Какви храни и напитки да (не) хапваме и пием през лятото?

Снимка: TARA MOORE/GETTY IMAGES

Какви храни и напитки да (не) хапваме и пием през лятото?

Снимка: TARA MOORE/GETTY IMAGES
Сподели

Начинът на хранене оказва значително влияние върху здравето ни през цялата година, включително и през лятото. Горещото време се отразява на функциите на организма ни, включително на храносмилането ни. Трябва да подбираме внимателно всички храни и напитки, които консумираме. Те могат да ни помогнат да се разхладим или да ни накарат да се чувстваме отпаднали.

Храните, които могат да ни охладят през лятото, са тези с високо съдържание на вода. Консумацията им може да помогне за поддържане на по-ниска телесна температура и да ни подтикне да се чувстваме по-комфортно в горещините. От друга страна,  тежките, мазните или пикантните храни могат да повишат кръвното ни налягане. В резултат можем да усетим отпадналост и спад в продуктивността ни, предаде ndtv.com В тази статия изброяваме храните, които трябва да консумирате, и тези, които трябва да избягвате през горещите летни месеци.

Храни, които трябва да се консумират:

Снимка: Pixabay
Диня

Динята е идеалният плод, който да консумирате през горещото лятно време, тъй като се състои от около 90% вода. Консумацията ѝ помага за поддържане на хидратацията на организма. Тя е и добър източник на витамин С, А и калий, които се отразяват положително на електролитния баланс в организма.

Снимка: AI/Pixabay
Краставица

Краставицата е друга хидратираща храна, която е богата на водно съдържание и е с ниско съдържание на калории. Този зеленчук подпомага регулирането на телесната температура и отмиването на токсините. Краставиците могат да се консумират в салати, смутита или като гарнитура.

Кокосова вода

Кокосовата вода е естествено средство за утоляване на жаждата и е богата на електролити като калий, натрий и магнезий. Тя помага за възстановяването на изгубените течности в горещините и поддържа тялото хидратирано. Тя е и отличен източник на антиоксиданти.

Снимка: Pixabay
Мента

Ментата съдържа ментол, който има охлаждащ ефект върху тялото. Тя е полезна и за насърчаване на храносмилането и намаляване на възпаленията в организма. Може да се добавя към вода, смутита или салати.

Снимка: iStock/Getty Images
Кисело мляко

Киселото мляко е охлаждаща храна, която осигурява пробиотици на червата. Спомага за намаляването на телесната топлина, възпаленията и проблемите, свързани с червата. То може да се консумира като закуска, в смутита или като дресинг.

Храни, които трябва да се избягват:

Снимка: Pixabay
Пикантни и пържени храни

Пикантните и пържените храни трябва да се избягват по време на горещините, тъй като повишават телесната температура и причиняват дехидратация. Възможно е да доведат до лошо храносмилане и киселини.

Снимка: Pixabay
Алкохол

Алкохолът трябва да се избягва, тъй като дехидратира организма и повишава телесната температура. Той също така може да доведе до топлинно изтощение и топлинен удар.

Снимка: Pixabay
Кафе

То е диуретик, който може да дехидратира организма. Предизвиква повишаване на телесната температура и изпотяване.

Снимка: Pixabay
Червено месо

Червеното месо трябва да се избягва, тъй като натоварва храносмилателната система и повишава телесната температура. Хапването му може да резултира в  храносмилателни проблеми и летаргия.

Снимка: Pixabay
Захарни напитки

Сладките напитки могат да причинят дехидратация и рязко повишаване на нивата на кръвната захар. Можете да ги замените с обикновена или кокосова вода.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас