Сладоледът – ползи vs недостатъци

Снимка: Pixabay

Сладоледът – ползи vs недостатъци

Снимка: Pixabay
Сподели

В разгара на лятото сладоледът е един от най-популярните начини за разхлаждане. По този повод диетолози от САЩ посочват ползите от леденото лакомство, както и неговите недостатъци, пише „Дейли мейл“.

Сладоледът е по-богат на калций и протеини в сравнение с други десерти. Освен това – той съдържа оптимално количество мазнини и не предизвиква силни „скокове“ на кръвната захар, отбелязва диетологът д-р Шели Болс.

Две трети от чаша млечен сладолед съдържат около 12% от препоръчителната дневна доза калций за възрастен човек. Калцият е един от най-важните макронутриенти, пише БТА.

Той е отговорен за здравината на мускулите, костите и зъбите. 

Освен това някои сладоледи съдържат около шест грама протеини на порция –  приблизително същото количество, колкото в едно яйце.

Експертите отбелязват също, че благодарение на оптималната комбинация от мазнини и протеини сладоледът не предизвиква твърде рязко повишаване на концентрацията на глюкоза в кръвта. Предотвратяването на подобни колебания в нивата на захарта намалява риска от развитие на диабет и сърдечносъдови заболявания.

Въпреки това – специалистите са на мнение, че с консумацията на сладолед не трябва да се прекалява. Макар и да има очевидни предимства пред други десерти, количеството захар в леденото лакомство остава високо.

Ако захарта не ви плаши и искате да се наградите с ободряващ десерт в жегата – заложете на домашен сладолед. Рецепта за лесен, бърз и вкусен такъв можете да откриете ТУК.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас