Кивито подобрява психичното здраве

Снимка: Pixabay

Кивито подобрява психичното здраве

Снимка: Pixabay
Сподели

Кивито може бързо да подобри психичното здраве, твърдят новозеландски учени, цитирани от електронното издание МедикалЕкспрес. Този плод се е доказал като мощно средство за подобряване на настроението. Ново изследване на специалисти от новозеландския университет „Отаго“ показа, че въздействието му може да бъде доста бързо.

Резултатите от проучването, публикувано в изданието British Journal of Nutrition, показват, че кивито подобрява жизнеността и настроението

само за четири дни.

Проф. Тамлин Конър, който е съавтор на изследването, казва, че според данните плодът е достъпен начин за поддържане на добро психическо състояние на хората.

„Чудесно е да знаят, че малка реорганизация на хранителния режим като добавяне на киви може да промени начина, по който се чувстват всеки ден“, отбелязва той.

Приемът на витамин С се свързва с

подобряване на настроението, жизнеността,

благополучието и по-ниска степен на депресия. Недостигът му в голяма степен се свързва с по-висока степен на депресия и когнитивни увреждания, пише БТА.

Въпреки това професор Конър казва, че в ограничен брой изследвания е оценено колко бързо настъпва подобрение на настроението след въвеждането на добавки с витамин С или пълноценни хранителни източници. Целта на изследователите е

да запълнят тази празнина с осемседмична диета

на 155 възрастни, при които е регистрирано ниско съдържание на витамин С.

Участниците приемат ежедневно добавка с витамин С, плацебо или по два плода киви. След това информират за своята жизненост, настроение, качество на съня, физическа активност. Те попълват специални анкети за смартфон.

Изследователите установяват, че приемът на киви подобрява тонуса и настроението на участниците в рамките на четири дни, като пикът е около 14-16 дни. Витамин С, от друга страна, незначително подобрява настроението до 12-ия ден, отбелязват учените.

Актуално

Избрано за вас