Кои са най-скъпите бижута, озарили големия екран?

Снимка: Кадър "Бандитките на Оушън"

Кои са най-скъпите бижута, озарили големия екран?

Снимка: Кадър "Бандитките на Оушън"
Сподели

Бижута – аксесоар, който е предпочитан векове наред. Смятани са за символ на богатство и високо положение в обществото. В наши дни те намират място във все повече сфери от живота, включително и в киното. Ето кои са 10-те най-скъпи екземпляра, показани на големия екран.

Колието от “Хубава жена”

Джулия Робъртс ни пренася в света на съвременната Пепеляшка в шедьовъра “Хубава жена”. Една от най-запомнящите се сцени от него е когато Едуард Луис (Ричард Гиър) подарява на Вивиан изящна огърлица с диаманти и рубини преди да посетят опера в Сан Франциско. Това бижу е проектирано от французина Фред Жули. Стойността му към 2021 г. е $365 000, съобщи БТВ.

Снимка: Chrono24
Ролексът на Джеймс Бонд

Джеймс Бонд е известен персонаж, който се отличава със своя стил. Освен лъскавите костюми, с които сме виждали Агент 007, той има и впечатляваща колекция от часовници. Във филма “Голдфингър” от 1964 г. Шон Конъри, който изпълнява главната роля, блести с “Rolex submariner 6538”. След това този аксесоар се появява в още три филма за Джеймс Бонд, а през 2018 г. е продаден на търг за $567 000.

Снимка: .dailymail.co.uk/ Кадър „Анна Каренина“
Огърлицата на Анна Каренина

Адаптиран по едноименния роман на Лев Толстой, филмът за Анна Каренина се превръща в паметен в кариерата на Кийра Найтли. Романтичната драма от 2012 г. пренася зрителите в XIX век, сред редиците на висшето общество на Русия. В лентата британската актриса носи невероятно колие, изработено от Chanel. Тъй като Кийра Найтли е глобален посланик на френската модна къща, за нея са създадени и специална серия бижута по повод филма. Огърлицата “Camelia Poudré” е направена от 18-каратово бяло злато, украсено с камелии. Преди две години е оценена на $2 млн.

Снимка: Daily Mail Australia
Диамантеното колие от „Мулен Руж”

„Мулен Руж“ е най-добрата творба на режисьор Баз Лурман, показваща ослепителен свят на любовта и музиката в Париж от 20-те години на миналия век. Диамантената огърлица, подарена на танцьорката Сатен от херцога на Монрот (в ролята Ричард Роксбърг) определено привлича вниманието. Австралийският създател на бижута Стефано Кантури я изработва, а по-късно и кръщава с името на своята притежателка. За нея са използвани 1308 диаманта. По-късно те са поставени върху 18-каратово бяло злато. Цената му през 2022 г. е $3 млн.

Снимка: Кадър „Великият Гетсби“
Годежният пръстен на Дейзи Бюканън

През 2013 г. Баз Лурман показва пред почитателите на киното още една знаменита част от своята филмография с излизането на екран на „Великият Гетсби“. Адаптиран от едноименен роман на Франсис Скот Фицджералд, той съживява 20-те години на миналия век със спиращ дъха дизайн на продукция и костюми. Част от него е и годежният пръстен на Дейзи Бюканън (Кери Мълиган). Създаден от американската къща за луксозни бижута “Tiffany & Co”, аксесоарът е само част от колекцията, направена за филма. През 2013 г. този пръстен се сдобива с нов собственик срещу $3.9 млн.

Снимка: Paramount
Колието “Айседора” от “Как да разкараш гаджето за 10 дни”

Естествената химия между Кейт Хъдсън и Матю Макконъхи превръща “Как да разкараш гаджето за 10 дни” в истински хит през 2003 г. Чарът на американската актриса, изиграла ролята на Анди Андерсън, е допълнен и от невероятно колие, което тя носи по време на галавечеря. Бижутерът Хари Уинстън се вдъхновява от прочутия жълт диамант на “Тифани”, за да измайстори огърлицата “Айседора”, която е кръстена на танцьорката Айседора Дънкан (б.а. – считана за основателка на модерния танц). 84-каратовият медальон великолепно подчертава женствеността на Анди, която носи тоалет на Дина Бар-ел и Каролина Херера. След излизането на филма това бижу е продадено за $5 млн.

“Rolex Daytona 6239” на Пол Нюман

Пол Нюман си отива от този свят през 2008 г., но остава на историята участията си във запомнящи се ленти като “Хладнокръвният Люк” и “Буч Касиди и Сънданс Кид”. До тях се нарежда и спортната драма “Победа” от 1969 г., която засилва страстта на носителя на 3 награди Оскар към автомобилните състезания. В него Пол Нюман поставя на ръката си “Rolex Daytona 6239”. През 2017 г. това украшение се изчислява до рекордните $17.8 млн.

Снимка: SHUTTERSTOCK/gETTY IMAGES/ MASON POOLE
Диамантът на “Тифани”

Филмовата адаптация по новелата на Труман Капоти “Закуска в Тифани” от 1961 г. е едновременно трогателна и стилизирана. Одри Хепбърн пресъздава по неповторим начин образа на Холи Голайтли, която има особена страст към бижута. Едно от тях е световноизвестният диамант на “Тифани”. 128.54-каратовият камък, който е носен още от Бионсе и Лейди Гага, влиза в Топ 3 на тази класация с цена от $30 млн.

Огърлицата на “Картие” от “Бандитките на Оушън”

Ан Хатауей добавя още едно превъплъщение към своята визитка като актриса с образа на Дафни Клугер в “Бандитките на Оушън” от 2018 г. Там тя носи невероятно бижу на престижната Met Gala. Това колие включва 136-каратов синьо-бял диамант, който е поставен в центъра. През миналата година цената на диамантеното украшение, дело на Жан Картие, стига удивителните $150 млн.

Снимка: screenrant.com/ Кадър „Титаник“
”Сърцето на океана” от “Титаник”

“Титаник” на Джеймс Камерън е високо ценен не само заради специалните си ефекти и искрената романтика. Друг елемент, който прави филма невероятен, е удивителното колие “Сърцето на океана”, което Роуз Девит Букатер (Кейт Уинслет/Глория Стюарт) хвърля в морето. Бижутерите от фирмата “Asprey & Garrad” във Великобритания го произвеждат като 56-каратов син диамант, изрязан във формата на сърце и заобиколен от бели камъни. През 2022 г. огърлицата скача до невероятните $640 млн. Taка тя се превръщаща в най-скъпото бижу в киното.

Актуално

Избрано за вас