Как да изберем перфектните слънчеви очила?

Снимка: Unsplash

Как да изберем перфектните слънчеви очила?

Снимка: Unsplash
Сподели

Слънчевите очила са задължителен аксесоар. Те помагат за намаляване на яркостта и защитават очите и зрението ви през всеки сезон.

Очилата са нещо повече от модни аксесоари.

Те предпазват очите ви от ултравиолетовите (UV) лъчи – радиационната енергия, произвеждана от слънцето. Тези ултравиолетови лъчи – включително UVA и особено UVB – увреждат повърхностните тъкани на окото, роговицата и лещата. Това увреждане може да доведе до катаракта, макулна дегенерация и други увреждащи зрението състояния на очите.

Така че – за да запазите очите си здрави, имайте предвид тези съвети, дадени от Американската академия по офталмология, когато си купувате слънчеви очила.

Не се задоволявайте с по-малко от 100% UV защита
Снимка: Glasses Direct

Когато купувате слънчеви очила, уверете се, че имат етикет или стикер, на който пише, че

осигуряват 100-процентова защита от всички ултравиолетови лъчи.

На някои етикети пише „абсорбция на UV лъчи до 400 nm“. Това е същото като 100-процентова абсорбция на UV лъчите.

По-тъмните слънчеви очила невинаги предлагат по-добра UV защита

Когато търсите слънчеви очила, не се заблуждавайте, че колкото по-тъмна е лещата, толкова по-безопасни са те за очите ви. Само слънчеви очила със 100% UV защита осигуряват необходимата ви безопасност.

Снимка: Unsplash
Поляризираните лещи намаляват отблясъците, но не блокират UV лъчите

Поляризираните лещи намаляват отблясъците, които се получават от отразяващи повърхности като вода или пътища.

Поляризацията сама по себе си не осигурява UV защита.

Вместо това тя осигурява по-добро изживяване при определени дейности като шофиране, каране на лодка или игра на голф. Лещите от този тип могат да бъдат изработени с вещество, блокиращо UV лъчите. Проверете етикета на очилала, за да се уверите, че те осигуряват максимална защита от UV лъчите.

Проверете качеството на лещите

Можете да разберете дали лещите на слънчевите очила без рецепта са направени правилно, като следвате тези стъпки:

  1. Погледнете нещо с правоъгълна шарка (например плочки на пода).
  2. Дръжте очилата на удобно разстояние от лицето си и покрийте едното си око.
  3. Движете бавно очилата от страна на страна, след това нагоре и надолу, като гледате през лещите.
  4. Ако правоъгълните линии останат прави, лещите са здрави. Ако линиите са вълнообразни или се колебаят (особено в центъра на лещите), опитайте с друг чифт.
Снимка: Unsplash
По-големите лещи на слънчевите очила са по-добри

Слънчевите очила трябва да имат възможно най-големите стъкла, за да предпазят очите ви от увреждане от слънцето. Помислете за слънчеви очила с по-големи размери или с обгръщаща рамка, за да ограничите навлизането на UV лъчите отстрани.

Цветът на лещите няма значение за UV защитата
Снимка: Unsplash

Слънчевите очила с цветни стъкла (например кехлибарени или сиви) не блокират повече слънцето. Кафявите или розовите лещи обаче могат да осигурят по-голям контраст. Спортистите, които практикуват голф или бейзбол, често намират този допълнителен контраст за полезен.

Огледалните покрития са

тънки слоеве метал върху обикновена леща за слънчеви очила.

Те намаляват количеството видима светлина, която попада в очите ви. Не си мислете, че те ще ви предпазят напълно от ултравиолетовата светлина. Не забравяйте, че много тъмните цветни лещи може да изглеждат готино, но не е задължително да блокират повече UV лъчи.

Цената не е свързана със степента на защита

Не е задължително слънчевите очила да са скъпи, за да са безопасни и ефективни. Тези от аптеката, на които е отбелязано, че блокират 100 % от ултравиолетовите лъчи, са по-добър избор от дизайнерските без защита.

Изберете очилата според формата на лицето си

Съществуват пет основни форми на лицето: квадратна, сърцевидна, овална, кръгла и ромбовидна. Важно е да запомните, че

няма две лица с абсолютно еднаква форма.

Въпреки че повечето попадат в тези пет основни категории, има такива, които са по-скоро крушовидни, а други – триъгълни. Повече от 130 различни аспекти на ДНК и генетиката влияят върху формата на лицето, така че не се обезкуражавайте, ако ви отнеме известно време, за да намерите тези с перфектна форма за вас.

  • За лице с квадратна форма

Ако имате квадратна форма на лицето, потърсете очила, които да омекотят чертите ви с гладки, заоблени ръбове. Овалните очила или тези със заоблени рамки са чудесен вариант. Ако харесвате смел външен вид, но все пак искате да омекотите чертите си,

изберете авиаторски очила или рамки тип  „котешки очи“.

Можете също така да използвате очила без рамки, за да направите визията си изключително нежна. Не използвайте квадратни или правоъгълни очила, тъй като те могат да направят чертите ви по-сурови.

Снимка: Getty Images
  • За лице с форма на сърце

Ако имате сърцевидно лице, очилата тип „котешки очи“ или квадратните ще допълнят най-добре чертите ви. Сърцевидните лица са едновременно с твърди черти като заострена брадичка и по-меки черти като широко чело. Затова използването на очила тип „котешки очи“ или правоъгълни очила може да помогне за балансиране на тази форма и да допълни лицето ви.

  • За овално лице

Ако имате овално лице, то е издължено, а челото и брадичката ви са извити и с по-меки черти – вие сте пълна противоположност на твърдите, квадратни черти. В такъв случай очилата с квадратна форма ще допълнят добре лицето ви. Помислете за използване на рамки с големи размери или стил, който е по-широк около очите ви, за да балансирате добре формата на лицето си. Други форми на рамките, които ще допълнят овалното лице, са котешко око, авиаторски, правоъгълни, кръгли и квадратни.

Снимка: Lulu
  • За кръгло лице

Ако лицето ви е кръгло, важат същите общи насоки. Нуждаете се от рамка, която да допълва по-меките ви черти с повече ъгли и ръбове, така че потърсете правоъгълни или квадратни рамки.

  • За ромбовидно лице 

Рамките, които най-много допълват ромбовидното лице, са тип browline, кръгли и овални рамки. Ако имате ромбовидно лице с по-нежни очертания – добра идея е да добавите измерение и мекота на тези ръбове, като изберете рамка с по-заоблен стил.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас