Как червеното червило се превърна в символ на сила?

Как червеното червило се превърна в символ на сила?

Сподели

„Любов“, „приключение“, „съблазън“, „гняв“, „страст“ и „опасност“ са само някои от думите, които идват на ум, когато човек си помисли за червения цвят. Този нюанс предизвиква специален спомен у всеки от нас и несъмнено е един от най-популярните в целия свят. Каквато и да е асоциацията с този огнен нюанс обаче, неоспорим факт е, че червеното е силно, интензивно и сензационно. Червеното червило е най-лесният начин да предадете цялата сила, която този цвят въплъщава, и е любим основен грим сред любителите на красотата.

Какъв е произходът на червеното червило? И какво символизира то? В тази статия се отправяме на пътешествие в миналото и научаваме за този красив нюанс и значението му в историята. Като бонус ще откриете и някои интересни факти за красивия цвят.

Историята на червеното червило

Червеното червило вече е едно от най-необходимите неща в дамската чанта. Това модерно основно средство за красота има изненадваща и значителна история, натрупвана с векове. Много историци смятат, че древните шумери в Южна Месопотамия през 3500 г. пр.н.е. са първите изобретатели на червилото. Червените камъни са били стрити на прах, за да се оцветят устните в червено.

Други обичат да приписват раждането на червеното червило на древния египетски елит. Известно е, че тогава Клеопатра е носела боя за устни, създадена с помощта на смачкани насекоми, смесени с восък, за да се получи червеното червило. То е било символ на статус за носещите го.

От друга страна, древногръцките владетели са изисквали от проститутките да носят червено червило, за да не ги бъркат мъжете с благородни жени. Китай първи създава балсами за устни, а червеното е най-доминиращият цвят.

  • ФАКТ: Има поне 23 нюанса на червеното. 
Фото кредит: Alexis Fauvet on Unsplash

Жалко е, че в учебната ни програма не е включена по-подробна история на червеното червило, тъй като тя е доста интересна. През тъмните векове в Европа червените устни са означавали, че притежателят им е въплъщение на дявола.

По-късно обаче то е популяризирано от Елизабет I, кралицата на Англия, която обича този цвят. Тя вярвала, че той има лечебни и защитни свойства (макар че днес знаем, че е точно обратното, тъй като повечето червила тогава са били направени от токсични вещества). По-късно нещата във Великобритания отново се променят, тъй като кралица Виктория смята, че този цвят е неприличен.

Приблизително по същото време обаче във Франция пълният грим, заедно с червилото, често е бил носен от жените като знак за добро обществено положение.

Червените червила и политическите движения

През 1912 г. в САЩ, по време на движението за избирателни права, жените започват да маршируват, за да извоюват равни избирателни права, носейки червено червило, за да получат по-голяма известност и внимание към каузата си.

Лидерите на суфражетките Елизабет Кейди Стантън и Шарлот Пъркинс Гилман харесват червеното червило заради способността му да сплашва мъжете. Протестиращите пък обличат дръзкия цвят в знак на бунт и освобождение. Дръзкото и безстрашно червено беше женствено, но смело и напористо. То се превърна в символ на сила.

Фото кредит: LSE Library on Unsplash

Когато хиляди поддръжници на движението за избирателни права преминават покрай нюйоркския салон на Елизабет Арден, основателката на козметичната марка и

ревностен поддръжник на правата на жените се присъединява към каузата,

като раздава тубички с яркочервено червило на маршируващите жени.

След като суфражетките носят червено червило, флапърките от 20-те години също следват тази тенденция, популяризирайки изрисуваните устни, за да въплътят идеята за „модерна жена“ в Европа и Америка.

  • ФАКТ: Думата „червено“ на руски, „krasnyj“, е свързана с думата „krasivyj“, „красив“. Така че това не е само Червеният площад в Москва, а и Красивият площад – Красная площадь.

