Как можете да подсилите имунната система на детето?

Снимка: iStockphoto

Как можете да подсилите имунната система на детето?

Снимка: iStockphoto
Сподели

С началото на учебната година и променливото време идва и сезонът на гриповете и настинките. Детето ви ежедневно е в контакт с други малчугани, които кашлят или имат хрема, а когато му казвате да се пази, често изобщо не ви чува. То слага пръсти в устата си или разтрива очите си, а вие се чудите как да го предпазите. За да помогнем на всички загрижени родители, направихме кратко проучване и събрахме няколко полезни съвета от здравни експерти. Те ще ви помогнат да подсилите имунната система на детето и да го защитите от вирусите, които дебнат през студените есенни дни.

Всичко започва с храна
Снимка: iStock

Натуропатите твърдят, че ключът към силна и здрава имунна система е добрата и прясна храна. На първо място – е важно да сведете до минимум преработените храни като чипс, шоколад, сладкиши и бисквити. Вместо тях, се препоръчва да се наблегне на диета, богата на плодове и зеленчуци, птиче месо, риба, пълнозърнести храни, бобови растения, яйца. Ако детето ви не страда от алергии, може да включите и ядки. Следните храни трябва задължително да влязат в ежедневното меню:

Чесън

Този зеленчук действа като антивирусно и антибактериално средство. Чесънът стимулира имунните клетки и увеличава производството на антитела. Той съдържа и съединението сяра, което има мощни антиоксидантни свойства. За да се възползвате максимално от предимствата на чесъна, препоръчваме да го добавяте към любимите ястия на детето си.

Горски плодове

Тези плодове са един от най-добрите източници на антиоксиданти и хранителни вещества, които стимулират имунната система и помагат с борбата на оксидативния стрес. Те съдържат и големи количества витамин А и витамин С. Можете да добавите шепа горски плодове към сутрешната зърнена закуска на детето си.

Бадеми

Бадемите са богати на витамин Е и манган — мощно дуо, което засилва активността на защитните клетки и подпомага имунната система.

Спанак

Тази зелена суперхрана е пълна с витамини и минерали, които подсилват имунната система. Спанакът съдържа витамини А, Е, С и К, както и фолиева киселина, манган, цинк, селен и желязо. Всички тези хранителни вещества действат по различни начини, за да укрепят имунната защита на организма.

Кисело мляко

Пробиотиците и пребиотиците, съдържащи се в киселото мляко, укрепват имунната система. Важно е обаче да изберете продукт без добавена захар, тъй като тя може да отслаби способността на организма да се защитава от патогени.

Използване на етерични масла
Снимка: Pixabay

Етеричните масла могат ли да ви предпазят от настинка или грип? Да! Доказано е, че тези от евкалипт и риган притежават антибактериални и имуномодулиращи свойства. Евкалиптът има енергизиращ ефект. Освен това – с него можете да ароматизирате всяко кътче на дома си. Маслото от риган може да се добавя към ястията не само за подобряване на вкуса, но и за засилване на защитните сили на детето ви.

Добра хигиена у дома
Снимка: Pixabay

Не можете да предпазите децата си от есенните вируси и настинки? Микробите се разпространяват лесно, затова е важно да обърнете внимание на хигиената у дома. Използването на едни и същи кърпи и гъби в продължение на дни е абсолютно недопустимо, тъй като само за няколко часа те могат да се заразят с милиони патогени. Ако някой в домакинството се разболее, е необходимо да дезинфекцирате повърхностите с особено внимание и да миете приборите при достатъчно висока температура, за да убивате вирусите.

Физическа активност
Снимка: prostooleh

За да поддържате имунната система на детето си във върхова форма, тялото и умът му се нуждаят от време за почивка.  Насърчавайте малчугана си да прекарва колкото се може повече време на открито през годината, за да си набави витамин D.

Най-добрият начин да му дадете пример е да поканите цялото семейство да отиде на поход, да кара колело или да спортува през уикенда. Що се отнася до ежедневието – раздвижването на тялото поне 30 минути дневно е отличен начин за укрепване на имунната система.

Прополис при първи симптоми
Снимка: depositphotos.com

Какво да направите, ако детето ви има вирусна инфекция, въпреки всички съвети за укрепване на имунната система? Натуропатите препоръчват използването на прополис като лек. Той е едно от най-добрите антиинфекциозни средства за лечение на инфекции на гърлото и може да се използва при случаи на ангина или ларингит. За децата е важно да изберете прополис без алкохол. Той може да бъде под формата на спрей, екстракт или сироп.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас