Месец на грижата за себе си: 7 стъпки към по-добро здраве

Снимка: Pixabay

Месец на грижата за себе си: 7 стъпки към по-добро здраве

Снимка: Pixabay
Сподели

Световната здравна организация обяви периода от 24 юни до 24 юли за месец на грижата за себе си. Следвайки духа на тази инициатива, ви представяме 7 съвета, които можете да включите в ежедневието си, за да се грижите за психическото и физическото си здраве.

Започнете деня със закуска
Снимка: Pixabay

Всички сме го чували поне веднъж: „Закуската е най-важното хранене за деня“, но колко от нас го спазват? Със сигурност примамката на гледането на клипчета е по-изкушаваща от храната на масата, но си наложете правило да не докосвате телефона си, докато не закусите. Това ще ви помогне да започнете деня си пълноценно.

Не пропускайте разходката по време на обяд
Снимка: Pixabay

Стоейки цял ден пред компютъра, телата ни се обездвижват. Разходките следобед са ефикасна практика за попълване на броя на крачките, раздвижване и разчупване на монотонността от застояването на бюрото.

Пийте вода, допълнете, повторете
Снимка: Pixabay

Колко пъти на ден пълните бутилката/чашата си с вода сутрин и продължавате ли до вечерта? Записвайте си приема на вода и се опитвайте да консумирате такава на всеки 20 минути. След това зареждайте бутилките си на всеки час, за да получите кратка почивка за движение, съветва Jagrantv.

Отделете време за интересите и хобитата си
Снимка: Pixabay

За повечето от нас нашите страсти, интереси и хобита са останали в миналото, защото забързаното ни ежедневие е сложило на заден план блясъка, който са имали. Само вие обаче можете да правите това, което ви доставя удоволствие. Всяка седмица отделяйте по малко време, за да следвате хобитата и интересите си. Могат да бъдат танци, готвене, каране а колело и други.

Разчистете ума и пространството си
Снимка: Pixabay

Отделете 10-20 минути от деня си, за да разчистите пространството и ума си. Напишете победите, предизвикателствата на деня на лист или си водете някакъв вид дневник, за да се откъснете от ума си. Не пропускайте да вкарате в ред и бъркотията от бюрото си, работното си място и т.н.

Градина
Снимка: Pixabay

Запретнете ръце и се насладете на даровете на природата. В многобройни доклади често се посочва, че хората, които прекарват време в работа с почвата, като цяло са по-щастливи, по-здрави и по-продуктивни. Да не забравяме и чувството на удовлетворение от ръчно отгледаните зеленчуци или красиви ухайни цветя.

Движете се ежедневно
Снимка: Pixabay

Упражненията не означават да прекарате два часа във фитнес залата, помпайки мускули. Можете да тренирате само по 20 минути на ден. Комбинирайте бавно разтягане и кардио и изследвайте допълнително начините, по които обичате да се движите.

Това са някои прости радости в живота, които ще ви поддържат по-здрави и по-щастливи всеки ден. Опитайте се да предприемате прости и малки стъпки, за да се грижите постепенно все повече за себе си.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас