Летни игри за децата: Как да превърнем дните в приключение?

Снимка: Getty Images

Летни игри за децата: Как да превърнем дните в приключение?

Снимка: Getty Images
Сподели

Лятната ваканция лети стремглаво и не спира да носи радост на вашите деца. Между безгрижните солени дни на плажа и прохладните мигове в планината, се чудите какво увлекателно занимание да измислите за малките и как да създадете семейни моменти заедно? Лятото е идеалното време да се забавляваме и да създадем незабравими спомени с нашите малчугани. Затова ние сме подбрали за вас няколко интересни творчески, образователни и весели занимания. Те ще внесат още повече слънце във вашите дни. Така че се пригответе за лятно приключение през август, изпълнено със смях, открития и още по-голямо сближаване.

Рециклирай и Създавай
Снимка: Zygote Brown Designs
Спомняте ли си онези дни в училище, когато с нетърпение чакахме часовете по домашен бит и техника, за да правим всякакви фигурки и рисунки от различни материали? „Направи си сам“ с рециклирани материали е чудесен начин да разгърнете креативността на децата. Можете да използвате хартия, картон, пластмасови бутилки и каквото ви хрумне. Те могат напълно да развихрят въображението и едновременно с това много да се забавляват. Не забравайте да  избягвате остри и опасни форми.
С тези материали децата ще създадат свои уникални произведения на изкуството. Освен това, тази дейност учи на важността от пестеливост, като същевременно развива ръчните умения и дава втори живот на обикновените предмети от ежедневието. Включете се и вие, и създайте заедно впечатляваща творба, която да поставите на видимо място в хола. Това е чудесен начин да създадете спомени. 
Куклен театър у дома
Снимка: Hugo L’Escargot
Всички играчки вече ви изглеждат скучни и настолните игри сте ги играли безброй пъти? Време е да направите театрално представление у дома или на село при баба, и по-специално куклен театър с импровизирани кукли. Но как да ги направите? Ето един лесен и интересен трик. Вместо да изхвърляте дървените клечки от сладоледа, запазете ги. Те ще бъдат основата на вашите кукли. Свържете ги с лепило и след това се погрижете за детайлите – тоест, направете косата и дрехите на вашите импровизирани кукли. Добавете финалните декоративни елементи и готово – завесата се вдига и шоуто започва!
Воден сладолед
Снимка: GettyImages

Лятото е любимият ни сезон по една основателна причина: сладоледът! А когато е домашно приготвен, е още по-вкусен. Защо не направите една бърза рецепта заедно с помощта и на едни малки ръчички…

Приготвянето на сладолед е наистина много лесно… стига да имате въображение! Както подсказва името, ще ви трябва вода. Можете да добавите сиропи по ваш вкус – портокалов, грейпфрутов и др., и да експериментирате със смесени плодове и повече или по-малко захар. Комбинациите са безкрайни. Основната идеята е децата да участват в процеса, което ще им помогне да развият усет към различните аромати и цветове на храните.

След като приготвите сместа, просто я изсипете във формички за лед. Оставете във фризера за поне 4 часа и сте готови за хапване!

Забавни научни експерименти
Снимка: iStockphoto

Смесването на различни продукти може да бъде вълнуващ начин да опознаете света на науката с децата. Като смесват съставки, наблюдават химични реакции и провеждат изненадващи експерименти, те откриват научните принципи и същевременно се забавляват. Но какви да бъдат те?

Можете заедно да откриете как да накарате яйцето да плава във вода, просто като добавите сол, или да надуете балон без да го докосвате, използвайки пластмасова бутилка, оцет и сода бикарбонат. Също така можете да създадете млечна дъга – наблюдавайте ярките цветове, които се образуват, когато добавите хранителен оцветител в купа с мляко. Интересно, нали? Какво чакате – запретвайте ръкави! Не забравяйте да работите внимателно с всички съставки, за да избегнете нежелани и неочаквани реакции.

Четете заедно
Снимка:depositphotos.com

След следобедната лятна дрямка можете да се излежавате и да превърнете четенето в приятен и интересен ритуал. Оставете детето да избере увлекателна за него книга — това може да бъде детски роман, приказки или енциклопедии. Няма значение какво точно ще бъде четивото, стига то да харесва на вашето дете. След като прочете книгата, можете да направите игра с въпроси, свързани с различни факти от книгата. Това ще развие паметта и аналитичните умения на децата.

Същото можете да направите и с филмите. За да проверите какво са запомнили децата от любимите си приказки, можете да гледате театралните постановки на платформа 7Arts.bg ТУК.

Занимания на път
Снимка: Istockphoto

Когато шофирате, пътуването може да бъде интересно, а децата могат да повишат наблюдателността си, ако играете с тях.

Ако детето знае буквите от азбуката или може да пише правилно, можете да го помолите да познае от коя държава е автомобилът пред вас, въз основа на буквите и цветовете на регистрационния номер. Спомням си как играех на тази игра с татко и мама като малка. Всеки път, когато ни изпреварваше кола, аз търсех държавата или града на регистрационния номер. Само тази игра  ме караше да забравя да питам на всеки ве минути „Къде е морето? Стигнахме ли вече?“

Можете също да играете игра, в която се състезавате кой пръв ще види синя или жълта кола, или кой ще познае песента, която пускат по радиото. Така пътят ще премине по-бързо в игри и шеги.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас