Уроци по етикет: Как да се превърнем в стилни и елегантни дами?

Уроци по етикет: Как да се превърнем в стилни и елегантни дами?

Сподели

Често някои дребни навици, свързани със стремежа ни да изглеждаме прекрасно във всяка минута, могат да ни изиграят лоша шега. Обноските и тайните на елегантността са си цяла наука, споделя личният стилист и дизайнер Анелия Куцова. Тя преподава уроци по елегантност и личен стил, които могат да ви помогнат да се отличите, както и да проверите дали нямате някой вреден навик, който не подхожда на елегантните дами. Кои всъщност са те?

Никога не си слагайте червило, докато сте на маса за хранене

Ако искате да бъдете елегантна дама, то тогава никога не си освежавайте червилото на масата. Мястото за това е тоалетната. Извинете се на събеседника си, че ще го оставите сам за малко и отидете дискретно да се погрижите за грима си. ма достатъчно големи огледала, на които ще ви бъде удобно да го направите качествено. А и ще можете на спокойствие да извадите несесера си с гримове. Масата обикновено е предназначена за храна и напитки. Това – да извадите личните си вещи върху нея и да започнете да се гримирате срещу останалите хора, е неуважително Подобна грешка автоматично сваля нивото на една дама.  Фините движения и дискретни действия са ключови за създаването на добри обноски от високо ниво.

Снимка: Анелия Куцова
Никога не оставяйте дамската си чанта върху масата за хранене

Това е един въпрос, който е обсъждан изключително много. Напоследък в социалните мрежи се въртят различни клипчета за мястото на чантата в заведение, които могат да бъдат объркващи. Като стилист и коуч Анелия твърди, че често  инфлуенсъри си правят различни снимки, на които чантата се използва като декор и се поставя на масата. Това може да бъде изключение само при желание да се придаде известна доза шик на снимката. Истината обаче е една: малката дамска чанта се поставя зад гърба или на стол до вас. Ако чантата е голяма, то тогава тя стои на земята, отстрани под масата. Ако сте повече хора може да я сложите по-плътно към вас – до краката ви на пода. Дамската чанта НЕ стои на масата, първо от хигиенична гледна точка и второ от уважителна към човека, който ви обслужва. Масата принадлежи на сервитьора и само той поставя неща върху нея, т.е храна и напитки. Всички останали ваши вещи нямат място там.

Снимка: Анелия Куцова
Никога не сядайте на стола в заведението преди да свалите връхната си дреха

Често хората първо сядат на стола в заведението, след това свалят якето/палтото си и го натъпкват зад гърба си, което не е добър знак. Връхната дреха може да се постави на две места. Едното е на закачалката в заведението, другото – на стола до нас (ако е свободен). Важното е да свалите дрехата от плещите си преди да сте седнали на масата, да я сгънете и сложите на облегалката прилежно. В цялото това действие има страшно много закодирана положителна информация за вас, която другите ще отчетат. По този начин любимото ви палто или яке, няма да се измачка или изцапа.

Анелия Куцова провежда и обучения по дигитални обноски, където разглежда видовете съобщения, поведението на различните поколения в социалните мрежи, как да се свързваме с други акаунти, елементи на разговора, важността на лоялността и дискретността. Всички дами могат да получат ценни съвети от нея.

Актуално

Избрано за вас