Мъжкото облекло на чернокожите през вековете – новата тема на бала на „Метрополитън“

Снимка: Taylor Hill/WireImage/Getty Images

Мъжкото облекло на чернокожите през вековете – новата тема на бала на „Метрополитън“

Снимка: Taylor Hill/WireImage/Getty Images
Сподели

Темата на следващото издание на годишния бал на „Метрополитън“ и звездните му домакини вече са известни – Фарел Уилямс, Люис Хамилтън, Колман Доминго, ASAP Rocky и Леброн Джеймс. Те ще помогнат на музея да открие изложба, посветена на черния стил в мъжкото облекло през вековете, предаде Асошиейтед прес

Пролетната експозиция „Superfine: Tailoring Black Style“ ще бъде открита на 5 май по време на бала на „Метрополитън“. Точният дрескод за поканените звезди ще бъде обявен в началото на следващата година.

Това е първата модна изложба в „Метрополитън“ от над 20 години,

фокусирана изключително върху мъжкото облекло,

което обяснява почти изцяло мъжкия състав на домакините. Към тях ще се присъедини организаторката на проявата – главният редактор на сп. „Вог“ Ана Уинтур.

Люис Хамилтън, звездата от Формула 1, направи прочувствени изказвания за това как

модата се е превърнала в начин за изразяване на неговата идентичност.

„Като по-млад, бях принуден да се съобразявам. От ежедневието ми до това, което носех. Режимът ми беше строг. Бях единственото чернокожо дете на състезателната писта и нямаше никой, на когото да приличам. По-късно започнах да изразявам себе си по-креативно и по-конкретно чрез модата. Намерих своята идентичност в начина, по който се обличам“, разказва той.

Директорът и главен изпълнителен директор на музея Макс Холейн, поясни че

изложбата ще продължи шест месеца.

Експозицията ще изследва „значението на шивашкия стил за формирането на чернокожите идентичности в атлантическата диаспора. Тя ще отпразнува и силата на стила като демократичен инструмент за отхвърляне на стереотипите и достъп до нови възможности“.

Той отбеляза, че проектът е вдъхновен от книгата „Роби на модата: черният дендизъм и стилизирането на идентичността на черната диаспора“ от Моника Л. Милър, гост куратор на изложбата.

Фарел Уилямс, който наред с многобройните си занимания е творчески директор на мъжкото облекло за „Луи Вюитон“, отдаде почит към художниците, отговорни за пирамидите в Египет. Той говори нашироко за силата на изкуството.

„За мен изкуството е израз на нашата човешка същност.

То е мястото, където съхраняваме историята си – начинът, по който ги разказваме, буквално проявление на мечтите ни„, отбеляза Уилямс.

Червеният килим на бала на „Метрополитън“ винаги е един от най-големите модни спектакли на годината. Той е и огромна кампания за набиране на средства. На миналогодишната гала бяха събрани рекордните 26 милиона долара.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас