Пако Рабан смятал шиенето за робство, провокирал с модели от хартия и метал

Снимка: Corbis

Пако Рабан смятал шиенето за робство, провокирал с модели от хартия и метал

Снимка: Corbis
Сподели

Пако Рабан, модният дизайнер от испански произход, e синоним на космическата епоха и на най-продаваните парфюми с елегантни златни флакони. Той е роден през 1934 г. в покрайнините на Сан Себастиан в Испания, близо до родното място на Кристобал Баленсиага, за когото майка му работи като шивачка. Живее във Франция от ранна възраст като бежанец от Испанската гражданска война. На 17-18-годишна възраст започва да

учи архитектура

в Националната школа за изящни изкуства в Париж, проектира бижута и копчета, а след това се впуска в модата, първоначално с малък успех. „Повечето модни дизайнери ме отблъскваха“, спомня си той. Елза Скиапарели, Баленсиага и Юбер дьо Живанши обаче го приемат, както и Роже Жан-Пиер, бижутер, който се занимава с мода.

Снимка: Getty Images
Известен с ярката си личност –

по телевизията той твърди, че е живял няколко живота, включително като проститутка по времето на Луи XV, че е познавал Исус, че е виждал Бог три пъти, че е бил посещаван от извънземни и много други. Естетиката му със сигурност отразява темперамента му. Изработвал е рокли с бижута, вериги, остри визии, с които облича най-важните личности от 70-те години на миналия век насам и които днес образуват безкраен архив от предложения.

За да отбележим една година от смъртта на една от най-блестящите личности в историята на модата, проследяваме пет момента от кариерата му, които завинаги ще останат запечатани в съзнанието ни.

Дебютът през 1966 г.
Снимка: nss magazine

На 30-годишна възраст Рабан представя първите си модни проекти. Само две години по-късно – през 1966 г., той дебютира с първото си ревю. То е провокативно озаглавено „Дванадесет неизползваеми рокли от съвременни материали“. Представена в George V в Париж,

колекцията напълно разчупва тогавашните конвенции,

като използва музика – необичаен избор за онова време – и включва цветнокожи модели в състава. Както съобщава Vogue, той, твърдейки, че „шиенето е робство“, изработва дрехите си не от плат, а от екологично чисти хартия, пластмаса и метал, които сглобява с тел и лепило. По-късно продава комплекти „направи си сам“, състоящи се от дискове, халки и клещи.

Роклите на Рабан показват повече, отколкото скриват, но критиците са шокирани не толкова от този бунт на женски форми, колкото от техниката му, включваща „Комплектът за шиене на Пако: Клещи и конци“, пише New York Times. Неговата изпитана техника за изработка на бижута отговаря на идеологическите изисквания на времето: „Във Франция през 60-те години на ХХ век“, казва той в интервю от 2002 г., „имаше подобно

движение за освобождение на жените,

както в Америка… Това беше време, когато жените станаха воини, защото трябваше да отстояват желанието си за еманципация. Доспехите са били почти необходими“.

Парфюми

През 1979 г. дизайнерът пуска на пазара Métal – аромат „за млади жени, които обичат метални аксесоари“. През 1968 г. испанската група PUIG придобива лиценза за парфюми на Пако Рабан. Тогава започва да пуска на пазара запомнящи се аромати, започвайки с Calandre през 1969 г. – смел и интензивен цветен аромат, който отправя пряко предизвикателство към традиционната парфюмерия.

Оттогава производството не спира,

като всяка година се пускат нови продукти, включително 1 Million, който остава в историята като най-известният и най-продаваният мъжки аромат в света.

Артистите и Пако Рабан
Снимка: nss magazine

Бриджит Бардо носи Рабан във видеоклипа към песента Contact, Мина и Одри Хепбърн носят творенията на дизайнера в няколко публични изяви. Ако има една звезда, която наистина е останала в историята като емблематично лице на марката, това със сигурност е Джейн Фонда с нейните футуристични костюми във филма „Барбарела“ от 1968 г., режисиран от Роджър Вадим. Научнофантастичният филм е създаден по комиксите на Жан-Клод Форест.

Снимка: Getty Images

В пълно съответствие с дръзкия тон на филма Пако Рабан създава за Фонда стегнати метални бюстиета, плътно прилепнали гащеризони, бодита с апликации от плексиглас с гол ефект, сребърни сака в стил астронавт и секси костюми от ламе. Визия, вдъхновена от предстоящото кацане на човек на Луната – реплика, която поставя началото на изцяло нова тенденция в модата, интерпретирана от самия Рабан заедно с Courrégès и Cardin под заглавието Space Age.

Култовата чанта
Снимка: Vogue

Коко Шанел не е почитателка на Рабан, дотолкова, че го нарича с обиден тон „металургът“. Чантата Le 1969 се ражда като шеговит отговор на този хаплив прякор. По това време Шанел работи върху чанта с дръжка от верига. В отговор Рабан решава също да използва дръжка с верижка, но вместо позлатени звена, избира груба верижка от тоалетна чиния. В крайна сметка дизайнерът не се интересува от създаването на дрехи за носене: „Творбата трябва да шокира“, казва той. Чантата за рамо Le 1969 се състои от прост правоъгълен плик, изработен от метални дискове с размер на монета, свързани с халки. Реакцията е незабавна: Бриджит Бардо и Франсоаз Харди я носят из града. Дори днес – повече от петдесет години по-късно, най-стилните жени в модата продължават да я носят.

Бикините Y2k
Снимка: nss magazine

Y2k представлява интересна смесица от бляскави миниполи, бикини с вериги и рокли, които разкриват много повече отколкото прикриват. Създава ги във време, когато единствената амбиция на дизайнерите е да направят жените секси. Сред най-интересните творения от онези години са прозрачната минирокля от PVC с многоцветни точки, цепката с вложки във формата на сърце и очевидно много неудобните метални бикини, носени небрежно от Каролина Куркова в разцвета на кариерата ѝ за SS04.

Актуално

Избрано за вас