Защо светът полудя по дубайския шоколад и как да си го приготвите у дома?

Снимка: iStock

Защо светът полудя по дубайския шоколад и как да си го приготвите у дома?

Снимка: iStock
Сподели

Шоколад, шамфъстък, кадаиф – това е комбинацията, която завладя социалните мрежи, а днес вече може да бъде определена и като световен феномен. В TikTok десертът е познат като дубайски шоколад и се предлага във всякакви разновидности. Въпреки че необичайните пълнежи като ванилов крем и чай с бисквити определено звучат интригуващо, днес ще обърнем специално внимание на шамфъстъка с кадаиф. Как се ражда нестандартната комбинация?

38-годишната Сара Хамуда, която живее в Дубай от девет години, стартира марката през 2021 г. като страничен бизнес. Вдъхновена от странните си пориви за хапване по време на бременността, предприемачката си поставя за цел да създаде нещо повече от „типичния“ шоколад. Самата тя обаче не е и очаквала какъв успех ще има продуктът ѝ.

„Честно казано, в нито един момент не мислех, че това ще стане глобално“, казва тя.  Хамуда добавя, че е получила съобщения и видео послания от различни части на света – Канада, Аржентина и Румъния.

@mariavehera257 @fixdessertchocolatier WOW, JUST WOW!!! Can’t explain how good these are! When a chocolate, a dessert and a piece of art meet this is what you get! 🍫 „Can’t Get Knafeh of it,“ „Mind Your Own Busicoff,“ and „Crazy Over Caramel.“ Order on Instagram Chatfood or Deliveroo and let me know what’s your FIX? Instagram : fixdessertchocolatier #asmr #foodsounds #dubai #dubaidessert ♬ оригинальный звук – mariavehera257

„Безумно е това, което се случва“, споделя с усмивка тя, цитирана от CNN. Едно от най-известните видеа е това на инфлуенсъра Мария Вехера, която яде блокче от шоколада в колата си. Видеото е гледано повече от 56 милиона пъти досега, а стотици хора оттогава са заснели собствените си реакции след опитването му. Докато едни чакат с часове, за да и купят от прочутия шоколад, други опитват да си го приготвят у дома. Днес ще ви научим как да го направите и вие.

Необходими продукти:
  • 2 чаши черни шоколадови капки/млечни без захар
  • 3 супени лъжици кокосово масло, разделени, или масло
  • 1 супена лъжица тахан
  • 220 грама сурово масло от шамфъстък, кремообразно
  • 170 грама кадаиф
  • 2 супени лъжици капки от бял шоколад (за дизайн, по желание)
Снимка: iStock
Начин на приготвяне:

Разтопете белия шоколад и капнете малко количество върху шоколадовите формички, съветват от healthyfitnessmeals.com. Оставете настрана. В малка купа смесете черния шоколад и 1 с.л. кокосово масло, след което разтопете и напълнете желаната формичка. С помощта на лъжица или силиконова четка разнесете по цялото дъно и по стените ѝ. След това я поставете в хладилника, за да се стегне шоколадът.

Нарежете кадаифа и междувременно сложете 2 с.л. кокосово масло (или масло) в тиган на средна температура. Добавете го и запържете до златисто. Изключете котлона и след това добавете маслото от шамфъстък. Добавете и тахана. Разбъркайте всичко заедно, за да се комбинира.

Разпределете пълнежа равномерно в шоколадовите формички, след което го покрийте с останалото количество черен шоколад.  Оставете десертът да стегне в хладилника за 20 минути или във фризера за 10 минути. Извадете от формите и се насладете.

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас