Топ 10 на най-абсурдните модни тенденции за 2023 г.

Снимки: Getty Images

Топ 10 на най-абсурдните модни тенденции за 2023 г.

Снимки: Getty Images
Сподели

От извънземен шик до надуваема мода – ето някои от най-нестандартните, игриви и противоречиви модни тенденции на годината.

Миналата година изобилието от привличащи вниманието модни тенденции – от Barbiecore до големи костюми – доказа, че след две години, прекарани предимно на закрито в домашни дрехи, сме готови да възприемем по-ексцентрични начини за изразяване на себе си чрез облеклото.

А тази година явно само набираме скорост, като се насочваме към

абсурдното, извънземното, привличащото вниманието и блестящото.

С наближаването на края на 2023 г. си спомняме за някои от най-крайните тенденции – от закачливите и провокативните до клоунските и противоречивите. Ето и класация на ТОП 10 от най-абсурдни модни тенденции за тази година според BBC.

1.Огромни обувки
Снимки: Getty Images

Обувки, създадени сякаш за карикатура, са една от най-впечатляващите тенденции на годината, чийто старт бе даден през февруари с представянето на „големия червен ботуш“ на американския лейбъл MSCHF. Привличащите вниманието ботуши, наподобяващи Astro Boy, станаха популярни в TikTok. Оттогава манията само се разраства, а марки от висшата мода като Marni, Prada, Loewe и Proenza Schouler предлагат свои собствени версии на комично големите обувки „clowncore“. Нарастващата популярност на масивните обувки е израз на колективно чувство за носталгия и желание да се открояваме.

2. Твърде изрязани дрехи
Снимки: Getty Images

Облеклата с умишлено изрязани части, които разкриват кожата под тях, се появяват за първи път през 30-те години на миналия век. Истинска популярност обаче тази тенденция придобива едва през 90-те години на миналия век, когато дизайнери като Тиери Мюглер и Том Фордѝ обръщат внимание.

Манията за изрязване на дрехи достига пълния си блясък през 2023 г.,

превръщайки оголените части от тялото в част от съвременния дизайн. Джулия Фокс е носила някои от най-екстравагантните примери тази година, включително изцяло кожен костюм на The Uncommonist.

3. Избелени вежди
Снимки: Getty Images

Една от най-спорните тенденции в козметичната индустрия – избелените вежди, е особено смела. Според изследователката Рейчъл Гибсън 

тенденцията датира още от Елизабетинската епоха, когато високото голо чело е било актуално.

А съвременният вариант на естетиката „без вежди“ придобива популярност през 90-те години на миналия век.

Тази мода се възприема от някои като крайно анти-красива, докато други „прегръщат“ нейната ефирност. Миналата година знаменитости (най-вече Кендъл Дженър на Met Gala) и модни къщи („Версаче“ и „Марк Джейкъбс“) отново посегнаха към избелването. Тази година тенденцията придоби масова популярност, както се вижда от изобилието от уроци в TikTok по темата. Видеата за „избелена вежда“ в платформата са събрали повече от 124 милиона гледания.

4. Хаос на модния подиум
Снимки: Getty Images

Когато не можеш да укротиш бурята, я прегърни: това е посланието зад два от най-запомнящите се спектакъла на модния подиум през 2023 г. За своето ревю висша мода пролет/лято 2023 г. холандското дизайнерско дуо Viktor & Rolf представи

„парад на мечтателни, романтични бални рокли от тюл“,

които започнаха да се освобождават от телата на моделите с напредването на шоуто – някои стърчаха настрани, други се обърнаха напълно с главата надолу. Наречена „валс на късния капитализъм“, колекцията се надсмиваше над пристрастието на модата към разкоша, като същевременно демонстрираше спиращите дъха умения, необходими за създаването на творения от висшата мода.

5. Два пъти повече деним
Снимки: Getty Images

Ако сте си мислили, че двойният деним е достигнал своя връх през 2000 г., когато Бритни Спиърс и Джъстин Тимбърлейк излязоха с еднакви синьо-сини екипи, помислете отново.

Тенденцията се завръща с пълна сила през 2023 г. с изненадващо високи резултати.

Марин Сер, „Версаче“, DSquared2, Стела Маккартни и др. застъпиха изцяло дънкови тоалети в различните си колекции, показвайки, че визията е едновременно готина и изтънчена, когато е добре изпълнена. Модата на денима се вписва и в тазгодишното нарастващо внимание към всичко каубойско.

6. Извънземен шик
Снимки: Getty Images

За тези с по-извънземен вкус през 2023 г. се появяват неземни възможности за украшения. Дожа Кет задвижи тенденцията, когато пристигна на ревюто на Schiaparelli Haute Couture есен/зима 2023 през януари, изглеждайки сякаш е свалена от луксозен космически кораб.

Цялото ѝ лице, глава и тяло бяха покрити с 30 000 пурпурни кристала Swarovski.

На ревюто на Thom Browne за сезон есен/зима 2023 г. пък по подиума дефилираха модели, приличащи на извънземни, в рокли и шапки, обсипани с планетарни петна, с ултрадълги, къдрави нокти на ръцете и краката.

7. Бельото като горна дреха
Снимки: Getty Images

Преобръщайки традицията с главата надолу, бикините официално са признати за модерно горно облекло през 2023 г. Влиятелната Кендъл Дженър беше един от пионерите на тази тенденция, като предизвика медиен фурор, когато в края на миналата година излезе по бельо и чорапи от колекцията пролет/лято 2023 на Bottega Veneta. Миуча Прада направи още една крачка напред, като

постави бикините на преден план и в центъра на ревюто на Miu Miu за есен/зима 2023 г.,

а скоро всички от Том Форд и Виктория Бекъм до Gucci и Acne последваха примера ѝ.  Според доклад на Vogue 38% от дизайнерите, които участваха в Седмицата на модата в Париж през пролетта/лятото на 2024 г., представиха бикини в колекциите си.

8. Големи форми
Снимки: Getty Images

Необичайните форми се превърнаха в друга ключова визия тази година, потвърждавайки продължаващата мания за максимализъм. Това се отнася както за прекалено големите модели – като например

изпъкващите в бедрата поли с обръчи,

които са застъпени в колекцията на Dior за пролет/лято 2023 г., или пухкавите палтата на Gucci за есен/зима 2023 г. – така и за театралните детайли. Идеален пример са дългите изключително остри яки, които присъстваха в мъжката колекция на Prada за есен/зима 2023 г., или впечатляващите и оформени като надуваеми пояси деколтета, подгъви и украшения на рокли на Джереми Скот за Moschino за пролет/лято 2023 г.

9. Каубойски ботуши Crocs

Снимки: CrocsВ края на миналия месец Crocs предизвика вълнение, когато пусна на пазара гумената си версия на каубойския ботуш. Черната обувка се вписва в

преобладаващата уестърн естетика на 2023 г.,

като се отличава с „лъскава крокообразна текстура и смели шевове, вдъхновени от уестърна“, допълнени от апликации за шпори.

10. Прозрачни дрехи
Снимки: Getty Images

Потвърждавайки официално, че 2023 г. е годината, в която сме решили да носим всичко,

прозрачните дрехи са един от най-разпространените модели.

От леко прозрачните до напълно прозрачните рокли, топове и поли доминираха на модния подиум и червения килим, появявайки се в колекциите на Alaïa, Acne, Bottega Veneta и други, както и върху всички от Дуа Липа и Кейт Мос до Флорансе Пю и Риана.

Актуално

Избрано за вас