Време ли е да заменим ободряващото кафе с топъл чай?

Снимка: Getty images

Време ли е да заменим ободряващото кафе с топъл чай?

Снимка: Getty images
Сподели

С настъпването на по-хладните месеци, много  хора заменят ободряващото сутрешно кафе и вредния кофеин с топъл билков чай. Така те започват да  съчетават различни билки , било то за удоволствие или за здраве. Има много ползи в това да дадете почивка на своята кафемашина и своя организъм. Това е начинът да откриете нещо различно и

да откриете алтернатива на любимата си напитка- чай по ваш вкус и избор.
Снимка: Getty images

Дълго време кафето се смяташе за вреден навик и едва през последните години учените откриха много от неговите полезни свойства. Въпреки това кафето не е толкова здравословно, колкото чаят. Прекомерната му консумация може да доведе до сериозни здравословни проблеми и пристрастяване. Ето защо много хора избират да го ограничат. Този преход, както всяка промяна, не е лесно нещо. Тази статия ще ви научи как да избегнете болезнените симптоми на абстиненция и да направите разумна преценка.

Приготвеният чай съдържа значително по-малко кофеин от кафето, така че при някои абстиненцията от кофеина е неизбежна. След като периодът на абстиненция премине, ще установите, че енергийният прилив от чая е по-балансиран и като цяло ще бъдете по-спокойни и по-продуктивни., пише Let’s drink tea.

Можете да пиете чай през целия ден, без да се притеснявате, че ще прекалите с кофеина.

С кафето е различно. Лесно можете да консумирате твърде много кофеин. В зависимост от различни фактори, като настроение, здравословно състояние и колко сте уморени, кофеинът може да ви повлияе по различен начин. Ако сте особено чувствителни към кофеина, има смисъл да го намалите.

Снимка: I stock
Една чаша, изпита сутринта, може да повлияе на съня през нощта

Обикновено това се случва при хора, които употребяват напитката за първи път, но в редки случаи може да засегне и хора, които вече са изградили този навик. След като преминете към следобедните часове, повечето хора страдат от негативни ефекти върху съня, ако пият кафе след 13:00 ч.

Чаят може да се консумира по всяко време на деня. Можете дори да се възползвате от една чаша точно преди лягане. Освен ако не сте особено чувствителни към кофеина, чаят не съдържа достатъчно количество, за да наруши съня ви, ако изпивате само малка чаша вечер.

Снимка: I stock
Кофеинът не е единственият дразнител на стомаха в кафето

Хората с чувствителен стомах могат да изпитат силна болка и дискомфорт от пиенето на кафе. Понякога това е преходно състояние, но в повечето случаи е за цял живот. Пиенето на безкофеиново кафе не е решение. Симптомите варират, тъй като различните съединения могат да ни въздействат по различен начин. Някои от веществата могат да повлияят на стомаха, като увеличат производството на стомашна киселина. Други съединения в кафето могат селективно да подхранват определени микроорганизми в нашия чревен тракт. Внезапното нарастване на стимулираната бактериална популация създава дискомфорт.

От друга страна, чаят е много по-щадящ. Ако не желаете кофеиновото опиянение, билковият чай е лечебен и ще задоволи нуждата ви от гореща напитка. Въпреки това той може да ви накара да откачите по него, също като кафето, но не чак толкова. Дори чайовете с кофеин, като зеления и черния чай, са много слаби в това отношение.

Снимка: Fotolia
Вкусът на чая срещу вкусът на кафето

Някои любители на кафето го пият само заради кофеина. Те не харесват вкуса на кафето, затова добавят захар и мляко. Ако мисълта да пиете черното си кафе е ужасяваща, значи никога не сте харесвали вкуса му по начало. Чаят е идеалната алтернатива за вас, защото можете да избирате от голямо разнообразие от видове. Можете дори да смесвате различни вкусове, като например смес от зелен и черен чай. Независимо от вида им, повечето от тях са вкусни и без добавки. Много сериозни любители на чая дори смятат за светотатство да добавят захар или мляко към любимата си напитка.

Кафето и чаят като психостимуланти

Психостимулиращите ефекти на чая и кафето са много различни. Дори ако изпием три чаши чай, физиологичните ефекти са много различни от тези на една чаша кафе. Една от причините за това е, че теинът (кофеинът в чая) е Теинът се освобождава по-бавно от кофеина.

Можем да кажем, че „кафето възбужда, а чаят стимулира“.

Приготвянето е донякъде сходно и за двете напитки: колкото по-тъмни са зърната или листата, толкова по-малко накисване е необходимо. Детайлите на приготвянето са много по-сложни, но колкото по-зелени са зърната или листата, толкова по-бавно ще отделят разтворимите си твърди вещества и аромати. Тук няма съществени разлики, но е добре да се знае, когато започнете да приготвяте чайове.

Снимка: Getty images
Можете ли да приготвяте чай в кафеварка?

Това не е рядко срещан въпрос при хората, които преминават от кафе към чай. Отговорът е, че можете, но не бива да има каквато и да е необходимост. Не се нуждаете от специално оборудване за приготвяне на чай и дори насипен чай може да се запари директно в чаша.

Как да преминем от кафе към чай?
Снимка: Getty Images

Има два подхода за отказване от кафето, като и двата са подходящи в зависимост от вашата природа. Единият метод е да се откажете от кафето е мигновения- „студена пуйка“. Тъй като кофеинът е само слабо пристрастяващ, това работи добре за много хора.

Недостатъкът на този метод е, че симптомите на кофеинова абстиненция могат да бъдат тежки. Ако започнете да пиете чай като заместител на кафето, можете да избегнете или поне да намалите тези симптоми. Когато обаче намалите ежедневната си консумация на кофеин, през първите няколко дни ще страдате от някои симптоми.

Другият подход е да намалите дозата кофеин постепенно. Най-добрата тактика е да замените една чаша кафе с една чаша чай. През първия ден заменете следобедното кафе с чай и продължете в продължение на няколко дни. След пет до седем дни след това можете да смените и обедната чаша кафе с чай.

След още пет до седем дни заменете още една чаша кафе с чай. Този метод е предназначен за любителите на тежкото кафе, но работи и за хора, които пият по една чаша сутрин. Можете да се улесните, като просто постепенно намалите размера на чашата си с кафе.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас