10 съвета как да помогнем на детето си да се влюби в четенето

Снимка: Unsplash

10 съвета как да помогнем на детето си да се влюби в четенето

Снимка: Unsplash
Сподели

Четенето може да бъде чудесен начин децата да се отпуснат и да избягат в друг свят. Освен това четенето е полезно за децата. Когато книгите са част от семейната рутина, езиковите умения на децата се развиват. Книгите също така могат да помогнат на родителите да преподават важни ценности и да разбират трудните събития в реалния живот. Те могат да четат сами или да превърнете четенето в семейно занимание.

Ето 10 начина, по които родителите могат да помогнат за изграждането и поддържането на любовта на детето към четенето.

Снимка: Unsplash
Дайте пример за добро поведение при четене.

Ако децата ви видят, че четете, те ще са по-склонни сами да вземат книга.

Четете заедно преди лягане.

Прекарвайте качествено време заедно в края на деня. Четенето на глас помага на децата да съживят думите. Говорете заедно за историята. Задавайте въпроси като: „Какво мислиш, че ще се случи по-нататък?“. Някои вечери можете да промените ситуацията и да помолите детето да ви прочете книга, ако вече ходи на училище.

Вземете карта за библиотека.

Повечето общини предлагат безплатен достъп до библиотеки. В някои библиотеки има програми за четене с игри и награди, които да занимават децата, когато няма училище. Много от тях предлагат и безконтактни начини за проверка на книгите.

Четете това, което те четат.

Следвайте техните интереси, като следите какво четат децата ви. Това го прави по-забавно и ви дава повод за приятни разговори.

Дейности,

като например заемане на електронни книги и виртуални приказки са чудесно решение.

Снимка: Unsplash
Всяко четиво е добро четиво.

Нека децата знаят, че четенето е чудесно, независимо от това от какво се интересуват. Всичко е позволено: художествена литература, биографии, детски списания, комикси или дори четене на готварска книга в кухнята!

Създайте кът за четене.

Уютно, удобно за прегръдка място в дома ви може да се превърне в семейна „зона за четене“. Просто добавете одеяла, възглавници и прозорец или лампа!

Четете с приятели.

Клубът за книги с приятели може да даде на децата начин да споделят и да се запознаят с различни гледни точки. Децата могат да говорят за книгата, за любимите си герои или за това как според тях книгата е можела да завърши по различен начин.

Дръжте книги наоколо.

Ако винаги има книга на една ръка разстояние, децата ще са по-склонни да я вземат и да четат, дори и за няколко минути на ден.

Пътувайте с материали за четене.

Вземете книги за пътуване с кола например или за чакане при лекар. Книгите са чудесен вариант вместо таблет или смартфон.

Снимка: Unsplash
Подарък, който остава вечен.

Приятелите и семейството ви могат да подарят книги за рожден ден или за друг празник на децата ви. Направете подаръка още по-личен, като помолите подаряващия да напише послание в книгата. Така вашето дете може да пази книгата и посланието от любимия човек години наред.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас