Кога очите на бебетата променят цвета си?

Снимка: Pixabay

Кога очите на бебетата променят цвета си?

Снимка: Pixabay
Сподели
След месеци чакане, най-сетне е дошъл моментът да прегърнете вашето мъниче и да се вгледате в очите му за първи път. Знаете ли, че цветът на очите, с който вашето бебе се е родило, може да се окаже постоянен, но е възможно и да се промени в следващите месеци, дори и години? Чудите се дали очите на вашето момченце или момиченце ще бъдат като вашите, на партньора ви или може би като на някой от бабите и дядовците?
Много фактори влияят на цвета на очите и могат да забавят процеса на тяхното избистряне. Нека разгледаме заедно кога точно можете да разберете какъв ще бъде крайният резултат.
Как се определя цветът на очите?

Специалистите твърдят, че цветът на очите се определя от количеството и разпределението на меланин в ириса, който е тънка мембрана зад роговицата и пред лещата, около зеницата. Меланинът е биологичен пигмент, синтезиран от меланоцитите в кожата, косата и очите. Този пигмент регулира не само цвета на очите, но също и на кожата и косата.

Гените на човека съдържат информация, която контролира производството, транспорта и концентрацията на меланин в различните тъкани на тялото. В случая с очите, специфични гени определят как точно ще се синтезира и разпределя меланинът в ириса. Тази генетична информация е ключът към определянето на окончателния цвят на очите на индивида.

С какъв цвят очи се раждат бебетата?

Често срещано погрешно схващане е, че всички бебета се раждат със сини очи. Бебетата с тъмна кожа често се раждат с кафяви очи, докато новородените със светла кожа обикновено се раждат със сини или сиви очи.

Тъй като меланоцитите реагират на светлината, при раждането си бебето може да има очи, които изглеждат сиви или сини, до голяма степен поради липсата на пигмент, а също и защото досега е било на тъмно в утробата на майката. Тъй като бебето е изложено на повече светлина, цветът на очите му може да се промени с течение на времето.

Снимка: Pixabay

Ако меланоцитите произвеждат малко меланин, бебето може да има сини очи. При малко повече меланин цветът на очите може да стане зелен или лешников. Кафявите очи, които са най-често срещани, са резултат от много активни меланоцити, които произвеждат големи количества меланин. В повечето случаи кафявите очи остават кафяви през целия живот.

Кога очите на бебетата спират да променят цвета си?

Необходима е около година, за да могат меланоцитите да завършат работата си и да се получи окончателният цвят. Въпреки че скоростта на промяна на цвета се забавя, след като бебето стане на около 6 месеца, цветът може да се промени и след този период. Понякога промяната на цвета може да продължи няколко години, преди цветът на очите да стане постоянен.

Какъв цвят ще имат очите на вашето бебе?

Това е един от най-често задаваните въпроси от бъдещите родители. Цветът на очите се определя от генетиката, като множество гени влияят върху количеството и качеството на меланина в ириса.

Не винаги можете да предвидите точно цвета на очите на бебето си само чрез поглеждане на собствения си цвят на очите или този на партньора си, но понякога можете да направите правилно предположение.

Ето някои възможни варианта (но помнете, че това не е гарантирано):

  • Ако и двамата с партньора ви имате сини очи, бебето ви вероятно ще има сини очи.
  • Ако и двамата с партньора Ви имате кафяви очи, бебето Ви вероятно ще има кафяви очи.
  • Ако един от бабите и дядовците на Вашето бебе има сини очи, вероятността бебето Ви да има сини очи е по-голяма.
  • Ако Вие имате сини очи, а партньорът Ви – кафяви, или обратното, шансовете на бебето Ви са приблизително равни и за двата цвята очи.
Защо някои бебета имат различен цвят на очите?

Има бебета, които имат различен цвят на очите, известен като хетерохромия. Това означава, че всяко око може да има различен цвят. Например едно око може да бъде синьо, а друго – лешниково, или едно око може да има петна с различни цветове, като например кафяво око с част от сиво. Такъв е случаят със актъорите – Мила Кунис, Джейн Сиймур и Кристофър Уокън.

Снимка: Dipasupil/Getty Images for Tribeca Film Festival

Хетерохромията обикновено е резултат от вариации в меланина – пигмента, отговорен за цвета на кожата, косата и очите. Това несъответствие може да бъде причинено от генетични мутации, генетично наследство или да се развие поради нараняване или заболяване.

Ако вашето бебе има хетерохромия, е добре да се консултирате със своя лекар, който може да ви предостави повече информация. В случай на хетерохромия, която се появи внезапно или се променя с течение на времето, е важно да се консултирате незабавно с медицински специалист.

Всяко човешко същество е уникално

Цветът на очите на вашето бебе е толкова уникален, колкото и самото то по себе си. Независимо от това какъв е цветът на очите на вашето бебе, ще усещате радост всеки следващ ден, гледайки го. Това е само една от многото физически и личностни черти, които ще започнат да се разкриват пред вас, докато сте родители, през следващите месеци и години.

 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас