Що е то лате арт и как да започнем в домашни условия (съвети)

Снимка: Личен архив

Що е то лате арт и как да започнем в домашни условия (съвети)

Снимка: Личен архив
Сподели

Когато си мислим за методи за рисуване, едва ли първото нещо, което ни идва на ум, е, че можем да рисуваме с мляко. Но точно това представлява лате арт изкуството. Всички сме виждали красиво изглеждащите кафени напитки, направени от професионалисти, но какво ако ви кажа, че можете да постигнете подобни резултати и сами в домашни условия. Разбира се, с цената на много време, опит и безброй направени кафета.

Снимка: Личен архив

За това как да започнем с лате арт в домашни условия си говоря със Стоян Ванчуров – любител бариста, който радва с вкусните си и невероятно изглеждащи напитки – както близките си, така и нарастващата си аудитория в Instagram.

Той ни разкрива тайните на кафето и изкуството с него.

Любовта на Стоян към тази популярна напитка се заражда, когато му уреждат работа като продавач на кафемашини и се задълбочава до толкова, че в момента той напуска работата си и решава да отвори собствено местенце, където да прави кафета и да продава пайове. „За мен стана толкова интересно – не само лате арта, кафето като цяло, че трябваше да ми стане професия по някакъв начин“, разказва той.

Снимка: Личен архив

Започвайки с една бюджетна кафемашина и мелачка Стоян разказва, че научава всичко за лате арта и кафе напитките по трудния начин. „Съветвам всички, които искат да се занимават с кафе, било то еспресо, филтърно, или с аеропреса, да отидат на курс. За да могат да имат основа, да знаят кое кафе какво е…“, започва той. Оказва се, че има много неща за кафето, които можем да научим. Еспресологията представлява методите за печене и ботаниката на кафето.

Снимка: Личен архив

Започвайки с лате арта вкъщи трябва да сме търпеливи, че

напредъкът ни ще настъпи постепенно,

тъй като в домашни условия нямаш капацитета да изпиеш всички кафета, които можеш да направиш, шегува се Стоян. „Аз съм изразходил супер много кафе и супер много мляко само за да мога да се упражнявам и напитките остават на плота и лалетата в тях увяхват“.

Снимка: Личен архив

Важно е да кажем, че лате арт е възможен почти само с еспресо. „Това е заради златната крема, която ти предлага тази прекрасна основа, върху която можеш да рисуваш. Това е магията на еспресото“, обяснява Стоян. И макар да използваме думата „рисуване“ – спокойно, не е нужно да можете да рисувате добре, за да се занимавате с лате арт. „Някои хора буквално рисуват. Аз повече правя така наречения free pour, в който просто наливаш в чашата под наклон и успяваш да използваш течението на млякото по формата на чашата, за да направиш фигура. Получилата се фигура най-често става обла. Можеш да направиш сърца, лалета, лебеди, розети“.

Снимка: Личен архив

Ключовото всъщност е практиката, тъй като

лате арта има много тънкости –

температурата на млякото, консистенцията, гъстотата, формата на чашата. „Всеки път някак си импровизираш на момента. Тъй като работиш с течности и двете ти ръце трябва да създадат синхрон – мускулната ти памет трябва да се развие“, обяснява Стоян. Преди всичко това обаче – за хубавата напитка най-важно е кафето.

Снимка: Личен архив

„Аз винаги ще препоръчвам спешълти кафето“, казва домашния бариста и обяснява, че то неслучайно се казва така. „Само 5% от световното производство на кафе е спешълти кафе. То е оценено на над 80 точки по кафе скалата, която проследява цялата верига от мястото на посаждане на кафето, контрол на качеството, оценка от специалист, изпичане според профила на кафето,  чак до бариста и вашата чаша“.

Следващото важно нещо е мелачката – кафето трябва да е прясно смляно, за де се получи желаната екстракция. И тук Стоян ни споделя една от основите на доброто кафе:

„Има едно неписано правило – то е „1:2, 25-30“.

Което значи, че ако сложиш 15 грама кафе в кошничката, в портафилтъра на машината, трябва да изкараш 30 грама за между 25-30 секунди. Това най-често се случва под девет бара налягане“.

 

Вижте тази публикация в Instagram.

 

Публикация, споделена от Stoyan Vanchurov (@beardedcoffeedad)

На трето място идва еспресо машината. „Всяка машина има специфики, на които човек трябва да свикне, за да направи необходимото мляко“, казва Стоян и обяснява, че „повечето домашни машини имат приставка, наречена панарело, която бълва въздух навсякъде, за да може да направи пяна“. Тя обаче не ви трябва, тъй като се нуждаете от по-концентрирана струя. „Потапяме съвсем леко дюзата в млякото, под лек наклон, за да не стават големи въздушни балони. И вкарваме въздух. Повечето пъти е между 4-6 секунди. Не повече“. Така се получава пяна, която когато се завърти, се смесва с млякото и се получава микропяна. А разковничето, според Стоян, е и в температурата – между 60-65 градуса.

Снимка: Личен архив

За всички, които искат да се отдадат на кафето, трябва да знаят, че това е скъпо хоби. Еспресото е може би едно от най-сложните, затова младия любител бариста препоръчва начинаещите да започнат с правенето на друг тип кафе. И за финал – избирайте хубаво кафе и както съветва Стоян – „не прекалявайте с кофеина“.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас