Какво представляват скоковете на растеж при децата?

Снимка: iStock

Какво представляват скоковете на растеж при децата?

Снимка: iStock
Сподели

Децата (от бебета до юноши) претърпяват скокове на растеж с напредването на възрастта. Всяко дете е уникално и расте със свой собствен темп преди да достигне физическа зрялост на възраст между 15 и 20 години. По време на своето развитие то често преминава именно през скоковете на растежа. 

Каква е разликата между скок на растежа и етапите на развитие?

Скоковете на растеж са физически промени, които настъпват бързо с възрастта на детето. Те включват увеличаването на височината и теглото. Етапите на развитие пък са действия и умения, които отбелязват нарастващата зрялост на детето ви на определени етапи. Те се фокусират върху начина, по който детето ви мисли (когнитивни и езикови умения), играе (социални и емоционални умения) и се движи (двигателни умения).

Снимка: Pixabay
Кога детето ми ще започне да преминава през скокове на растежа?

Скоковете на растеж настъпват на различни етапи от развитието на детето в зависимост от неговата възраст:

  • Бебе

През първите две години бебето ще отбележи значителен растеж на дължина и тегло. Само през първата година то ще порасне с около 25 см и ще утрои теглото си.

  • Детство

Между предучилищната възраст и пубертета хранителните навици на детето Ви ще се променят. Това ще направи растежа му бавен и стабилен.

До петгодишна възраст детето ви трябва да е удвоило ръста си от раждането.

Порастването продължава с редовно увеличаване на ръста и теглото всяка година до юношеството.

  • Юношество

Юношите ще достигнат своя скок в растежа приблизително по същото време, когато настъпва пубертетът (половото съзряване). Момичетата ще го преживеят на възраст между 9 и 15 години. При момчетата това ще се случи между 12 и 17-годишна възраст. Всяко дете расте със собствено темпо и може да преживее промените в пубертета по-рано или по-късно от своите връстници. Юношите увеличават ръста си средно с 9 до 10 сантиметра по време на скока на растежа.

Как се отразяват скоковете на растеж на тялото на детето ми?

Тъй като организмът на детето ви се развива физически,

може да настъпят промени в храненето или съня, които да се отразят на емоциите му.

Те могат да подтикнат бебето Ви да стане по-нервно от обикновено, но това не е признак на болка. Скоковете на растеж не причиняват болки в крайниците. Всяко безпокойство, което детето ви изпитва в този период, е временна и напълно очаквана част от неговото развитие.

Снимка: istockphoto
Симптоми

Промените във височината и теглото на детето Ви най-непосредствените признаци, че детето Ви преживява скок в растежа. Други негови признаци са:

  • Намаляване или увеличаване на апетита;
  • Суетност или емоционални изблици;
  • Появата на млечни зъби и заместването им от постоянните;
  • Сексуално развитие (менструация, промяна на гласа, окосмяването).
Какви са причините за скоковете в растежа?

Скоковете на растеж са естествена част от развитието на детето, тъй като костите и мускулите му се оформят, а хранителните вещества, които приема, създават мазнини в тялото му. Причиняват ги гените, които то наследява от родителите си. Именно те определят колко високо ще порасне и колко бързо ще достигне максималния си ръст. Върху растежа на вашето дете могат да повлияят и фактори от заобикалящата го среда. Такива са начинът на хранене, излагането на замърсяване и усложнения по време на бременността. 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас