Плазмотерапията (PRP) – малката тайна за красив външен вид

Плазмотерапията (PRP) – малката тайна за красив външен вид

Сподели

В света на красотата и естетиката, където търсим несравнима сияйна кожа и копринено мека коса, се появява плазмотерапията (PRP) като истински магически ключ към перфектния външен вид. Способна да възражда красотата отвътре навън, тази иновативна процедура използва собствената ви кръв, превръщайки я във вълшебна смес от растежни фактори и есенциални протеини.

Известна още като „вампирски лифтинг“, богатата на тромбоцити плазма (PRP) е обект на толкова голямо внимание, че може да изглежда, че най-накрая сме открили извора на младостта. Въпреки шума, има малко доказателства, че тя работи – или не работи.
Ако обмисляте да си направите вампирски лифтинг на лицето, ето какво трябва да знаете.

Какво точно представлява PRP?

PRP (плазма, богата на тромбоцити) е собствена концентрирана кръв на пациента. Тази кръв съдържа тромбоцити, които са 3-5 пъти повече от нормалната кръв, за да се ускори клетъчната регенерация и възстановяването на тъканите. Освен това тя съдържа и производен на тромбоцитите растежен фактор (PDGF), съдов ендотелен растежен фактор (VEGF), трансформиращ растежен фактор (TGF) и други биоактивни протеини, които са от съществено значение за заздравяването на рани и стимулирането на растежа на косата. Плазмата е важна за оцеляването на клетките, тъй като съдържа хранителни вещества, витамини, хормони, електролити и протеини. При терапията с PRP богатите на плазма инжекции се инжектират в целевите области за постигане на желаните резултати.

Всички имаме тромбоцити в кръвта си. PRP е процедура от 3 стъпки, която включва вземането на кръвта ви:

  • Вземане на кръв от ръката ви
  • Поставя се в машина, която отделя тромбоцитите от останалата част от кръвта ви
  • Повторно се инжектира (само в частта от кръвта, която съдържа висока концентрация на тромбоцити).
Как действа PRP?

Кръвта ни съдържа плазма, червени кръвни клетки, бели кръвни клетки и тромбоцити. Тромбоцитите помагат на кръвта ни да се съсирва и да произвежда протеини на растежни фактори, които са от съществено значение за лечението. При подмладяването на лицето с PRP се използват тромбоцити от кръвта ви, за да се излекува и обнови кожата ви. Растежните фактори са от решаващо значение за кожата ни, за да изглежда тя пухкава и пълна с еластин.

За да започне този процес, медицинският специалист ще ви вземе малък флакон с кръв. След това той ще го постави в центрофуга, за да отдели богатата на тромбоцити плазма (PRP) от червените и белите кръвни клетки. Този процес концентрира тромбоцитите и увеличава броя им многократно над обичайното, а резултатът е впечатляващ. Оттам нататък той е готов за справяне с кожните оплаквания.

Вашият специалист може да приложи разтвора на PRP локално или да го използва в комбинация с микронидлинг за по-добро усвояване.

Основни цели на PRP терапията за коса и лице

За лицето: Кожата на лицето е много деликатна. Тя лесно може да стане матова, а също така по нея се образуват бръчки поради стареене и други фактори на околната среда. Това се отразява на външния вид на лицето. PRP може да се инжектира в дермалния слой на кожата с помощта на устройства за микронидлинг. Те съдържат десетки до стотици микроигли, разположени в редици върху малък пластир. Микронидлингът позволява на лекарствата (в този случай тромбоцитите) да заобиколят външния слой на кожата и да достигнат до долните дермални слоеве, с минимална болка и максимална ефективност.

PRP доставя на мястото богат източник на тромбоцити, осигуряващи оздравителни фактори. Той стимулира регенерацията на тъканите в организма и възстановяването на увредените клетки и тъкани. Доказано е също така, че процедурата спомага за по-младежки външен вид, като стимулира производството на еластин и колаген в организма. Така кожата може да изглежда по-плътна и по-гладка и да се намали значително появата на фини линии и бръчки.

PRP в кожата може да се използва за лечение на:

  • Розацея
  • Акне и белези от акне
  • Белези и образуване на белези
  • Пигментация и кожни дефекти, включително витилиго и мелазма
  • Фини линии и бръчки

За косата: Проблемът с косопада е много разпространен в обществото. Дори много млади хора страдат от лек до тежък проблем с косопада поради различни фактори като стресов и нездравословен начин на живот. Разредената коса, лошото качество на скалпа или косопадът могат да бъдат причинени от няколко фактора, включително заболяване, стрес, диета, генетика или начин на живот. Това може да доведе до проблеми с ниското самочувствие и самоувереност.

PRP е научно доказано лечение, което може да съживи спящите космени фоликули, да подобри качеството на косата и скалпа ви и да стимулира растежа на нова коса. Тромбоцитите се инжектират в скалпа, за да достигнат до дъното на космения фоликул; стимулират клетките на дермалната папила, които са от решаващо значение за растежа на косата.

Той може да се използва за лечение на:

  • Алопеция (хормонално свързано оплешивяване)
  • Изтъняване на косата
  • Лошо качество на скалпа
  • Плешивост по мъжки модел
Какво трябва да знаете за PRP?

Непосредствено след процедурата са обичайни някои локални синини, подуване или зачервяване, но след лечението трябва да можете да се върнете към нормалните си задължения, като избягвате прекомерното излагане на топлина или слънчева светлина, сериозни физически натоварвания или грим. Броят на процедурите и времето между тях ще зависят от състоянието ви.

Грижи, които трябва да полагате след лечението
  • В идеалния случай избягвайте носенето на грим в продължение на 24 часа след процедурата
  • Не използвайте стягаща грижа за кожата, например ретиноли/витамин С
  • Избягвайте да докосвате лицето си поне 4 часа, за да намалите риска от инфекция
  • Не излагайте зоната на интензивна топлина или слънчева светлина; кожата ви ще бъде фоточувствителна
  • Може да приемате болкоуспокояващи, като парацетамол, но избягвайте противовъзпалителни лекарства, като ибупрофен, тъй като те могат да попречат на ползите от лечението
  • Ако е необходимо, спете повдигнати на две възглавници, за да намалите отока
  • Може да се приложи пакет с лед или подобно средство за успокояване на зачервяването
Рискове и странични ефекти?

PRP е „автоложна“, което означава, че идва от собственото ви тяло. Поради това той е имунологично неутрален и не представлява опасност от алергия, свръхчувствителност или реакции на чуждо тяло.

Непосредствено след процедурата са характерни синини, подуване и зачервяване, които могат да продължат до 72 часа.

Актуално

Избрано за вас