Време е за „Кралско лято в Балчик“

Снимка: Евгени Динев

Време е за „Кралско лято в Балчик“

Снимка: Евгени Динев
Сподели

След близо два месеца „Кралско лято в Балчик“ предстои финалът на проекта, предложен от румънската културна асоциация DAR Development. Той отбелязва стогодишнината от построяването на лятната резиденция на кралица Мария в Двореца в Балчик.

След изложбата със символи, отразяващи духовните интереси и артистичните занимания на кралицата, бе подредена още една изложба. Тя е на разположение в Двореца в Балчик до 23 юни. Това съобщи БНР.

Експозицията представя интерпретацията на художничката Оана Мария Кажал за връзката между кралицата и Белия град в артистичен аспект. Тя превръща Балчик в предпочитано лятно убежище за много художници, скулптори и писатели през 20-те и 30-те години на миналия век.

Снимка: @dvoreca

Последното събитие на този проект, наречен „Кралско лято в Балчик“, с което ще се закрият Дните на румънската култура в Двореца, се фокусира върху друга страст на кралица Мария.

Това са любовта ѝ към красивите дрехи и интереса ѝ към модата.

За реализацията на тази идея румънската културна Асоциация DAR си партнира с Националния университет по изкуствата в Букурещ. Факултета по мода и дизайн на облекло, с който работят, е създаден преди повече от 50 години от професор Адина Нану, също колекционер на костюми и произведения на изкуството. Нейният принос включва предмети, принадлежали на кралица Мария и  обкръжението ѝ.

За лятото в Балчик кралицата и нейните дъщери са носели памучни рокли по поръчка, вдъхновени от ориенталската мода. Експонатите са щедро представени чрез професор Унда Поп. Тя организира това събитие, заедно с по-младите си колеги и с талантливи студенти от Националния университет по изкуствата в Букурещ.

Предстои спектакъл, включващ движение и танц, режисиран от Ана Станчиу от Националния театрален университет в Букурещ. Ще бъдат представени три емблематични колекции, вдъхновени от природните стихии вода и море. Гостите ще разгледат и исторически костюми и филми, създадени от студентите от факултета.

Събитието ще бъде в Каменната зала на Двореца в събота на 22 юни от 16.00 часа. То ще се повтори на плажа ѝ в неделя на 23 юни от 11.00 часа.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас