Какво се случва с тялото ви, когато ядете вредни храни?

Снимка: Pixabay

Какво се случва с тялото ви, когато ядете вредни храни?

Снимка: Pixabay
Сподели

Бързото хранене е дълбоко вкоренено в американската култура, но последните десетина години успя да превземе и други култури, включително и България. Какво обаче се случва с вашето тяло, ако ядете често вредни храни?

След поглъщането на „бърза храна“, когато храносмилателната ви система започне да я разгражда – въглехидратите се освобождават като глюкоза (захар) в кръвния поток.

В резултат на това кръвната ви захар се повишава.

Вашият панкреас реагира на скока на глюкозата чрез освобождаване на инсулин. Той транспортира захарта в тялото ви до клетките, които се нуждаят от нея за енергия. Докато сте здрави, вашите органи могат да се справят с тези скокове на захарта.  Честото ядене на големи количества въглехидрати обаче може да доведе до здравословни проблеми.

Снимка: Pixabay

С течение на времето тези инсулинови скокове могат да доведат до отслабване на нормалния инсулинов отговор на тялото ви. Това увеличава риска от инсулинова резистентност, диабет тип 2 и наддаване на тегло.

Първите 10 минути

Нездравословната храна задейства системата за възнаграждение на мозъка ви, като освобождава вълна от химикали за „добро усещане“. Такъв е невротрансмитерът допамин, който предизвиква чувство на удоволствие.

След 20 минути – Пристрастяващи захари

Знаете ли, че хлебчето за хамбургерите във веригите за бързо хранене съдържа високи нива на царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза и натрий? И двете съставки са пристрастяващи и затова карат тялото ви да жадува повече. Тези съставки също са вредни и могат да причинят затлъстяване, диабет и сърдечни заболявания.

След 30 минути – Натриева атака върху тялото ви

Хамбургер от верига за бързо хранене съдържа 970 милиграма натрий. Това огромно количество сол може да доведе до дехидратация. Със симптоми, които много наподобяват тези на глада, е лесно дехидратацията да ви подмами да мислите, че трябва да се върнете за още една порция храна. Поглъщането на твърде много натрий затруднява бъбреците ви да отделят сол. За да се опита да изхвърли излишната сол от вашата система, тялото ви изтегля вода от околните тъкани. Това натрупване на течност означава, че сърцето ви трябва да работи по-усилено, за да изпомпва кръв. Това причинява високо кръвно налягане и в крайна сметка може да доведе до сърдечни заболявания и инсулт.

Снимка: Pixabay
След 40 минути – Жадувам за още!

Чувствате ли се някога все още гладни, след като току-що сте изяли един хамбургер? Това е така, защото сте загубили контрол върху кръвната си захар. Това ви подтиква да жадувате за още повече вредни храни. Първият път, когато консумирате висококалорична храна, вашият инсулинов отговор може да намали нивата на глюкозата ви, което ви кара да искате да ядете повече.

След 60 минути – Бавно храносмилане

Обикновено на тялото отнема около 24 до 72 часа, за да смели храната. Хамбургерите обаче отнемат много повече, защото са по-мазни.

Може да отнеме повече от три дни, за да ги усвоите напълно.

Освен това – са необходими приблизително 51 дни за усвояване на трансмазнините. Различни проучвания доказват, че те могат да бъдат свързани със сърдечни заболявания, затлъстяване, рак и диабет.

Ще имате проблеми с храносмилането

Вие сте това, което ядете, нали? Лошата новина е, че най-често срещаните „бързи храни“ не са щадящи храносмилателния ви тракт. Помислете за сладки напитки, бекон, колбаси и пеперони, майонеза и олио (за пържени храни), бял хляб и пържени картофи. Това е голямо „парти“ в организма ви от захар, сол, наситени мазнини, химически консерванти, пълнители и прости въглехидрати, пише The Daily Meal. Ако се консумират редовно, тези видове храни могат да причинят хронично възпаление.

Ще напълнеете

Наред с хроничното възпаление, бързата храна обикновено е с високо съдържание на калории и липса на хранителна стойност. Ако ядете типично меню за бързо хранене всеки ден, както прави един на всеки трима американци,

рискът от затлъстяване ще се увеличи.

Затлъстяването е една от водещите причини за предотвратима смърт в Съединените щати, като се нарежда точно до тютюнопушенето и високото кръвно налягане, съобщава The Harvard Gazette.

Снимка: Pixabay

Тийнейджърите също са силно засегнати, предаде БТВ.

Проучване разкрива, че през последните три десетилетия процентът на калории от бързо хранене е пет пъти по-голям сред подрастващите.

Недостиг на хранителни вещества

Бързото хранене е като хапче за глад. То е бързо и засищащо и успява да предотврати пристъпите на глад. То осигурява необходимите калории, за да поддържа тялото ви, но същевременно оставате „гладни“ за необходимите микроелементи, според проучване в Journal of the American College of Nutrition.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас