Как да се грижим за косата си в няколко лесни стъпки?

Снимка: unsplash

Как да се грижим за косата си в няколко лесни стъпки?

Снимка: unsplash
Сподели

 

И така, решили сте, че е време да започнете да се грижите по-добре за косата си. Може би искате кичурите ви да растат по-бързо, да са по-лъскави или да изглеждат по-малко увредени след години боядисване. Без значение какво ви е довело до тази статия, ние ви подкрепяме! Създаването на рутинна грижа за косата може да ѝ помогне

да изглежда по най-добрия начин и да ви накара да се чувствате още по-уверени.

Всичко, което е необходимо, е малко насока и правилните продукти.

Какво трябва да знаете?

  • Определете типа на косата си, за да можете да създадете процедура, която да отговаря на нуждите ви от грижа за нея.
  • Ако имате суха коса, използвайте овлажняващ шампоан с арганово масло, а ако имате мазна коса – избистрете шампоан.
  • Подхранвайте косата си поне веднъж седмично, за да възстановите уврежданията и да я поддържате здрава.
косата
Снимка: wikiHow

Открийте типа на косата си, като избягвате продукти за коса в продължение на няколко дни

Косата на всеки е различна и за нея трябва да се полагат различни грижи. Научаването на това какъв тип е може да ви помогне да създадете перфектната рутинна грижа за нея. Изкарайте няколко дни без продукти и наблюдавайте какво прави естествената ви коса. Косата ви може да бъде:

  • Мазна
  • Суха
  • Нормална
  • Вълниста
  • Права
  • Къдрава
  • Дебела
  • Фина

Винаги третирайте косата си в зависимост от нейния тип. Тя вероятно ще реагира различно от тази на приятеля ви на определени продукти и грижи.

Измивайте косата си, когато е необходимо

Може би си мислите, че трябва да я миете всеки ден, но повечето типове коса се нуждаят от това само на всеки втори ден или няколко пъти седмично. В зависимост от типа ѝя мийте,

когато е мръсна, а не само по навик.

Като цяло хората с тънка и права коса трябва да се мият по-често, отколкото хората с гъста, къдрава или вълнообразна коса.

  • Ако имате суха коса, мийте я на всеки трети ден.
  • Ако косата ви е по-омазнена, опитайте да я миете всеки втори ден; ако само след 1 ден изглежда наистина мазна, мийте я всеки ден.
  • Ако имате нормална коса (не е супер суха и не е супер мазна), мийте я всеки втори ден или на всеки 3 дни.

Няма идеална формула за това колко често трябва да миете косата си. Наблюдавайте я и я мийте, когато усетите, че е мръсна. Опитайте се да използвате сух шампоан между измиванията, за да попиете излишната мазнина.

косата
Снимка: wikiHow

Измийте косата си с хладка вода

Старайте се да избягвате миенето на косата с гореща вода. Горещата вода може да я лиши от защитните масла, които служат като естествен балсам. Затова запазете блясъка ѝ, като я миете с хладка вода.

Разресвайте косата си с гребен, когато е мокра

След като излезете от душа, може да е изкушаващо да прекарате четка през косата си, но гребенът с широки зъби е най-добрият начин да премахнете всички възли след душ.

Четката често закача и дърпа косата, което води до накъсване и увреждане,

затова използвайте гребен и започнете от долната част, като се движите нагоре.

косата
Снимка: wikiHow

Оставете косата си да изсъхне на въздух, вместо да използвате сешоар

Сешоарите са бърз начин за изсушаване на косата, но топлината им може да увреди космените фоликули и да доведе до суха и увредена коса. Когато е възможно,

оставете косата си да изсъхне на въздух,

но ако се налага да използвате сешоар. Използвайте сешоар с хладна настройка.

Подстригвайте косата си редовно, за да я поддържате здрава

Косата е склонна към цъфтеж и ако дълго време не я подстригвате, тя може да изглежда увредена и нездрава. Опитайте се да я подстригвате на около 6 месеца, а ако наистина сте склонни към цъфтеж, подстригвайте я на всеки 6 седмици. Ако честото посещаване на салон е твърде трудно или твърде скъпо,

подстрижете косата си сами.

Инвестирайте в ножици за подстригване и използвайте огледало, за да виждате задната част на главата си.

  • Най-лесно е да подстригвате косата си, когато е мокра или права, за да можете да постигнете равномерни краища.
  • Ако косата ви е къдрава, най-добре е да я подстригвате, когато е суха или съвсем леко влажна. Къдравата коса изглежда много по-дълга, когато е мокра, така че може да изсъхне по-къса, отколкото сте очаквали.

Постарайте се да не докосвате косата си

Тъй като косата и ръцете ви вече имат естествени масла, постоянното докосване или преместване от лицето ви може да направи косата ви мазна. За да избегнете това, най-добрият вариант е да се подстрижете късо или да ходите с вързана коса.

косата
Снимка: wikiHow

Опитайте се да боядисвате косата си възможно най-малко

Боята за коса съдържа много химикали, които могат да увредят косата ви,

а ако се боядисвате твърде често, трудно може да възстановите щетите.

Ако имате желание, придържайте се към естествения си цвят, но ако трябва да се боядисвате, правете го рядко и се придържайте към 3 нюанса от естествения си цвят.

Защитете косата си от слънцето

Слънцето може да увреди косата ви точно както уврежда кожата. Твърде много слънце може да я изсуши, особено ако косата ви е боядисана, така че когато сте навън за дълъг период от време, опитайте се да а покриете с шапка или да използвате продукти за защита.

Дръжте косата си в свободно разпуснати прически

Да вържете косата си назад на конска опашка или плитка е удобно, но внимавайте да не я придърпате прекалено силно, тъй като това може да доведе до увреждане и накъсване. Добре е да правите по-стегнати прически, но избягвайте да ги правите всеки ден и

оставете косата си свободна и естествена през нощта.

Прилагайте естествени средства за коса

Има много различни продукти за коса, които можете да си купите, за да подобрите качеството на косата си, но някои от най-добрите неща са естествените съставки, които можете да намерите в кухнята. Разгледайте тези естествени овлажнители:

  • Зехтин: Топлият зехтин помага за овлажняване на сухата коса. Нанесете го върху косата си и го оставете да престои 45 минути, след което измийте с шампоан и изплакнете.
  • Чай: Неподсладеният, сварен чай може да придаде блясък на косата ви и да подсили естествения ѝ цвят. Изплакнете косата си с чай, който съответства на естествения ви цвят (черен чай за брюнетки, чай от лайка за блондинки), след като изплакнете шампоана под душа.
  • Кокосово масло: Служи като естествен балсам. Вземете загрято кокосово масло и го нанесете, като го оставите да престои 30 минути, след което изплакнете с шампоан.
  • Мед: Този естествен овлажнител може да помогне за укрепване на космените фоликули. Смесете равни части мед и шампоан и изплакнете.

Хранете се здравословно, за да поддържате косата си силна и да стимулирате растежа ѝ

За да имате здрава коса, трябва да имате здраво тяло, което означава да се храните правилно. Тъй като косата е друга част от тялото ви,

тя се нуждае от определени хранителни вещества,

за да поддържа силата и растежа си. Добавете повече храни с тези хранителни вещества към диетата си, за да насърчите растежа на косата:

  • Есенциални мастни киселини: Ленено масло, сьомга, риба тон, орехи и бадеми
  • Витамин В6: банани, картофи и спанак
  • Протеини: Риба, пилешко месо, яйца и соеви продукти
  • Фолиева киселина: Пресни плодове и зеленчуци, особено цитрусови плодове и домати, както и пълнозърнести храни, боб и леща
Снимка: wikiHow

Изберете шампоан, който отговаря на типа на косата ви

Съществува голямо разнообразие от шампоани за всички типове коса на различни цени. Въпреки че трябва да избягвате наистина евтините шампоани, салонните шампоани може да не предоставят допълнителни ползи за косата ви. 

  • Съсредоточете се повече върху избора на шампоан за вашия тип коса, отколкото върху цената. 
  • Проверете етикета и съставките на шампоана, преди да го купите. Вижте дали е рекламиран за вашия тип коса и дали включва съставки, които ще са от полза за косата ви.

Например, ако имате суха коса, потърсете шампоан с овлажняващи и хидратиращи съставки като арганово масло; ако имате мазна коса, изберете избистрящ шампоан.

Подхранвайте косата си след всеки шампоан

Балсамът е важен, защото овлажнява косата, предотвратява увреждането ѝ и помага за възстановяването на естествените масла.

Избягвайте да нанасяте балсам в корените,

тъй като това може да доведе до допълнително омазняване.

Изберете балсам, който е подходящ и за вашия тип коса. Ако имате суха коса, може да се нуждаете от хидратиращ балсам; ако имате мазна коса, може да ви допадне лек балсам.

Нанесете термозащитен продукт, преди да използвате инструменти за стилизиране

Може да не успеете да избегнете използването на стилизиращи продукти завинаги, но можете да запазите косата си възможно най-здрава, когато прилагате топлина. Преди да изсушите, накъдрите или изправите косата си,

винаги прилагайте термозащитен серум или термоспрей.

Придайте на косата си допълнителна плътност със спрей за обем

Обемните спрейове са чудесни, защото ви помагат да постигнете плътна коса, дори ако е тънка. Обърнете я и  напръскайте няколко струи в корените и в останалите части. След това придайте обем, като изсушите косата си със сешоар или я разрошите с ръце.

Снимка: wikiHow

Заменете обикновения шампоан със сух шампоан

Опитайте се да не миете косата си прекалено често, тъй като тя може да се лиши от естествените си масла. Ако косата ви изглежда мазна между измиванията, използвайте сух шампоан, за да я освежите. Напръскайте сухия шампоан в корените, втрийте го с пръсти и след това го изчеткайте.

Сухите шампоани са чудесни,

защото абсорбират маслата без вода или сапун, като запазват естествените масла на косата ви.

Актуално

Избрано за вас