Защо обемните обувки са тенденцията на годината?

Защо обемните обувки са тенденцията на годината?

Сподели

2023 г. се превърна в предвестник на завръщането на много утвърдени модели обувки на модния подиум. Тя  обаче отбеляза и възхода на една нова обемна обувка, напомняща на карикатура. Предшестван от модели като „puddle boot“ на Bottega Veneta BV (гумен ботуш за дъжд с дебела подметка) и Adidas Superstars на Kerwin Frost (класическата маратонка Superstar е подплатена, за да изглежда голяма като тази на клоун), максималистичният вид беше засилен още през февруари 2023 г. Тогава американският лейбъл и арт колектив MSCHF пусна своите грабващи вниманието големи червени ботуши.

Сякаш изскочили направо от страниците на японската манга поредица Astro Boy“ от 90-те години на миналия век, гигантските червени ботуши, изработени от TPU и EVA пяна, навяват носталгия, но и изглеждат напълно абсурдно. Както MSCHF заявява в съобщението си за пресата:

„Ако ритнете някой  с тези ботуши, те ще избухнат!“.

Междувременно колекциите за пролет/лято 2023 г. представиха по-изтънчен подход към обувките, които са като излезли от анимационни филми. През август MSCHF се сдружи с Crocs, за да представи „големите жълти ботуши“ – слънчогледовожълтата версия на BRB, носи характерните за Crocs дупки и има каишка на петата.

На какво обаче се дължи интересът към нестандартните модели обувки?

„В известен смисъл това е израз на желанието за неконформизъм и

лично изразяване, което съответства на съвременните ценности

за индивидуалност и самоувереност“, казва д-р Каролин Мейр, когнитивен психолог и консултант по моден бизнес пред BBC Culture. „В същото време тя подкопава по-традиционните идеали за красота, представяйки нова неконвенционална естетика“.

Снимка: SAUSAGELORD VIA MSCHFSNEAKERS/

Културният историк Анабела Полен е съгласна с това твърдение.

„Те ми напомнят донякъде на обувките, създадени от феминистките през 70-те и 80-те години на миналия век. Те смятаха, че тенденцията за токчета е начин жената да бъде държана на мястото си. Затова

изработваха свои собствени модели обувки“

, пояснява тя.

Британските производители на обувки, сред които са изцяло женски колективи като Green Shoes, Orchid Shoes и Made to Last, често се рекламират във феминисткото списание Spare Rib. Те представят обувките като форма на съпротива.

„Въпреки това, те ги правеха доста декоративни, използвайки панделки за връзки и ярки цветове кожа като лилаво, розово и зелено. Обувките бяха издръжливи и практични, но също така и силно изразени“, разказва още Полен.

По отношение на функционалността Каролин Стивънсън, програмен директор на културно-историческите изследвания в Лондонския колеж по мода, вижда сходни връзки с чопината. Тя представлява платформата, носена от венецианските благороднички между края на XV и началото на XVII век.

@xaviervictor.kicks Crocs x MSCHF Big Yellow Boot #bigredboots #crocs #mschf ♬ Lazy Sunday – Official Sound Studio


„Първоначално те са създадени с практична цел, за да

предпазват краката на носещия ги

от улиците. След това се превръщат в моден артикул, придобивайки символично значение за социалната позиция.  Височината им придава определен статут. Въпреки това, с тях е било много трудно да се ходи – някои са били високи 20 инча.“

Маратонките на платформи са вдъхновени от тези от 70-те години на миналия век, предназначени за танци, отбелязва Стивънсън. Те силно са се откроявали в дискотечната ера.

Непременно трябва да се отбележи и начинът, по който максималистичният характер на обувките в карикатурен стил се свързва с тренда „clowncore“. Той е вдъхновен от цирка и набира популярност в TikTok през 2020 г. Оттогава си проправя път към висшата мода –

Dior и Armani Privé и Chanel „прегръщат“ тенденцията.

„Кутюрните ревюта в Париж през пролетта на 2023 г. направиха тонове препратки към клоуни и арлекини, като се обвързаха с движението clowncore“, казва Стивънсън. „Става дума за игривост и бягство, което е логично, защото живеем в много объркващи времена. Модата винаги се опитва да придаде смисъл“, допълва тя.

И независимо на какво ни напомнят обемните обувки, няма съмнение, че сегашната мания е свързана с широко разпространеното чувство на носталгия.

„Те ни напомнят за спомените от детството, предизвикват усещане за познатост и топлина, за весели моменти: плискане в локви и игри с приятели в един безгрижен свят“, отбелязва Мейр.

Актуално

Избрано за вас