Ухание на есен: Кои са ароматите, предвестници на дъждовния сезон?

Снимка: shutterstock

Ухание на есен: Кои са ароматите, предвестници на дъждовния сезон?

Снимка: shutterstock
Сподели

Без значение какво пише в календара, есента започва в деня, в който се появи първото лате с тиквен привкус. Това сякаш става все по-рано всяка година. В днешно време нещата с вкус на тиква са навсякъде – хумус с тиквена подправка, пилешки колбас с тиква и дори ароматизатор с този дъх.

Снимка: Getty images

Тиквената подправка всъщност няма никакъв тиквен вкус. Вместо това ароматът, който свързваме с есента, е смес от канела, джинджифил, индийско орехче, карамфил и бахар. Тези подправки се комбинират, за да създадат перфектния „вкус на уют“, на който да се наслаждавате през зимните месеци, пишат от All recipes.

В тази статия ще опознаем с някои от тези класически вкусове, които обаче често остават на заден план в това време от годината.

Ябълка

Има причина брането на ябълки да е любимо есенно занимание. Хрупкавият вкус на ябълките е емблематичен и е универсален в рецептите. Можете да използвате ябълки за приготвяне на сладки десерти като ябълков пай и карамелизирани плодове. Те се съчетават и със солени ястия като плънка от пилешко и ябълки или свинско тако с ябълкова салса. Никой не може да откаже и чаша ябълков сайдер през есента. Можете да добавите бренди или подправен ром, за да го превърнете в изкушение само за възрастни.

Снимка: shutterstock
Канела

Острият вкус на канелата е идеалният аромат за есента – особено когато е съчетан с други класически вкусове като ябълка, захар или ванилия. Ябълка и канела са най-добрата комбинация от есенни вкусове за сладки лакомства като ябълков чипс и ябълково пюре. Подправката обаче може да се използва и самостоятелно. Използвайте я, за да подправите празничните си чайове, палачинки или бързи хлябове. А защо пък не приготвите и любимото на всички лакомство: канелени рулца.

Снимка: shutterstock
Солен карамел

Макар че Starbucks прекрати производството на любимата си солена карамелена мока, този вкус все още е най-добрият вариант за есента. Дълбокият, богат вкус на карамел е подчертан с нотка морска сол в този декадентски вкус, който се съчетава добре с ябълки, сладолед или брауни. Можете да приготвите обикновен солен карамелен сос, с който да намажете почти всяко ястие, или да пренесете вкуса на следващото ниво със солен карамелен крем, показан на снимката по-долу.

Sallys Baking AddictionSallys Baking Addiction
Кленов сироп

Ако първото нещо, което ви идва на ум, когато си помислите за клен, са палачинките, помислете отново. Кленът не е подходящ само за закуска. Той може да се използва и за много повече неща. Сладкият кленов аромат може да се използва в десерти като кленова глазура, кленови бисквити и дори тиквен пай, но е също толкова вкусен и в солени храни като кленов бекон, кленова глазирана сьомга и пилешки крилца от кленово месо и чипотле.

Снимка: shutterstock
Чай

Има само едно нещо, което ви топли и създава уют през цялата есен- чаят. Може би дори ще разпознаете някои от ароматите в него, тъй като те са подобни на тези в тиквената подправка – карамфил, канела и кардамон. Класическият начин да се насладите на чая е под формата на напитка, но можете да го използвате и за приготвянето на бананов хляб с чай, чийзкейк с чай и ябълков пай с чай.

Снимка: Getty Images
Круша

През есенните месеци крушите често остават в сянката на тиквите и ябълките, но по това време крушите също са в разгара на своята сладост. Вместо да се отправяте към ябълковата градина тази есен, изберете круши и ги използвайте за подслаждане на десертите си, както бихте използвали ябълки. Използвайте круши за приготвянето на влажен сладкиш с бадеми и круши или печено бри с карамелизирани круши.

Снимка: delicious.com.
Джинджифил

Джинджифилът обикновено се свързва с бисквитите с форма на човечета по време на празниците, но пиперливият му сладък вкус го прави и вкусна есенна подправка. Пресният джинджифил е по-пикантен от смления, но и двата вида ще добавят малко пикантност в рецептите ви. Използвайте джинджифил, за да подправите кексчета, супа от тиква и дори свинско месо.

Снимка: Etsy
Кафяво масло

Млякото се вари достатъчно дълго, за да стане маслото кафяво. Благодарение на тази техника придобива дълбок ядков вкус. Можете да го използвате за десерти, като бисквити и глазури, както и за солени ястия като риба и зеленчуци. Обикновено, когато кафявото масло се превръща в пикантен сос за зеленчуци, паста или риба, се добавят допълнителни билки като градински чай, естрагон или чесън.

Бърбън
Снимка: I Stock

Бърбънът носи някои от любимите ни есенни аромати: ванилия, дъб и карамел. И макар че чистата напитка или горещ чай с добавка бърбън сами по себе си за чудесни предложения, то той може да бъде използван и в кулинарията. Добавете бърбън към орехов пай, бонбони и пиле, за да се насладите на ароматни ястия.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас