Кулинарно пътешествие: Кои са най-странните храни по света?

Снимка: SORA NEWS24

Кулинарно пътешествие: Кои са най-странните храни по света?

Снимка: SORA NEWS24
Сподели

Кулинарията често бива възприемана като един от най-забележителните начини човек да опознае чужда култура. Опитвайки деликатес след деликатес, сякаш усещаме и местните, и страната, в която се намираме, някак по-близки. Разбира се, в това правило си има и изключения. Ако не се авантюристи по сърце, вероятно трудно бихте се съгласили да опитате пържени паяци или очи на риба тон. За тези от вас, които все пак биха се престрашили, представяме класация с едни от най-странните храни, които можете да опитате по света.

Снимка: David Blaikie
Хагис – Шотландия

Овче сърце, черен дроб и бели дробове, смлени на кайма и смесени с лук, овесени ядки, сланина и подправени със сол и подправки, приготвени в стомаха на животното.

Очи от риба тон – Япония

Силно наподобяват на вкус калмари или октопод.

Снимка: Lapplaender
Surstromming – Швеция

Херинга от Балтийско море, ферментирала с достатъчно количество сол, за да се предотврати гниенето ѝ, пише hostelworld.com. В днешно време се среща предимно консервирана в саламура. Когато се отвори, отделя толкова остър аромат, че обикновено трябва да се консумира навън.

Снимка: YANGYANG/Shutterstock

100-годишно яйце / 1000-годишно яйце – Китай

Да, добре, яйцето не е на 1 век, но все пак е доста гнило. След като е било консервирано в смес от глина, пепел и негасена вар в продължение на няколко месеца, жълтъкът става тъмнозелен или дори черен и слузест. Белтъкът се е превърнал в тъмнокафяво полупрозрачно желе. Мирише силно на сяра и амоняк, но на вкус е като твърдо сварено яйце, докато не издишате.

Снимка: Jide Adeniyi Jones for NPR
Jing Leed (скакалци) – Тайланд

Скакалците биват подправени със сол, черен пипер и лют червен пипер, след което се пържат голям уок тиган.

Снимка: SORA NEWS24
Крекери от оси – Япония

Помислете за шоколадови бисквити, в които насекомите заместват шоколадовия чипс. Очевидно осата копач, която се съдържа в бисквитата, има доста силно жило.

Снимка: Ronan O’ Connell/CNN

Пържен паяк – Камбоджа

Пърженият паяк е регионален деликатес, популярен в камбоджанския град Скуон, който се приготвя чрез мариноване в натриев глутамат, захар и сол. По-късно се пържи в чесън. Очевидно по него има повече месо, отколкото по скакалците. Той  има кафява утайка в корема, която се състои предимно от вътрешности, яйца и екскременти.

Снимка: Getty Images
Marmite (или Vegemite) – Великобритания, Нова Зеландия и Австралия

Направен от екстракт от дрожди, страничен продукт от варенето на бира, Marmite (или Vegemite, както е известен в Австралия) е по същество „утайка“ по дъното на бъчвата, която повечето пивоварни просто изхвърлят. Това е лепкава кафява паста с концентриран солен вкус. Обикновено се маже върху препечен хляб или се консумира със сирене.

Снимка: Shutterstock
Супа от птиче гнездо – Югоизточна Азия

Този азиатски деликатес се приготвя от гнездото на птицата бързолет, която, вместо да събира клонки за легло, го

изгражда от собствената си слюнка, която се втвърдява,

когато е изложена на въздух. Обикновено гнездата са високо по скалите, заради което събирането им е опасно занимание.

Снимка: Andrea Serreli
Сирене Casu Marzu – Италия

Това традиционно сардинско ястие, известно още като „сирене с червеи“, се приготвя от овче мляко. Това е известно с това, че съдържа живи ларви на насекоми. Предполага се, че тези малко червеи подсилват вкуса, но са склонни да скачат, когато се паникьосат, така че внимавайте с очите си. Някои хора ги задушават или убиват зверчетата в хладилника, преди да ги консумират, но други избират живата версия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас