Здрава Каменова: Създадох социалните си мрежи, за да подтикна хората да дойдат в театъра

Снимка: Гергана Змийчарова

Здрава Каменова: Създадох социалните си мрежи, за да подтикна хората да дойдат в театъра

Снимка: Гергана Змийчарова
Сподели
  • Иска ми се това, което казвам да звучи като някоя от любимите ми песни – леко носталгична, закачлива, малко танцувална.
  • Надявам се да имам какво да кажа и утре и вдругиден – неща, които днес не подозирам, че ще бъдат изречени и любопитни за мен. 
  • Любовта е различна за всеки, затова не спираме да пишем за нея, да я четем, да я играем по сцените, да я преживяваме, отричаме, възвеличаваме….

 

Снимка: Гергана Змийчарова

Цветна, щура, позитивна. Така бих описала артистичната фурия Здрава Каменова. Тя е жената чудо на комедийния жанр. Актриса, сценарист, драматург, името ѝ винаги гарантира на публиката здрав смях, независимо дали я гледат на малкия екран, на театралната сцена или в социалните мрежи. От скоро тя завладява женската аудиторията с кратки видеа, в които представя забавната страна на живота, чрез комични сюжети от ежедневието.

Нейни обичани образи са тези на майката, свекървата, снахата.

На театралната сцена, актрисата е известна с много комедийни представления като „Извънредно положение“, “Извънредно любовно”, „Изтрий веднага“, „Жена и половина“ и още много други. В сюжетите си, тя често включва свои реални преживявания и случки, което прави преживяването в театъра още по-истинско за публиката.

В интервю за Art Portal Здрава Каменова споделя повече за семейството, театъра и любовта.

– Коя е Здрава Каменова и какво има да ни каже?

О, доста труден въпрос ми зададохте. Коя съм дори не се замислям и не е редно да го правя. Даже не съм си направила визитни картички, защото ми се струва претенциозно под едно име да сложа всичко, което се опитвам да правя – актриса, драматург, сценарист, стендъп комик, режисьор, а понякога и рапър по душа. Иска ми се това, което казвам да звучи като някоя от любимите ми песни – леко носталгична, закачлива, малко танцувална и без много да се замисляш защо ти дава сили да станеш и

да го бориш тоя ми ти живот.

А какви точно са нещата, които казвам, ще разберете като дойдете в театъра. За да се видим и да си поприказваме, аз от сцената, вие от залата. Надявам се да имам какво да кажа и утре и вдругиден – неща, които днес не подозирам, че ще бъдат изречени и любопитни за мен. 

– Какъв е сценарият на Вашия живот?

– Нещо като роуд муви. Много пътувания и бързи прибирания вкъщи. Невероятно е, но факт, че съм хем много пътуваща, хем постоянно пърхаща около децата си.  Тръгвам за представление в друг град в 14:00 ч. и в 24.00 ч. обратно вкъщи, за да ги изпратя на училище сутрин рано.

– Играете представлението  “Клас стани, клас мирно”. Интересно ми е какви спомени пазите Вие от ученическите си години? 

– Да си ученик, да си дете е най-трудното нещо на света. Преминеш ли го, оцелееш ли, животът нататък става все по-подреден и хубав. В “Клас стани, клас мирно” събрах всичките си стендъп материали за учителки, амбициозни майки, зелени училища, абитуриентски балове и какво ли още не. Както често става нещо, което правя като закачка към публиката си,

изведнъж толкова се харесва, че се превръща в постоянно шоу.

Партнирам си с Яница Кънева. Пианото ѝ е на сцената и прекрасно озвучава лудостта на училищните години, а гласът и наелектризира. 

Снимка: Перо и Вятър

– А в контекст на Вашето театрално представление “Изтрий веднага”,  какво бихте “изтрили веднага“ от съзнанието си? 

– Ако го гледате ще разберете отговора… Не изтривам и обичта си към този текст, този екип. Представлението много пътува и много вълнува публиката. Въздейства на няколко нива – разсмива до сълзи, изненадва, въвлича публиката буквално в сюжета. Към края си ги кара да притихнат и дори тук там да забършат по някоя сълза…истинска.  

– Съвместното Ви представление със Стефания Колева и Богдана Трифонова  “Извънредно любовно” накара много зрители да се припознаят във Вашите истории. Извънредно положение ли е любовта? 

– Извънредно си е, после като се ваксинираш става рутинен вирус и много леко се минава. Шегувам се, любовта е различна за всеки, затова не спираме да пишем за нея, да я четем, да я играем по сцените, да я преживяваме, отричаме, възвеличаваме….

– Коя сцена Ви привлича повече – театралната или тази в социалните мрежи? 

– Създадох социалните си мрежи, за да накарам хората, които нямат възможност да ме гледат в сериали и в телевизионни формати да се запознаят с мен като артист и сценарист. Най-вече, за да дойдат в театъра. Това, което виждате като клипчета в инстаграм и тик ток, е само върха на айсберга. Ако искате повече, театърът е мястото. 

Снимка: Facebook/ Здрава Каменова Официална страница

– Инфлуенсър ли е Здрава Каменова?  

Разсмеенсър съм. Отпусненсър бих казала. 

– Много жени ми пишат как по летища, в обедни почивки или когато всички вкъщи заспят, и те се отпуснат в леглото или на дивана си гледат моите клипчета. Смеят сами и забравят за миг всичко. Да мога да донеса една въздишка на облекчение след тежък ден, да предам едно “всички сме така, не се давай, тежко е, но може да го видим и от смешната му страна” е изключително специално за мен.

– Как протича деня на едно артистично семейство, каквото е Вашето? 

– А то е….понякога нямам време да изричам нещата. Толкова бързо от едно се влиза в друго. Снимаме видео, докато стягаме куфарите, пиша нов текст, докато  съм между репетиция или на запис в телевизията. Друг път изведнъж имам дни наред, в които си стоя вкъщи с кучето, докато всички са по задачи или се разхождам безметежно. 

– Майката, свекървата,  снахата са само част от персонажите, с които разсмивате своите фенове в социалните мрежи. Кой от тези три образа Ви е най-любим? 

– Те всичките са хиперболизирана версия на мен самата. Аз съм и снаха и майка и бъдеща свекърва. Много  обичам да играя мъжки персонажи в театъра, но не съм опитала в социалните мрежи. Там като че ли трябва да се придържаш по-здраво към реалността. 

– Как успявате винаги да откривате цветната и забавната страна на живота? 

– А, де! И аз се чудя….,то си е жизнено важно. ако нещо много ме ядоса и не му намеря смешката, аз ще го преживявам твърде дълго. Може би съм твърде чувствителна и анализираща. Всъщност

това е моя терапевтичен подход за гадорийките в ежедневието.

Като ги напиша, изиграя, те стават някак общи на всички ни и споделянето разсейва напрежението.

– Как Здрава Каменова ще прекара това лято? 

– Репетиции, деца, пътувания, деца, море и калмари…и пак деца. 

– Какви изненади за публиката подготвяте през следващия театрален сезон? 

– На 24 септември в Сити Марк Арт център ще излезе премиерата на “Да избием рибата” по моята пиеса “Гарфънкъл търси Саймън”. Там си партнирам с много щурата и талантлива Гергана Змийчарова, която отгоре на всичко е интелигентна.

В почивките ме изпитва коя картина на кой художник е. 

Голяма изненада сме ви подготвили. Двете играем мъжки персонажи в една трогателна и доста абсурдна история за приятелство в доста самотен свят като нашия. Режисира ни самият Петринел Гочев. Хубавата енергия от репетициите ни е толкова заразителна, че подозирам сериозно, че

ще …избием рибата, без от това да пострада нито едно животно.

Богдана Трифонова, проф Атанас Атанасов, Евгения Роева и Стоян Дойчев пък репетират новата ми пиеса “Любов в насрещното” под режисурата на Благой Бойчев. Ще я гледаме през ноември. Стискайте ни палци! 

Последвайте ни в:

Актуално

Избрано за вас