Първи „стъпки“ в кърменето: Какво трябва да знаете?

Снимка: momsintofitness.com

Първи „стъпки“ в кърменето: Какво трябва да знаете?

Снимка: momsintofitness.com
Сподели

Кърменeто е един от специалните моменти на близост, която една майка може да сподели със своето бебе. Много често обаче появата на новия на семейството е придружена от много неизвестни. Ще имате ли достатъчно кърма? Как правилно да държите бебето, докато го храните? Как да бъдете сигурни, че не е останало гладно? На тези и още много други интригуващи въпроси отговаряме в седмицата на кърменето.

Интересни факти за кърменето
  • Кърменето изгаря между 500 и 600 калории на ден. Това означава, че някои майки могат да намалят теглото си без допълнителни упражнения.
  • Кърмата съдържа живи клетки, включително стволови. Тя e богата на антитела и бели кръвни клетки, които помагат на бебето да се бори с инфекциите, намиращи се във външната среда. Първото мляко на майката – коластрата, съдържа протеини, които са от изключително важно значение за здравето на бебето. Те го предпазват от бактерии. Коластрата съдържа също 10 пъти повече бета-каротин от обикновеното мляко, както и по-високи нива на витамин Е и цинк.
  • Вкусът и миризмата на кърмата се променят в зависимост от храните, които майката консумира. Тя може да стане зелена, синя и жълта на цвят.
  • 75% от майките обаче произвеждат повече мляко в дясната си гърда.
  • Мозъкът освобождава хормоните пролактин и окситоцин по време на кърмене, които облекчават чувството на стрес и тревожност. Окситоцинът има успокояващ ефект върху здравето на майката, тъй като намалява сърдечната честота и кръвното налягане. На бебетата действа отпускащо. Поради тази причина те често заспиват след кърмене.
  • Майките, които кърмят, са изправени пред по-малък риск от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците, сърдечни заболявания, инсулт, диабет тип 2 и следродилна депресия.
  • Кърмата намалява риска от често срещани детски заболявания като ушни и респираторни инфекции.
  • Известно е, че майчиното мляко също е ефективно за лекуване на очни инфекции. То помага и за по-бързото заздравяване на рани и изгаряния. пише puls.bg.
Първи стъпки в кърменето

Първоначално гърдите ви ще произвеждат гъста жълтеникава субстанция, наречена коластра, която е пълна с важни хранителни вещества. Бебето ще се нуждае от тях в началото. След около 3 дни би трябвало да започне да се появява (при майки, който стават родители за пръв път – това може да отнеме повече време). Възможно е да забележите, че

гърдите ви стават по-твърди.

Ако се напълнят с мляко, може да изпитате известен дискомфорт. Зърната ви могат да се разранят или напукат още в началото. Когато Вие и Вашето бебе установите рутината на хранене, кърменето не би трябвало да е болезнено.

График за кърмене и храни/напитки, които да избягвате

Възможно е да е необходимо време, за да установите рутина на кърмене, пише webmd.com. Някои родители се борят да постигнат добро засукване на новороденото си. Качеството му може да повлияе на нивото на болка, количеството мляко и дори на продължителността на процеса на хранене. Неправилното засукване може да доведе до дискомфорт и понякога да принуди новите родители да спрат да кърмят, преди да са готови.

Кои храни трябва да избягвате по време на кърмене?
  • Алкохол – ако пиете, ще трябва да изчакате да кърмите, докато нивата на алкохол се изчистят от кърмата ви. Обикновено това отнема 2-3 часа за всяко изпито питие. Ако планирате да изпиете няколко питиета, може би е добра идея да запазите малко мляко преди това.
  • Кофеин – Опитайте се да не пиете повече от две чаши кофеинови напитки на ден, докато кърмите. Излишъкът от кофеин в кърмата ви може да наруши графика на съня на бебето ви.
  • Риба – Морските дарове като риба меч и кралска скумрия съдържат големи количества живак, който може да се предаде на бебето ви чрез вашето мляко
Успяло ли е бебето да се нахрани?

Много кърмещи майки се чудят дали бебетата им получават достатъчно мляко. Ето и няколко начина, по които можете да разберете дали детето ви се е нахранило:

  • бебето да не губи повече от 7% от теглото си (при появата си на бял свят) през първите няколко дни след раждането
  • бебето изглежда доволно в продължение на около 1-3 часа между храненията
  • налага се да смените 6 пелени на ден – мокри с много бледа или бистра урина (когато станат на 7-10 дни)
Как да стимулираме кърмата?
  • Масажът и медитацията могат да помогнат, както и контактът „кожа до кожа“ и топлите компреси;
  • Кърмещите трябва да увеличат приема на вода;
  • При новородените бебета храненето е много често – до 8-12 пъти дневно през първите няколко седмици. Ако пропуснете един прием – изпомпвайте, за да поддържате производството на кърма.
  • Намалете стреса и облекчете други фактори, които оказват влияние върху производството на мляко. Това може да означава получаване на допълнителна помощ в домакинството от членове на семейството или терапия за родители, които се борят със следродилна депресия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас