Побелях, но не остарявам – какво значи прошарената коса

Побелях, но не остарявам – какво значи прошарената коса

Сподели

Прошарената коса е един от най-ярките признаци, че остаряваме. Това не означава непременно, че сме стъпили с единия крак в гроба и трябва да планираме завещанието си. Има определени факти, които трябва да знаем за процеса на побеляване на косата, които биха ни накарали да се чувстваме една идея по-малко -набор на мезозоя.

Сивата коса издава липса на меланин. 

Това е пигментът, който я оцветява

Прошарената коса индикира за намален меланин, докато в бялата той липсва напълно. Това се случва поради постепенното намаляване на броя на стволовите клетки, които узряват, за да станат клетки, произвеждащи меланин. 

Възрастта и степента на посивяване на косата са свързани с етническата принадлежност ( напр. кавказците са склонни да побеляват по-рано от азиатците и афро-американците), както и със семейната ви история. 

Най-често посивяването започва през 30-те години,

въпреки че някои хора могат да забележат цветовете на преждевременното „съзряване“ в прическата си дори през 20-те си години. Ако смятате, че побелявате необичайно рано, има няколко възможни причини за това.

Проучвания показват, че

тютюнопушенето може да доведе до ранната поява на сива коса

Факторите на околната среда – като ултравиолетовите лъчи и замърсителите на въздуха – също могат да бъдат частично виновни.

Стресът е друга възможна причина за смяна на багрите върху главата ви. Изследователи  са категорични, че увреждащите химикали от стрес, тютюнопушене, могат да повлияят на цвета на косата. Тези химикали могат да бъдат отговорни за унищожаването на меланоцитните стволови клетки, произвеждащи пигмент.

Проучване от юни 2021 г. в Cell Biology от изследователи от колежа Vagelos на Колумбийския университет откри доказателства, свързващи психологическия стрес с побеляването на косата при хората. Най-интересното заключение е, че изследователите откриха, че

цветът на косата може да бъде възстановен, когато стресът бъде елиминиран

В редки случаи преждевременното появяване на сиви кичури може да е признак на медицински проблем, като витилиго (състояние, което кара кожата да губи пигментацията си), пернициозна анемия (при която тялото трудно усвоява витамин В12) или проблеми, свързани с хипофизата или щитовидната жлеза.

Актуално

Избрано за вас