Когато движенията за правата на жените се разпространяват в Европа, Нова Зеландия и Австралия, солидарността между британските и американските организатори се разпростира и върху техния грим. За да изрази своята солидарност по време на марша, британската суфражистка Емелин Панкхърст често си залага на червените устни, с което спомага за разпространението на този символичен жест сред своите колеги активисти.

По подобен начин по време на Втората световна война хората в съюзническите страни го

носят в знак на патриотизъм и като декларация срещу фашизма,

тъй като Адолф Хитлер е един от мъжете, които са известни с това, че са мразели червеното червило.

Наред с това, когато мъжете заминават на война, а жените изпълняват професионалните си роли у дома, те си слагат червено червило, за да се включат в работната сила. Това показвало устойчивостта им пред лицето на конфликта и предлагало усещане за нормалност в трудни времена, позволявайки им да запазят чувството си за самоидентичност от времето преди войната.

По същото време червеното червило дори става задължително за жените, които постъпват в американската армия. „Червената Монтесума“, официален комплект за гримиране, състоящ се от червено червило, лак за нокти и кремообразен руж, е произведен от Elizabeth Arden и издаден за жените в армията.

По това време червилото се превръща в най-използваната козметика, тъй като е евтино. Все повече жени се присъединяват към работната сила и то се превръща в символ, който жените могат да си позволят да купуват, за да подчертаят красотата си със собствените си пари.

  • ФАКТ: Червените ивици на знамето на Съединените щати означават издръжливост и храброст.

Въпреки всичко това, инсинуацията, че червеното червило може да се разглежда и като скандално, е актуална и днес. Особено за цветнокожите жени, които често са оставали встрани от движението на суфражетките.

Съществува дълга история на хиперсексуализация, която

се засилва от карикатурите на чернокожи жени

с преувеличени червени устни. Сенчестата история на минстрелните шоута включва актьори, които се подиграват с чернокожите, като боядисват кожата им в черно с големи червени устни.

Така че за чернокожите жени червеното червило е свързано с промяна на този разказ.

Фото кредит: MAC COSMETICS

Червеното червило се възприема и днес като политическо изявление. През 2018 г. мъжете и жените в Никарагуа си сложиха червено червило и качиха свои снимки в социалните мрежи, за да покажат подкрепата си за освобождаването на антиправителствените протестиращи.

В Чили през 2019 г. почти 10 000 жени излязоха на улицата с черни превръзки на очите и червени устни, за да осъдят сексуалното насилие в страната.

В Португалия през 2021 г. португалски политици и граждани излязоха в социалните мрежи, публикувайки свои снимки с яркочервени устни. До революцията се стигна, след като кандидатът за президент Андре Вентура обиди депутатката Мариса Матиас заради червените ѝ устни.

  • ФАКТ: Най-известната червена „униформа“ в света е тази, която носи Дядо Коледа.
Червените червила и овластяването на жените

Жените, които носят червено, казват, че то ги окуражава, и носи тази конотация от векове до днес. „Желязната лейди“ Маргарет Тачър, която беше министър-председател на Обединеното кралство, винаги беше с червени устни. Сега и американската конгресменка Александрия Окасио-Кортес може да бъде забелязана да прави същото.

Фото кредит: Wikimedia Commons

С червените си устни не само повишавате самочувствието си. По същество показвате символ на сила, вписан в историята на правата на жените.

Движението на жените е свързано с това те да имат избор, включително как да изглеждат и да използват козметика. Изборът на грим днес дава възможност на хората да изразят своите предпочитания. Той се е превърнал в огледало на това, в което вярвате, за да го видят другите, а червеното е цветът на страстта и силата.

Той е шикозен, елегантен и ласкателен, но е и много повече от това. „То е смело, предизвикателно и неоспоримо женствено“ –  най-често срещаната маркетингова стратегия за червила с нюанси като червеното.

  • ФАКТ: Макар да се смята, че червеният цвят възбужда биковете в испанските арени, това всъщност е мит. Биковете не могат да виждат цветовете, защото са цветнослепи.

Актуално

Избрано за вас