: blogspot.com

Тъканите на банските костюми, произведени през 50-те години на миналия век, са много по-различни от тези, които можете да видите на пазара днес. Към трикотажната материя са били добавени найлон и еластик, за да бъде тя разтеглива и да съхне по-бързо след потапяне. Подобрения са направени и в гумирания материал от 40-те години на миналия век – латекс. Този плат, както и памукът, ацетатът и тафтата, съставляват по-голямата част от материалите за бански костюми през този период.

Някои бански костюми са имали и елементи с костици в областта на гърдите и торса – подобно на дълъг сутиен. Носели са се и отделни гумени бикини за плуване, които са оформяли корема и долната част на тялото. Акцентът при банските костюми е бил върху стила, а не върху умението да се плува.

Моделите и цветовете на банските костюми стават по-смели в сравнение с флоралните мотиви от 40-те години.

Едноцветни бански костюми в черно, червено, розово, водно и бяло с контрастни кантове в черно или бяло се срещат през цялото десетилетие. Към средата и края на 50-те години на миналия век художествените щампи били нещо революционно. Те включвали мотиви, изрисувани директно върху плата. Принтовете на тропическа тематика, както и модерното изкуство, основано на природния свят, станали изключително популярни за този тип облекла.

Снимка: vintagedancer.com

Лятото може да се окаже непоносимо заради големите горещини, но все пак можете да бъдете елегантни и да запазите винтидж излъчването. Това е начинът да се чувствате едновременно стилно и удобно с безупречна визия, вдъхновена от миналото.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас