Модните тенденции от Седмицата на мъжката мода в Париж

Снимка: Audrey de Sortiraparis

Модните тенденции от Седмицата на мъжката мода в Париж

Снимка: Audrey de Sortiraparis
Сподели

Завесите на Седмицата на мъжката мода в Париж се спуснаха, отбелязвайки едно важно събитие в модния календар. Ревюто, на което бяха представени колекциите за есента на 2024 г. на редица уважавани дизайнери, се разви под светлината на световните прожектори. Седмицата се отличаваше с предавания на живо и задълбочени анализи на основните ревюта, които

приковаваха вниманието на модните почитатели

по целия свят.

Париж за пореден път се затвърди като търговска и артистична столица за големите модни къщи, пише БТА.

От кройки до аксесоари, материи и детайли – приключилата модна седмица открои няколко тенденции за сезона есен-зима 2024/2025 г.

Основен беше минимализмът,

който следва естествено макротенденцията на 2023 г. – „тих лукс“, трезва мода без суета или лога. През 2025 г. опростяването ще доведе до ясни, семпли линии със

силни кройки а ла Том Форд

през 90-те години на миналия век.

Класическият костюм се свежда до къси панталони, носени до средата на бедрото, за предпочитане с чорапи до коляното или

много високи чорапи.

Тоновете също стават по-земни: шоколадово, бежово, сиво, черно, тъмносиньо.

Снимка: Associated Press

Забележителен момент беше представянето на най-новата колекция на Фарел Уилямс за Louis Vuitton. С ревюто той отбеляза третия си сезон като творчески директор на марката за мъжки облекла, което още повече затвърди влиянието си в модната верига.

То беше посветено на родната му Вирджиния и потвърди повторното

въвеждане на каубойската визия в мъжкия гардероб.

Решенията и на други дизайнери като Дрийс ван Нотен и „Кензо“ показват, че вълна от американска мода ще залее магазините.

Колкото до материите, те са съчетание от

деним, велур, обработена кожа, имитация на телешка кожа.

За да се избегне замаскирането и културното присвояване, денимът се носи бродиран, сакото с ресни е разчупено с повече поп тонове, каубойският ботуш е подчертан от елегантна златна шпора, а вратовръзката тип лавалиер или мексикански шериф се появява на неочаквани места.

„Спри завинаги“, „Бохем“, „Няма да мълча“ – послания, които невинаги са толкова революционни и дори на моменти са откровено безсъдържателни, се появяват изписани на гърбовете на облеклата, особено на саката.

Напомняйки за

естетиката на пънка и грънджа,

тези ситопечатни или бродирани послания често са с шрифт, който имитира почерк. И въпреки трагедията и гнева на времето е изненадващо да се разбере, че те не касаят нищо конкретно.

Снимка: Getty Images

На пръв поглед нежната, лъскава и понякога кичозна страна на колекцията може да се види в палтата с размер XXL на „Диор“ или в дребните щрихи върху обикновена небесносиня мъжка риза при AMI Париж.

Утешителното е, че изкуствената кожа може да се носи в духа „кауай“ (сладък на японски) особено като свръхразмерни аксесоари –

чанта, изобразяваща аниме животно.

Възможно е тя да бъде под формата на абсурдна и регресивна маса от лилави или черни косми върху забележителните шапки с уши на Acne Studio.

Тенденцията набра скорост от началото на сезона с хаштага

#fauxfurjacket,

който има осем милиона гледания в ТикТок и вече се предлага в артикулите на гигантите на бързата мода.

На ревютата бяха забелязани и известни личности, които сътрудничиха, което придаде допълнително очарование на събитието. Докато се сбогуваме с поредната успешна Седмица на мъжката мода в Париж, модната индустрия и ентусиастите по света очакват тенденциите, които тези колекции ще определят за предстоящия сезон.

Актуално

Избрано за вас